Istorie

articolul anterior articolul urmator

Identitatea anticomunistă

17
20 Feb 2020 15:00:35
Radu Preda

Dincolo de cei care au găsit, după 1990 mai ales, în anticomunism doar un vehicul de afirmare, există generaţiile acelora care, majoritatea plecaţi dintre noi, s-au definit în funcţie de refuzul pactului cu diavolul dezlănţuit în istorie.

Pentru cei care au făcut pactul – concretizat în mai multe moduri şi pe mai multe etape: colaboraţionişti, informatori, turnători, şantajişti şamd – este de înţeles de ce memoria anticomuniştilor nu reprezintă o temă. Am văzut şi văd în continuare, în ţară şi în străinătate, tipologia aceasta a parşivului, a perversului care, crede el, a fentat timpul şi etica. O pecete anume îi marchează însă chipul şi faptele, oricât ar vrea să o ascundă, să o facă nevăzută. Transpiraţia lui de muritor are alt miros.

La polul opus, am cunoscut, în ţară şi străinătate, oameni de mare caracter, amabili, culţi, la locul lor, smeriţi, care însă emanau prospeţimea celui curat, fără compromisuri. O adiere de nobleţe pe care am simţit-o cel mai intens în preajma Regelui Mihai. La el şi la foştii deţinuţi politici de a căror prietenie, însoţire, solidaritate şi grijă m-am bucurat se vedea de o manieră nemijlocită cum opţiunea morală te formează, te modifică. Aşa cum se modifică în gesturi, gusturi, cuvinte şi mişcare cineva devenit călugăr.

Tocmai pentru că vieţuim sub pecetea păcatului, identitatea este o adeziune şi un refuz în acelaşi timp. Suntem democraţi pentru că suntem antitotalitari, aşa cum suntem pentru corectitudine pentru că detestăm furtul, pentru muncă pentru că nu lenevim sau pentru cunoaştere pentru că respingem ignoranţa. 

Ne plasăm în viaţă, conştient sau nu, aproape tot timpul în funcţie de ceea ce credem că este în regulă, că ne ajută, că ne foloseşte, chiar dacă prin asta nu suntem ca ceilalţi sau chiar suferim.

La trei decenii de la căderea comunismului, devine din ce în ce mai important să te poţi defini în funcţie de generaţiile care te-au precedat, să preţuieşti libertatea, prosperitatea, circulaţia geografică sau altele asemenea, ştiind că au fost mulţi care nu s-au bucurat de ele. Nu exagerez de aceea când afirm că România va fi teafără abia atunci când va avea o masă critică de oameni care vor înţelege banalitatea bunei poziţionări, care vor conştientiza preţul plătit în avans al vieţii lor.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Paun Al
20.02.2020, 17:54:43

Nu este suficient sa dorim libertate , respectarea drepturilor omului , a principiilor democratice , a liberei circulatii ...Ele nu cad din cer . Se obtin prin educatie , prin actiune civica , prin lupta civica ... ca ele sa exista si sa se pastreze. Se pot pierde foarte usor .

+1 (3 voturi)
Sofran
20.02.2020, 18:08:02

Paun Al "Se pot pierde foarte usor ." Adica cum se pierd? Regimul democratiei are aceasta probabilitate mare de a pierde libertatea, drepturilor omului etc?

0 (2 voturi)
Iulian Arion
20.02.2020, 19:12:52

Iar ai năpârlit, Adine?

0 (4 voturi)
Sofran
20.02.2020, 18:01:02

"s-au definit în funcţie de refuzul pactului cu diavolul dezlănţuit în istorie. Pentru cei care au făcut pactul – concretizat în mai multe moduri şi pe mai multe etape: colaboraţionişti, informatori, turnători, şantajişti şamd – este de înţeles de ce memoria anticomuniştilor nu reprezintă o temă." Si cei care azi fac politica sau sunt membrii de partide sau merg la vot ca sa voteze politicieni , astia nu sunt colaborationisti ? Sau sunt rai doar colaborationistii celorlalti ? Cand eram mic si in comunism am crezut si eu propaganda asta de minciuni ca democratia din vest este perfecta si comunismul este dictatura . Pana cand am ajuns sa cunosc si ce inseamna regimul democratic . Deci sa reluam : Biblia ne spune ca in primii ani ai Bisericii a fost instaurat comunismul religios. Ba mai mult ne spune ca Anania cu Safira pentru ca nu au aderat la acest comunism cu toata constiinta au fost pedepsiti cu picioarele inainte. Si veniti dumneavoastra cu astfel de gogosi ?! In Biblie este data o pilda de care se poticneste mereu domnu martor : Odata traia un bogatas care avea de toate si se distra foarte mult. Si mai traia si Lazar sarac si lipsit de orice proprietate . Doar ca a murit bogatu si a murit si saracu Lazar . Si dumneavoastra veniti cu astfel de gogosi nesimtite ?!

0 (4 voturi)
Iulian Arion
20.02.2020, 19:17:09

Identitatea anticomunistă este identitatea fascista. Reflexul democratic nu este anticomunist sau antifascist. Reflexul democratic este ca si cum ai privirea inainte, iar in stanga ai comunismul si in dreapta ai fascismul. Credinta crestina nu este anti ateista (contradictie de termeni: anti ateu ) si nici anti politeista.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările