Istorie

articolul anterior articolul urmator

Iertarea

45
10 Aug 2017 13:40:39
Radu Preda

Conducerea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România (AFDPR) a primit de curând o scrisoare nefirească în firescul ei şi, în plus, menită să ne arate ce lipseşte în profunzime societăţii româneşti de azi.

Nepotul unui fost gardian pe la mai multe închisori şi lagăre de muncă a aflat, după 1989, despre sistemul concentraţionar al regimului comunist şi despre condiţiile dure de viaţă din aceste spaţii ale luptei de clasă. Chiar dacă nu a putut sta de vorbă cu bunicul pe temă, el murind pe când nepotul avea cinci ani, îl frământă întrebarea dacă a fost nemilos şi vrea să afle detalii. În aşteptarea unui răspuns, tânărul îşi cere iertare în locul bunicului său şi, cu strângere de inimă, îşi mărturiseşte speranţa că acesta nu a făcut totuşi parte din categoria torţionarilor.

Gestul nu este deloc inutil. Dimpotrivă. Fiind rar – nu am auzit de prea multe asemenea asumări peste timp –, el are cumva un statut exemplar. Pentru că ne arată câtă încrâncenare zace în străfundurile ţesăturii sociale de la noi, câtă incapacitate de a înţelege că istoria a trecut prin casele unor oameni care, după ce veneau de la ministere şi locuri de pază, de la razii şi anchete, de la plenare unde aplaudau frenetic şi de la casele conspirative de unde spionau pe proprii lor concetăţeni, ei bine, se aşezau la masă cu familia. Ca şi cum nimic deosebit nu se petrecuse.

Există o simetrie sinistră. Inclusiv copii şi nepoţi de foşti deţinuţi politici, deportaţi sau executaţi nu arată mereu un interes real pentru soarta propriei familii. Dacă până la căderea comunismului scuza putea fi lipsa de informaţii, familiile încercând să îi protejeze astfel pe cei mai mici, să nu îi şocheze, după aceea ar fi avut timp şi căi de cunoaştere. Cumva, urmaşi de torţionari şi urmaşi de victime împart amnezia, dorinţa de a nu se mai întoarce într-un timp ruşinos pentru unii şi brutal pentru alţii. Scapă, psihologic vorbind, cu faţa spre prezent.

Revenind la nepotul de gardian, asemeni actului de justiţie, nici iertarea nu este niciodată prea târzie. Mai ales o societate traumatizată precum a noastră are nevoie de asemenea momente cu valoare terapeutică. Nu putem judeca pe nimeni după familie, nici în bine şi cu atât mai puţin în rău. Cu toate acestea, simpla convieţuire prin indiferenţă nu poate garanta solidaritatea unui corp social. Chiar dacă nu mai pot fi reparate toate abuzurile – cum îi redai unui om tinereţea furată?! –, măcar starea de spirit poate fi alta. Până la urmă, asumarea istoriei este cea mai mare şi mai sigură investiţie în viitor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

tri
10.08.2017, 16:02:51

Nepotul de comunist trebuie sa stie niste lucruri. Societatea dinaintea comunismului era mult mai crunta decat comunismul. Doar ca era globalizata peste tot globul Comunistii, cand vorbeau de o burghezie ca clasa exploatatoare inseamna ca asa si era . Deci faptul ca comunistii i-au strans pe toti activistii politici si i-au bagat in inchisori nu difera cu absolut nimic fata de azi cand DNA face exact acelasi lucru cu cei pe care ii detesta ca corupti. Citeam deunazi despre Afacerea Skoda. Pai Iuliu Maniu ar primi azi inchisoare pe viata de la DNA pentru afacerea Skoda. Ce a fost anormal este ura unor comandanti de inchisori fata de niste detinuti. Din ce am inteles la fel in zilele noastre domnul Adamescu a fost tinut in conditii inumane pana a murit de boala in inchisoare. Deci pentru astfel de ura indiferent ca a fost sub comunism sau este azi sub DNA trebuie intradevar cerut iertare. Exista cazul unei judecatoare sub regimul DNA numita Sofica ruda cu Gigi Becali. Aceasta Judecatoare inainte de asi incheia socotelile cu viata pe pamant (a trecut in lumea celor drepti) s-a dus la Relu Fenechiu la inchisoare si si-a cerut iertare pentru ca a a fost fortata de regimul DNA sa-l condamne pe nedrept. Acesta este intradevar gestul care trebuie facut de fiecare om. Pentru ca smecheria si fariseismul societatii romanesti prezent azi nu cred ca ii va fi scuza pentru ororile pe care le face.

-6 (12 voturi)
Mircea B.
10.08.2017, 17:05:18

tri Le-ncurci un pic. Judecatoarea Sofica a facut vorbire catre Relu Fenechiu DUPA ce a trecut in lumea celor drepti ! Asa se si explica noua ei pozitie, dreapta si curata, ca un rus care s-a trezit din beţie. Fii mai atent si cu capul mai treaz.

+5 (5 voturi)
Paun Al
10.08.2017, 16:30:06

Ce manipulare ...ororile comunismului se cerceteaza si se judeca la nivel de gardieni , eventual sefi de penitenciare ... Dar pana atunci cei ce au condus sistemul , sefii ... au avut , sau au pensii speciale , sau au ocupat scena politica, sau s-au improprietarita cu ..Romania , sau au vandut-o pe comisioane ....

+1 (1 vot)
Paun Al
10.08.2017, 16:33:25

Ca sa vedeti cu ce ar trebui sa va ocupati ...daca tot sunteti platit ... VÂNĂTORII DE SECURIŞTI. Film documentar de Carmen Avram, Antena 3

+1 (1 vot)
tri
10.08.2017, 16:41:13

Comunismul poate fi judecat pentru un singur lucru: ateismul In rest azi este una Livia Stanciu care a condamnat oameni nevinovati care si-au obtinut abilitarea la CEDO. Dar aceasta proeuropeana probabil va iesi la pensie cu o jumatate de miliard pensie speciala pe luna.

-6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (45)

Modifică Setările