Istorie

articolul anterior articolul urmator

Igiena publică

4
20 May 2015 17:20:27
Radu Preda

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat zilele acestea un atelier de lucru menit să adune argumente pentru un Muzeu al Comunismului din România (MCR) la Bucureşti.

Experţi din Marea Britanie, Letonia, Germania, Polonia, Slovenia şi România au dezbătut pe marginea formulelor memoriale şi muzeale aplicate în ţările care au trecut prin experimentul comunist. Diversitatea abordărilor a scos în evidenţă necesitatea identificării unui specific local al istoriei. Concret, viitorul MCR trebuie să ţină cont de modul cum fenomenul mai larg al ideologiei totalitare, răspândit pe mai multe continente, s-a întrupat, a luat în stăpânire societatea românească, cutumele, comunicarea şi emoţiile acesteia.

Apoi, discuţiile au oferit un spaţiu larg întrebării „Ce nu trebuie să lipsească?”, o interogaţie menită să facă un minim inventar al memoriilor polifone, dar uneori şi concurente, legate de o perioadă de traumă colectivă şi individuală deopotrivă. Dincolo de decizia politico-administrativă care stă la baza realizării MCR, vom fi nevoiţi, din fericire!, să parcurgem un drum deloc simplu al negocierii datelor şi artefactelor chemate să ilustreze perioada. Mediul academic, societatea civilă în ansamblu şi instituţiile statului vor trece printr-un dificil examen de conştiinţă.

O altă temă centrală: Cui se adresează MCR? Problematica publicului-ţintă, ca să folosim o expresie curentă, este vitală pentru relevanţa şi durata în timp a oricărei iniţiative care trăieşte, încă din faza de proiect, din legământul dintre realizatori şi beneficiari. Or, MCR se adresează tuturor grupelor de vârstă şi cultură, din ţară şi străinătate, indiferent de orientarea partizană. Cu cât este mai consistent potenţialul public, cu atât mai dificilă se va dovedi abordare specifică, oferta „pe măsură” a muzeului. În afară de muzeografi, avem nevoie de pedagogi.

În fine, nu se poate neglija o întrebare la fel de importantă: Cum prezinţi istoria comunismului având în ţesătura ei, inevitabil, crima şi exaltarea, entuziasmul şi manipularea, represiunea şi emanciparea, patriotismul şi demagogia, oroarea şi banalitatea? Răspunsurile experţilor au fost vii şi au provocat pe colegii români la replici pe măsură. Una peste alta, MCR se impune, la 25 de ani de la căderea dictaturii, şi aici există deja un consens solid, drept un obligatoriu pas către igiena publică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Marcel Panciu
20.05.2015, 18:52:18

Sper ca viitorul muzeu al Comunismului sa nu esueze dupa modelul penibil al Muzeului Taranului Roman, care vrind sa para mai "cool" decit era cazul, a ajuns anexa prafuita a unui bar de hipsteri devianti.

-1 (1 vot)
Mi-HAI DEGEABA
20.05.2015, 23:54:31

CARE „PUBLICĂ” ? Cine „publică” ? Pe ce Hîrtie ! HÎRTIE IGIENICĂ ! ROZ ? sau Bleu ? Cu CLOR (multicolor)!

+1 (1 vot)
Tagetes
21.05.2015, 17:09:47

Lasati expertii din Marea Britanie si de-aiurea ...sunt experti in capitalism , nedreptate si exploatare nu in comunism...intrebati-ne pe noi proletarii daca doriti amanunte...locuri de munca, locuinte , bere , distractie prietenie, omenie. Si greutati, dar nu de-astea capitaliste care storc omul de vlaga.

-1 (1 vot)
Iulian Ene
21.05.2015, 23:47:22

Radu Preda, baiat finut, se suci si el de-o sinecura si vrea sa ne convinga ca-si merita banii. Ne serveste un fel de rapoarte facute in scarba despre cum a mai ars niste bani de la buget cu "oaspeti de seama din strainatate". Zi-ne, bre, mai bine cum a fost la filmul ala cand te-ai dat in stamba cu Hossu-Longina, aia de-l punea pe Nastase in rand cu Maniu si detinutii politici din anii '50 si compara Antena 3 cu Europa Libera. Si cu neolegionarul al cu moaca de nauc retardat. IICMER-ul e o impostura grotesca la ora asta acaparata de aripa psudo-nationalista a fostei securitati. DESFIINTAREA, ba!!

+2 (4 voturi)
Modifică Setările