Istorie

articolul anterior articolul urmator

Ion Raţiu, despre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918  şi relaţiile româno-maghiare

34
25 Jul 2017 08:17:48
Mircea Morariu

Am citit în aceste zile primul tom, masiv, din Jurnalul lui Ion Raţiu, apărut în 2017 la editura Corint. Subintitulat Începuturile unui exil îndelungat, acest prim volum (peste 680 de pagini) acoperă un consistent arc de timp- 1940-1954.

Nu intenţionez ca în însemnările mele de astăzi să întocmesc o recenzie a cărţii. Aş dori doar ca, în contextul discuţiilor din ce în ce în ce mai învolburate, despre felul în care autorităţile române, coaliţia şi guvernul PSD-ALDE, se pregătesc să ignore, să ascundă, să minimalize, să privatizeze, să tragă un profit economic, să facă mişmaşuri, să batjocorească Centenarul Marii Uniri, să atrag atenţia asupra a două note din respectivul Jurnal. Nu înainte de a face observaţia că citind Jurnalul am fost încercat de un profund regret. Acela legat de felul iresponsabil în care marea majoritate a românilor a înţeles şi tratat covârşitoarea personalitate a omului politic român Ion Raţiu. Care se întrevede a fi unul de mare anvergură ca încă din anii de tinereţe, aşa cum sunt surprinşi ei de însemnările din Jurnal. Ale cărei prime notaţii datează din 21 noiembrie 1940. Atunci când Ion Raţiu, student la Londra, avea doar 23 de ani.

Menţionez mai întâi o însemnare din ziua de 1 decembrie 1943, socotită o zi tristă, în contextul exilului, dar şi în acela în care se afla ţara. În război, ciuntită, amputată, de Diktatul de la Viena şi Ultimatul sovietic, dar şi de desfăşurările din ce în ce mai defavorabile de pe front. Scrie tânărul Ion Raţiu. “În copilăria mea, 1 decembrie a fost întotdeauna însemnat cu roşu în calendar. Împreună ne-am bucurat şi-am sărbătorit unirea Transilvaniei cu patria mumă”.

Mai departe, Ion Raţiu deplânge ciuntirea Transilvaniei, pribegia, neputinţa românilor aflaţi în exil la Londra de a-şi face auzită vocea, de a contribui la salvarea deopotrivă a Ardealulului şia  Basarabiei, într-un context politico-istoric mai mult decât potrivnic. Agravat de ceea ce tânărul student diagnostichează fără şovăire, categoric, prin cuvintele “vederea scurtă a unor nechemaţi”.

Însemnarea din data de 1 decembrie 1943 se cuvine relaţionată cu o alta datată miercuri, 17 noiembrie,1943. Ea conţine reflecţii prilejuite de o controversă despre Transilvania, despre naţionalităţi şi despre relaţiile româno-maghiare avută cu câţiva prieteni.

Ion Raţiu evidenţiază că îndată după Trianon Ungaria a pornit o campanie revizionistă, “răspunsul natural al României fiind o campanie antirevizionistă. Evident, într-o astfel de atmosferă, o înţelegere a fost imposibilă”.  Tânărul Ion Raţiu reaminteşte realitatea că “înainte să devină foarte acută campania revizionistă, românii şi ungurii- în special noua generaţie- se înţelegeau foarte bine. În special în oraşe populaţia era foarte amestecată, aşa că într-o întreagă serie a manifestaţiilor  vieţii cotidiene românii şi ungurii se găseau în situaţia de a lucra împreună şi de multe ori de a-şi petrece timpul împreună”. Unul dintre exemple este chiar oraşul natal al lui Ion Raţiu, Turda, unde “ unguri, români şi nemţi jucam tenis împreună , ca să nu mai pomenesc de şcoală, dansuri, etc.” Campania revizionistă şi replica ei, antirevizionistă, au schimbat totul. O contribuţie agravantă la deteriorarea situaţiei a avut-o campania din afara graniţelor României, iar rezultatul a fost învrăjbirea tinerilor generaţii fără ca la mijloc să se afle cine ştie ce nedreptate făcută ungurilor “sub dominaţia română”. 

Citez în totalitate un alineat din notiţa din 17 noiembrie 1943 a lui Ion Raţiu: “Perioada 1918-1940 nu se poate compara cu mileniul ce s-a încheiat în 1918. Înainte de acest an, o parte a populaţiei- românii- a fost considerată drept paria. Nemulţumirea şi dorinţa de a schimba starea de lucruri rezultau tocmai din această inegalitate de ordin social. Ideea naţională s-a unit cu uşurinţă cu această nemulţumire, rezultatul fiind unirea Transilvaniei cu România”.

După 1918, remarcă Ion Raţiu, situaţia din Transilvania a fost complet diferită. Sigur, admite diaristul, au fost şi mici excepţii, însă în general, ungurii Ardealului erau destul de satisfăcuţi cu regimul de după 1918, dacă propaganda din Ungaria n-ar fi încercat prin toate mijloacele să împiedice această colaborare paşnică între românii şi ungurii din Transilvania  ce era în plină desfăşurare”.

Ion Raţiu opinează că este necesară stoparea propagandei revizioniste şi a replicilor ei antirevizioniste supradimensionate dacă se doreşte cu adevărat să se vorbească despre “rolul României şi al Ungariei în clădirea unui sistem internaţional al Europei Centrale, care va fi chezăşia păcii viitorului ”.

Ce se întâmplă oare astăzi, doar cu un an înainte de Centenarul Marii Uniri şi la o distanţă de 74 de ani de momentul în care tânărul Ion Raţiu făcea însemnarea mai sus-citată?

 La Budapesta, guvernul ultra-naţionalist, revizionist condus de iliberalul Orbán Viktor îşi înteţeşte acţiunile neamicale la adresa României, finanţează puternic fundaţia Trianon 100.

În schimb, la Bucureşti, guvernul condus de Mihai Tudose nu are încă nici cel mai mic plan pentru marcarea aniversării, nu a prevăzut fonduri, desfiinţează Departamentul Centenar condus de un oarecare politruc  cules şi transplantat de la Arad, îl numeşte pe un clovn pe nume Felix Rache să se ocupe cu comunicarea şi cu pregătirea aniversării Centenarului. Dl. Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, un habarnamist englezit, un preţios ridicol, bate câmpii şi promite că se va recupera timpul pierdut.. Duminică seară, într-un interviu acordat postului Antena 3, dl. Mihai Tudose ne-a asigurat că vom avea un Centenar atipic.

Cum atipic? Dl. Tudose nu s-a obosit să dea explicaţii. Precum majoritatea membrilor guvernului pe care îl conduce, dl. Tudose are mari probleme de exprimare în limba română. Şi tot la Bucureşti, preşedintele PSD, un penal cu numele de Liviu Dragnea, pare a fi tot mai fascinat de iliberalismul teoretizat de Orbán, vrea să deturneze ţara de pe traiectoria ei euro-atlantică şi să o reorienteze spre Rusia.    

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

dva
25.07.2017, 09:09:20

" Sigur, admite diaristul, " Exceptionala descriere ! Sa nu uitam acest Ratiu nu a mancat salam cu soia (a mancat direct soia ca sa fact o gluma ce ar putea explica spiritul excelentei expresii descriptive enuntate mai sus)

0 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.07.2017, 09:12:43

”Aş dori doar ca, în contextul discuţiilor din ce în ce în ce mai învolburate, despre felul în care autorităţile române, coaliţia şi guvernul PSD-ALDE, se pregătesc să ignore, să ascundă, să minimalize, să privatizeze, să tragă un profit economic, să facă mişmaşuri, să batjocorească Centenarul Marii Uniri..” Haideti sa vedem care-s alea ”autoritati romane”, ca sa intelegem la cine se refera autorul cand spune ca acestea, impreuna cu ”coaliţia şi guvernul PSD-ALDE se pregătesc să ignore, să ascundă, să minimalize, să privatizeze, să tragă un profit economic, să facă mişmaşuri, să batjocorească Centenarul Marii Uniri..”: Presedintele Romaniei Senatul Camera Deputaţilor Guvernul României Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Consiliul Superior al Magistraturii Indexul jurisprudenţei naţionale - Jurindex Ministerul Justiţiei Ministerul Public Avocatul Poporului Consiliul Legislativ Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti Biblioteca Naţională N-am nicio indoiala ca atunci cand autorul s-a referit la autoritatile romane, afirmand despre ele ca impreuna cu coaliţia şi guvernul PSD-ALDE, se pregătesc să ignore, să ascundă, să minimalize, să privatizeze, să tragă un profit economic, să facă mişmaşuri, să batjocorească Centenarul Marii Uniri”, stia ca autoritate publica in Romania e si Presedintele tarii, care Presedinte, dupa cat de des il pomeneste (inclusiv pentru faptul ca ”se pregateste sa ignore, să ascundă, să minimalize, să privatizeze, să tragă un profit economic, să facă mişmaşuri, să batjocorească Centenarul Marii Unirii”) nu poate fi decat tot Traian Basescu..! Sau, poate nu..? O fi altul..?

+1 (5 voturi)
herr v.5.01
25.07.2017, 10:04:50

"N-am nicio indoiala ca atunci cand autorul s-a referit la autoritatile romane, stia ca ...[nu conteaza ce, oricum e o prostie, n.m.]" (vanator/de.c.) Chestia cu lipsa indoielii fata de gandurile altora e de rau. Un psiholog ti-ar putea spune mult mai multe... Poate-l ajuta cineva sa gaseasca raspuns.

-4 (8 voturi)
lupu ursu
25.07.2017, 09:59:31

Am inteles Centenarul trebuie sa fie o ratare pentru ca il traim sub jugul PSD . Sunteti , bineinteles , capabil sa amestecati ura fata de PSD cu Centenarul , sa il murdariti zbierand sloganuri dictate de d-l general Coldea ( emotionanti " rezist " , " coruptia ucide " sau mai stiu eu ce va mai inventa masinaria securisto - mogula ) ca intelectualii cu doi neuroni la intoarcerea echipei nationale de fotbal din SUA in 1994 " Iliescu minte " . Incercati sa va controlati pornirile primare . Guvernarea PSD aduce crestere economica si enorme proiecte de infrastructura in licitatiile SEAP - drum expres Craiova Pitesti , centura Timisoara Sud , Bucuresti Sud , capetele Sibiu Pitesti , pod enorm la Braila ... Aveti dreptul sa votati in trei ani ! Mie nu mi-au placut algoritmii dar i-am suportat 4 ani ! Nici Basescu si sistemul lui ha - ha dar l-am suportat 10 ani ! Ca erau alesi de natiune .

-4 (8 voturi)
Mircea B.
25.07.2017, 10:50:38

lupu ursu "Guvernarea PSD aduce crestere economica si enorme proiecte de infrastructura in licitatiile SEAP - drum expres Craiova Pitesti , centura Timisoara Sud , Bucuresti Sud , capetele Sibiu Pitesti , pod enorm la Braila ..." Mai, voi astia care v-ati facut chip cioplit din PSD (nu ma indoiesc, o sa mergeti si la moastele pesedeului) nu realizati cat sunteti de defazati? Pesedistii Ponta si cu Sova au impanzit tara de autostrazi. Pe hartie, cu cariocile. Cu asta te lauzi, lupule?! Astia care sunt acum, teleormanenii nici macar nu au mai consumat carioci. N-au bugetat niciun centimetru, nu au pornit niciun santier - ei se lauda cu SEAP-ul care maine va rade la soare. Autoritate contractanta - e interesata de achizitia a 30 buc cartuse imprimanta, 2000 de agrafe birou si 3(trei) buc studii de fezabilitate pentru autostrada ! Ha ! Din 2012 PSD-ul e la putere si autostrada Pitesti-Sibiu e in stadiul...va fi pe SEAP studiul de fezabilitate. Macar Nicolicea a fost cinstit : Nu ne intereseaza autostrazile, ci pensiile si salariile bugetarilor.

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările