Ipoteză şocantă: Oamenii lui Mihai Viteazul i-au ucis cu brutalitate pe creditorii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele trei cadavre ale ienicerilor otomani FOTO Forbes, prin amabilitatea domului Mihai Constantinescu
Cele trei cadavre ale ienicerilor otomani FOTO Forbes, prin amabilitatea domului Mihai Constantinescu

O descoperire a unei echipe de arheologi condusă de Mihai Constantinescu naşte o ipoteză-şoc în rândul istoricilor. Ediţia online a Forbes anunţă că trei cadavre găsite în zona Piaţa Universităţii din Bucureşti par să indice o revoltă la curtea lui Mihai Viteazul, ai cărui oameni au ucis trei ieniceri otomani care i-au împrumutat acestuia bani pentru a deveni conducătorul ţării.

La 13 noiembrie, 1594, Mihai Viteazul şi adunat oamenii pentru a se ridica împotriva Imperiului Otoman. Parte a unei serii de lupte împotriva Imperiului Otoman şi a altor puteri din Europa, Mihai Viteazul şi-a condus trupele spre cucerirea mai multor castele de-a lungul Dunării, cât şi a unor forturi din interiorul Imperiului Otoman, ajungând aproape de Constantinopole. Dar în timp ce Mihai Viteazul lupta pe alături de oştenii săi, oamenii care îi împrumutaseră banii de care avea nevoie pentru a deveni conducător au fost ucişi în capitala Valahiei, Bucureşti. Arheologii cred că au găsit aceşti oameni într-un mormânt comun descoperit în Piaţa Universităţii, iar scheletele lor indică o moarte foarte violentă.

În timpul unor excavări din cimitirul bisericii Sfântul Sava, au fost descoperite 688 de morminte datate între secolele al XVI-lea şi al XIX-lea. Nu departe de acest loc, arheologii au găsit trei schelete ale unor oameni, care au fost azvârliţi într-o groapă. Peste aceştia, au fost aruncate oase de animale, cărămizi şi bucăţi ceramice pentru a le ascunde cadavrele. Datarea acestora a plasat scheletele undeva între sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolul al XVII-lea. 

image

Un vârf al unei săgeţi, înfipt într-o coastă FOTO Forbes, prin amabilitatea domului Mihai Constantinescu
 

Mihai Constantinescu şi colegii săi au separat cu grijă rămăşiţele şi au început să caute indicii despre cui aparţineau scheletele şi cum au murit persoanele respective. Au descoperit că erau bărbaţi tineri sau cu vârstă mijlocie, care aveau în mod repetat activităţi precum ridicatul, aruncarea sau mutarea unor obiecte grele, parcursul unor distanţe lungi sau care stăteau mult timp ghemuiţi. 

Dar rănile pe care arheologii le-au găsit, atât cele care se vindecaseră, cât şi cele care au dus la moartea lor, sunt şocant de multe şi înfiorătoare. La un moment dat în viaţa sa, scheletul 1 a avut fracturate clavicula, coastele, încheietura mâinii stângi, rotula, şoldul, coloana vertebrală, nasul şi câteva degete. Scheletul 2 pare să fi încasat o săgeată în spate, cu o fractură prin penetrare a umărului stâng, dar a avut şi ambii genunchi răniţi. În mod surprinzător, scheletul 3 era nevătămat, dar asta probabil pentru că era mai tânăr decât ceilalţi doi bărbaţi.

Alte 24 de răni au fost descoperite pe cele trei cadavre, dar acestea au fost provocate înaintea momentului morţii. În timp ce scheletele 1 şi 3 aveau doar câteva astfel de răni, scheletul 2 prezenta 18 locuri în care a fost rănit înainte de a muri. Majoritatea leziunilor erau pe capetele celor trei şi au fost realizate de obiecte ascuţite precum săbii sau săgeţi.

Au mai fost găsite un glonţ de flintă într-o vertebră a gâtului scheletului 2, cât şi vârful unei săgeţi înfipt într-o coastă a acestuia. De asemenea, prezenta urmele unei lovituri care i-a distrus osul facial, cât şi o încercare de decapitare. 

image

Un glonţ al unei flinte, înfipt într-o vertebră FOTO Forbes, prin amabilitatea domului Mihai Constantinescu

Şi scheletul 3 prezenta urme ale unei decapitări realizate cu o sabie. Primul schelet a suferit o puternică fractură craniană survenită în urma unei lovituri puternice cu un buzdugan. Cum la acea vreme soldaţii puteau purta doar câte o singură armă, s-a tras concluzia că cel puţin trei persoane au au atacat grupul pe care l-au măcelărit.

Numele celor trei sunt necunoscute, dar Constantinescu şi colegii lui cred că erau fie comandanţi militari, fie ieniceri, foarte probabil ciar cei care i-au împrumutat bani lui Mihai Viteazul pentru a putea conduce Valahia. Dacă ar fi fost români, „localnicii i-ar fi fost îngropat într-un cimitir.”, spun aceştia. Bazându-se pe răni, loc, perioadă şi locul îngropării acestora, echipa de arheologi a concluzionat că „tensiunile cauzate de creditori la curtea lui Mihai Viteazul au contribuit la violenţa extremă a morţii lor şi la lipsa interesului pentru cele trei cadavre.”

Nu se ştie încă dacă oamenii lui Mihai Viteazul i-au atacat pe otomani cât acesta era pe câmpul de lupă, dar Constantinescu şi colegii lui încearcă să pună cap la cap toate descoperirile pentru a găsi răspunsul la această întrebare.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite