Istorie

articolul anterior articolul urmator

Istoria secretă a bazei în care CIA făcea experimente ca să controleze mintea umană

14
15 Sep 2019 20:40:22
Autor: George-Andrei Cristescu
Trecutul Fortului Detrick  FOTO: politico.com
Trecutul Fortului Detrick  FOTO: politico.com

Astăzi, Fort Detrick este un laborator modern, însă în perioada 1950-1960 a fost principalul loc în care Guvernul Statelor Unite îşi desfăşura cele mai întunecate experimente. Un doctor al unei închisori din Kentucky a izolat, în 1954, şapte prizonieri de culoare şi i-a hrănit cu doze multiple de LSD 77 de zile la rând.

Nu ştie nimeni ce s-a întâmplat cu victimele acelui medic. Dacă mai trăiesc sau dacă au murit fără să afle că au făcut parte dintr-un program secret al CIA, care urmărea să dezvolte modalităţi de a controla mintea umană. Totul se întâmpla într-o bază militară americană: Fortul Detrick.
 
Acesta se află la 80 de kilometri de Washington. Acum 76 de ani, zona arăta altfel, ba chiar a fost aleasă pentru experimente datorită amplasării ascunse. Detrick este încă un loc important al armatei americane: aici au loc cercetări biologice. Complexul cuprinde 600 de clădiri, iar în laboratorul modern din prezent s-au dezvoltat, de exemplu, leacuri pentru virusul Ebola. În trecut, era un spaţiu secret, iar şefii CIA de atunci au distrus, în 1973, multe dintre înregistrările legate de acest loc, scrie „Politico“
 
În primăvara lui 1949, armata americană a trimis aici o echipă secretă de chimişti, care avea de găsit utilizarea militară a bacteriilor toxice. Era un domeniu nou. În acelaşi timp, CIA şi-a format propria echipă – angajaţii din Europa şi Asia luau prizonieri agenţi suspecţi şi încercau să caute căi prin care
să-i facă să-şi uite identitatea şi să dezvăluie secrete. Poate chiar să-i programeze să comită crime. 
 
Şocuri electrice şi droguri
 
Allen Dulles, şeful CIA la acea vreme, a angajat, în 1951, un chimist care să elaboreze un astfel de sistem. L-a ales pe Sidney Gottlieb, care a hotărât să folosească Fortul Detrick pentru proiect. Unii oameni de ştiinţă din afara echipei bănuiau ce se petrecea acolo. Gottlieb voia să îndepărteze mintea umană astfel încât să implanteze una nouă, de aceea, a utilizat mai multe combinaţii de droguri, pe care le îmbina cu şocuri electrice. În Statele Unite, victimele lui erau oameni din penitenciare şi spitale. Iar din Europa şi Asia de Est alegea prizonieri din centre de detenţie secrete. 
 
Unul dintre cele mai îngrozitoare experimente a fost cel la care i-a supus pe prizonierii din Kentucky, cărora le-a dat LSD. Pe alţii, din Coreea de Nord, i-a derutat cu sedative şi i-a supus apoi unor şocuri electrice. Aceste acţiuni au distrus minţile multor oameni, iar pe alţii i-au omorât. În mare parte, soluţiile şi drogurile administrate victimelor au fost create la Detrick.
 
Preşedintele Richard Nixon le-a cerut agenţiior Guvernului, în 1970,  să distrugă stocul de toxine biologice. Cei mai mulţi oameni de ştiinţă au acceptat, dar Gottlieb a ezitat: petrecuse ani asigurându-şi un stoc pe care nu voia să-l distrugă. În cele din urmă, după o întâlnire cu directorul CIA Richard Helms  n-a mai avut de ales şi s-a resemnat. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Sorin Barbul
15.09.2019, 21:01:30

Interesante povești. Oare cât din ele e și adevărat?

-5 (7 voturi)
IonIon Codreanu
15.09.2019, 21:17:07

Totul. Cu ce vrei să se ocupe serviciile secrete, decât cu controlul populației?!

+5 (5 voturi)
Canuck
15.09.2019, 21:11:13

Uite asa progreseaza omenirea, prin razboiae, prin experimente stiintifce, etc..pare neverosimil dar acesta este adevarul. Cititi ISTORIA si o sa descoperiti aceste lucruri. Trist, dar adevarat. Cand omenirea stagneaza in evolutie, atunci intr-un timp relativ scurt, raportat la scara timpului istoric, va trebui sa aibe loc un conflict mondial. O stiu toti cei cu neuronul la purtator. Asta este gena pe care Dumnezeu a sadit-o in maimuta lui Drawin. De ea nu se poate scapa.

+3 (7 voturi)
IonIon Codreanu
15.09.2019, 21:20:33

Și iată că UE contrazice teoria ta. EVOLUĂM și ceea ce se credea adevărat ieri, astăzi se știe că nu este. În UE 27 de state au decis să nu se mai războiască între ele și asta funcționează admirabil, deși UN STAT din afara Europei se tot străduie să-i pună bețe-n roate.

+5 (5 voturi)
Mihai Tarnopol
15.09.2019, 21:28:24

Articol incomplet, scris pe branci sau copiat, marca G-A Cristescu. Va dati seama daca cele de mai sus se faceau acum 70 de ani, cam pana unde au avansat azi unele servicii secrete in cursa pentru descoperirea de modalitati de supunere si controlare a mintii omului de rand? Mai ales acum cu aceste salturi tehnologice de pe mai multe fronturi? Orice guvern, indiferent ca e occidental sau estic, pus in fata posibilitatii de a folosi orice mijloace pentru a controla mintile supusilor platitori de taxe, o va face pe loc si fara zbateri morale.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (14)