Istorie

articolul anterior articolul urmator

Istoricul Lucian Boia a primit însemnele de Cavaler al Legiunii de Onoare

5
22 Jun 2021 15:55:58
Autor: Maria Ţaga
Lucian Boia FOTO Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda
Lucian Boia FOTO Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda

Istoricul şi profesorul Lucian Boia a primit, marţi, însemnele de Cavaler al Legiunii de Onoare din partea lui Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la reşedinţa ambasadei.

În discursul său, ambasadoarea Franţei a evidenţiat faptul că, de 30 de ani, cercetările lui Lucian Boia s-au concentrat asupra istoriei Occidentului şi istoriei Franţei, publicul francez  descoperind abordarea critică a istoricului  asupra trecutului românesc şi a miturilor sale naţionale, în special, prin volumul „ Istorie şi Mit în Conştiinţa Românească”, publicat la editura Belles Lettres, în 2003.

„Interesul dumneavoastră pentru limba franceză şi sistemul de gândire francez v-a determinat să jucaţi un rol decisiv în reconstruirea unor legături academice şi ştiinţifice de înalt nivel între ţările noastre”, a spus Laurence Auer în discursul său.

Lucian Boia, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi.

 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

leuldinpanjshir99
22.06.2021, 17:56:16

Nu stiam ca francezii dau asa distinctii pentru fosti turnatori la Securitate ...

+2 (4 voturi)
Torquemada
22.06.2021, 18:18:07

Exact,colegii lui de breasla stiu mai bine cine e Boia.

+1 (3 voturi)
defu gabi
22.06.2021, 18:23:44

Boia a activat in securitate de facto. Ulterior, dupa '90 a slujit si la "case straine"... Probabil a slujit si la serviciile franceze dupa cele germane si rusesti, bineinteles, ca tradator al statului roman fata de care a jurat initial credinta.

+1 (3 voturi)
Camelian Propinatiu
22.06.2021, 22:57:31

Şocant că s-a ales şi o zi semnificativă: exact împlinirea a 80 de ani de când România Regală a încercat să-şi recupereze Alsacia şi Lorena ei, adică Basarabia şi Bucovina, ostaşii trecând Prutul!

+1 (1 vot)
Torquemada
22.06.2021, 18:16:55

L-au premiat si ungurii,pentru ca le serveste interesele.E premiat in strainatate pentru ca pune umarul la distrugerea stimei de sine a romanilor.El ii spune demitizare.Trebuie sa ne simtim ultimii oameni din Europa,distruge imaginea tuturor personalitatilor istorice ale romanilor,asa cum ziarul de fata,care-l promoveaza la comanda o face cu personalitatile noastre din sport ,muzica,s.a.m.d.,scriind cat de des pot articole urate despre oameni care insemna ceva in Europa si nu numai.Nu fac parte din miscarea "progresista",sunt un pic nationalisti,le distrug imaginea.Vreti sa cititi o lucrare istorica de calitate despre istoria romanilor?Cititi Serban Papacostea pentru Ev Mediu,Ion Scurtu pentru istorie contemporana romaneasca,lasati-l pe Boia,el e in goana dupa bani si titluri.Il putem pune alaturi de cineastii care la fel,fac filme cu subiect agreat de cei care dau premiile,dar publicul nici nu-i baga-n seama.Jude si altii.

+1 (3 voturi)
Modifică Setările