Istorie

articolul anterior articolul urmator

Istoricul unui ideal de frumuseţe de o cruzime barbară: foot binding, practica legării picioarelor în China

4
5 Nov 2014 11:44:22
Autor: Historia ro
Imagine cu foot binding, practica legării picioarelor în China
Imagine cu foot binding, practica legării picioarelor în China

Idealul de frumuseţe feminină a stârnit controverse încă din cele mai vechi timpuri şi constituie şi în ziua de azi un amplu subiect al dezbaterilor. Felul în care a fost privit corpul femeilor oferă o imagine de ansamblu asupra modului de gândire al civilizaţiilor, mod de gândire care s-a schimbat de la epocă la epocă, de la naţiune la naţiune, chiar de la persoană la persoană.

Pentru a susţine această idee putem doar să amintim faptul că în Evul Mediu frumuseţea feminină se identifica cu femeile din picturile lui Rubens, pe când în epoca modernă femeile au apelat la corsete cu scopul de a avea o talie cât mai mică. Pe de altă parte, în China idealul de frumuseţe feminină şi de erotism a constant mai bine de 1000 de ani în piciorul legat al femeilor, o practică ce a lăsat şi încă mai lasă amintiri dureroase în istoria Chinei, într-o civilizaţie atât de avansată făcându-şi loc şi o astfel de practică barbară.

Legarea piciorelor sau obţinerea piciorelor lotus, aşa cum mai sunt cunoscute, presupunea o mutilare a piciorului în care cele patru degete mai mici erau rupte şi îndoite sub talpă, iar talpa şi călcâiul se forţau pentru a se apropia cât mai mult. Apoi picioarele erau legate cu fâşii ude din bumbac, care se strângeau prin uscare, prinzând piciorul ca într-o menghină. De obicei, mama sau bunica fetiţei realiza acest proces creându-se astfel un fel de solidaritate feminină. De aici rezultă şi faptul că cele mai multe dintre relatări provin din vocile bărbaţilor, femeile alegând să suporte această durere în spaţiul privat. În acest proces erau iniţiate fetele cu vârsta cuprinsă între 5 şi 7 ani, când oasele erau mai flexibile, dar erau cazuri, în rândul claselor superioare, când practica începea şi la 3 ani, sau la ţărani, când acest proces era efectuat mult mai târziu, pe la 12 – 13 ani.

Obţinerea frumuseţii presupunea şi anumite riscuri. Odată realizat acest proces, fetele erau obligate să meargă, rupându-şi astfel mai bine oasele şi provocându-le o durere insuportabilă. Procesul de legare era reluat la 2 – 3 zile, când rănile provocate erau curăţate şi aplicat un nou set de bandaje.

Continuarea pe Historia.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Conu' Leonida
5.11.2014, 15:29:14

Îngrozitor !

+2 (2 voturi)
abc abc
5.11.2014, 17:40:15

Civilizatie avansata? Poporul asta si in ziua de azi e primitiv, uitati-va la exemplarele din china, parca sunt imbecili iar comportamentul lor in lumea civilizata arata clar un nivel de inteligenta scazut si multa prostie. Toate popoarele astea care schingiuiesc, mutileaza, se biciuie pana da sangele, taie labiile fetelor mici, umbla acoperiti si imbroboditi, isi plimba mortii pe picioare la groapa, mananca cenusa mortilor, isi casatoresc fetele la 5,10 ani si asa mai departe, toate aceste colturi de lume trebuiesc arse din temelii; astia nu au ce cauta in secolul 21, prostia lor trebuie stopata din a se perpetua, asta nu e cultura, e fanatism si imbecilism; una e sa creezi un vas de ceramica care sa ramana ca marturie de arta si creatie in civilizatia unui popor si alta e sa schinjuiesti un om sau un animal in numele nu stiu carui duh/ zeu si asta sa se mai si intample in lumea civilizata.

+1 (1 vot)
Marcel Cristea
6.11.2014, 00:14:05

Easy for you to talk, but it you’re not one of those Chinese men with foot fetish (like most Chinese are as part of accepted norm embedded into Chinese Cultures for centuries of practice) who in order to footfill the sexual gratification by taking it all in their mouth and having to marry a Chinese wife size 12. Or what a woman to do if she’s a gig footed and looking to find a providing husband; have augmentation and get married or remain single.

Dana Nita
6.11.2014, 05:49:41

Ce cruzime , si pt ce? Pt uritirea picioarelor? Arata groaznic picioarele lor , ti-e si scirba sa te uiti.

Modifică Setările