Istorie

articolul anterior articolul urmator

Kover Laszlo, în România: Se pot face progrese nu prin modificarea frontierelor politice stabilite în urmă cu 100 de ani, nu prin falsificarea istoriei

3
14 Aug 2019 14:16:34
Autor: Historia ro

La finalul săptămânii trecute, preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo a participat la două acţiuni publice în România.

Şeful legislativului ungar, fost coordonator de servicii secrete în Ungaria la sfârşitul anilor 90 şi reprezentantul polului ultra-naţionalist din FIDESZ, partidul ungar aflat la guvernare, ne-a obişnuit de mult timp cu o serie de provocări la adresa Bucureştiului, care pot fi lejer înscrise în categoraia războiului hibrid practicat de Budapesta la adresa României. Este suficient doar să punctăm toată agitaţia diplomatică româno-ungară provocată de intenţia domnului Kover de a reînhuma, în anul 2012, în municipiul Odorheiu Secuiesc, rămăşiţele fostului scriitor fascist şi antisemit Nyiro Jozsef, pentru a conştientiza că prezenţa domniei sale în România are, de fiecare dată, caracteristici aparte.

De această dată, Kover Laszlo a ales să suţină o alocuţiune în incinta Bisericii unitariene din localitatea Ştefăneşti, comuna Ghindari din judeţul Mureş, în contextul celei de a 23-a întâlniri a Alianţei Sfântului Rege, care reuneşte aşezările din Bazinul Carpatic ce poartă numele de Sfântul Ştefan, respectiv să ia parte, ca principal invitat, la tabăra Asociaţiei ultra-naţionaliste maghiare, Tineretul Maghiar Ardelean, în calitate de principal invitat.

Spre deosebire de alte situaţii, domnul Kover a făcut puţine răutăţi gratuite la adresa Bucureştiului, în această categorie putând intra poziţia de mai jos, avută în incinta Bisericii unitariene din Ştefăneşti, în faţa celor câteva sute de enoriaşi prezenţi, preşedintele Parlamentului Ungariei susţinând că maghiarii ştiu că în Europa Centrală şi de Est se pot face progrese nu prin modificarea frontierelor politice stabilite în urmă cu 100 de ani, nu prin urmărirea obţinerii exclusivităţii de către naţiunile majoritare, nu prin eliminări violente, prin falsificarea istoriei şi prin provocări intimidante, ci prin relaţii economice naturale, de transport şi logistică, precum şi prin cultură, prin exploatarea în comun a relaţiilor, a oportunităţilor şi a resurselor de oportunitate ca în cei de 1000 de ani parcurşi. Mult mai virulent în abordare a fost Kovacs Istvan, responsabil cu comunicarea din partea Bisericii Unitariene, care a ţinut să precizeze, în acelaşi context, că cetăţenii ungari şi-au construit patria într-o mie de ani şi nu au obţinut-o rapid, prin trucuri. Acelaşi domn a ţinut să amintească că aceeaşi unguri pot descăleca de o mie de ori, încercând să amintească, astfel, despre momentele când triburile hune au ocupat, cu o mie de ani în urmă, mari întinderi din Europa. Vezi aici toata declaratia 

Tot în aceeaşi zi, Kover Laszlo a decis să legitimeze lucrările Taberei EMI desfăşutrate în apropierea municipiului Gheorgheni pe parcursul cărora un punct central al discuţiilor a fost reprezentat de condamnarea autorităţilor române pentru sentiţa de închsioare cu executare dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei în cazul celor doi tineri maghiari, Beke Istvan şi Szocs Zoltan, pentru implicarea în activităţi asociate terorismului. Probabil că motivul prezenţei lui Kover Laszlo în tabără a ţinut, mai degrabă, de faptul că această entitate politică a început, de câţiva ani de zile, să finanţeze cu sume importante organizatorii taberei, reuşind să îşi crească considerabil influenţa faţă de patronii ei anteriori , cunoscutul partid extremist ungar Jobbik. Poate tocmai de aceea, de la multele momente în care se striga , de la tribuna Taberei, Să piară Trainonul!Ţinutul Secuiesc nu e România! şi multe alte cuvinte jignitoare la adresa României, s-a ajuns ca în această sâmbătă domnul Kover să aibă un discurs mai rezervat, axat pe importanţa demografiei în rândul minorităţii maghiare, singura variantă care va asigura succesul acestei etnii în viitor.

Detalii despre modul în care s-au desfăşurat alte lucrări ale taberelor EMI 

si aici

Suntem convinşi că de faptul că FIDESZ tatonează, în prezent, maniera în care poate folosi lucrările taberei de vară a EMI pentru a-şi promova propriile interese, în condiţiile în care este demonstrat deja faptul că orice forint pe care partidul ungar îl acordă minorităţii maghiare din Transilvania se traduce prin promovarea imaginii şi obeictivelor partidului ungar în ţara noastră. Şi aceasta o ştie cel mai bine preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care este beneficiarul anual a câtorva milioane de euro din partea FIDESZ şi care este blamat de unii foşti lideri ai Uniunii că a ajuns să subordoneze partidul intereselor Guvernului Orban şi nu intereseleor maghiaruilor de rând!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Un cititor
15.08.2019, 16:16:05

"...............aceeaşi unguri pot descăleca de o mie de ori, încercând să amintească, astfel, despre momentele când triburile hune au ocupat, cu o mie de ani în urmă, mari întinderi din Europa......" Bine ca recunosc/amintesc ca sunt neam de huni expansionisti. Cu asta spun totul ! Daca ei considera expansiunea un act de eroism......avem si noi, in istorie exemple de eroism, destule. Doar un ex: e suficient sa-l citam pe Eminescu: "Eu? Îmi apăr sărăcia şi nevoile şi neamul... Şi de-aceea tot ce mişcă-n ţara asta, râul, ramul, Mi-e prieten numai mie, iară ţie duşman este, Duşmănit vei fi de toate, făr-a prinde chiar de veste; N-avem oşti, dară iubirea de moşie e un zid Care nu se-nfiorează de-a ta faimă ....!" Scrisoarea a III-a - Mihai Eminescu ISTORIA ROMÂNIEI !!!!!! Am adaugat si un apostrof dupa Istoria Romaniei ! Sa se inteleaga mai bine !

+1 (1 vot)
cititorul
15.08.2019, 22:55:50

Articolul contine multe falsuri, interpretari dure si periculoase. E un articol fara valoare, care poate fi folosit in scopuri radiste.

-1 (1 vot)
IonIon Codreanu
16.08.2019, 09:23:20

Ținutul Secuiesc nu este România! Foarte adevărat! Ținutul secuiesc este ÎN România. Și secuii se simt minunat ÎN România: își vorbesc limba, cântă și dansează ungurește, își poartă portul popular (mie-mi place grozav folclorul lor!). Secuii sunt AI ȚĂRII unde i-a așezat istoria. Numai câte un iresponsabil vrea să tulbure apele la noi.

Modifică Setările