„Lacul Lebedelor“, în turneu în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolul „Lacul Lebedelor" susţinut de ansamblul de balet clasic al Teatrului Municipal de Operă şi Balet din Kiev va fi prezentat la Sala Palatului din Capitală, pe 29 ianuarie, de la ora 19.30

Spectacolul, care îi are în distribuţie pe Natalia Matsak, prim-solistă, şi pe Denys Nedak, prim balerin la Opera Naţională „Taras Şevcenko" din Kiev, este prezent în România într-un turneu, care se desfăşoară în perioada 23 - 29 ianuarie, incluzând Oradea, Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu şi Bucureşti. Turneul este organizat de agenţia Spectacles Art din Iaşi.

Ansamblul de balet al Teatrului Municipal din Kiev a fost fondat în 1980, de celebrul coregraf din fosta URSS Vahtang Vronskii, sub titlul Baletul Clasic din Kiev.

Trupa de balet a Teatrului Naţional Municipal din Kiev este unul dintre cele mai performante ansambluri de gen din lume. Repertoriul său cuprinde peste 30 de spectacole, printre care „Lacul Lebedelor", „Spărgătorul de nuci", „Frumoasa din pădurea adormită", „Giselle", „Don Quijote", „Cenuşăreasa", „Romeo şi Julieta".
Trupa numără peste 60 de dansatori, absolvenţi ai renumitelor şcoli de balet din Kiev, Moscova sau Sankt Petersburg.

Baletul „Lacul Lebedelor" de Piotr Ilici Ceaikovski a avut premiera la Balşoi Teatr din Moscova, pe 4 martie 1877, sub conducerea muzicală a lui Semen Riabov şi în coregrafia lui Julius Reisinger. Din păcate, publicul epocii nu era obişnuit cu stilul „simfonic" al unei muzici pentru balet, aşa că nu a înţeles bogăţia partiturii.

La aceasta s-a adăugat şi coregrafia mediocră a lui Julius Reisigner, ceea ce a făcut ca primele reprezentaţii să fie un real eşec. După moartea compozitorului, la cererea conducerii Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Marius Petipa şi Lev Ivanov au modificat coregrafia baletului, iar dirijorul teatrului Mariinsky, Riccardo Drigo, a adus mai multe modificări partiturii. În noua formă, baletul a avut premiera pe 15 ianuarie 1895 şi a fost un succes. Deşi au mai existat şi alte versiuni, aceasta este cea reprezentată în mod curent.

Bilete sunt disponibile în reţeaua Eventim, pe bilete.ro şi în agenţiile locale, la 90, 120 şi 150 de lei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite