Istorie

articolul anterior articolul urmator

Libertatea istoriei

4
21 Feb 2019 15:10:18
Radu Preda

Ecourile discursului lui Donald Tusk de la Ateneu, în româneşte, la preluarea de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului European, nu s-au stins de tot. Pentru mine, unul dintre acestea, valoros, îl reprezintă maniera raportării la istorie.

Oficialul Uniunii Europene l-a amintit şi l-a citat pe Mircea Eliade, alături de alte nume din cultura română şi din sport. Dincolo de surpriza lingvistică, discursul a oferit ocazia unei panorame a vârfurilor de care nu suntem mereu conştienţi, chiar dacă, atunci când sunt lăudate de alţii, ne umplu de mândrie. Dar ne trece relativ repede. Or, tocmai aceasta este problema: oscilăm furtunos între complexul „buricului lumii“ şi depresia lui „ca la noi la nimenea“. Nu este de mirare, pe cale nemijlocită de consecinţă, că această percepţie de sine ne slăbeşte, ne fragilizează.

Iată, în anul centenarului unităţii statale, nu am fost capabili de o retorică echilibrată, integratoare, menită să pună în evidenţă calităţile românilor preţuite acum un secol. În plin faliment a celor trei imperii – otoman, ţarist şi austro-ungar – care ne-au înconjurat şi dominat timp de secole, dezbinându-ne astfel, modul nostru de a fi, de a integra talentele altora, de a nu ataca identităţi diferite şi de a practica pacea socială, a reprezentat garanţia că, devenind o ţară, România va oferi condiţiile echilibrului în zona de intersecţie a intereselor şi sensibilităţilor.

Oscilăm furtunos între complexul „buricului lumii“ şi depresia lui „ca la noi la nimenea“.

Ar trebui să reprezinte până azi o lecţie fundamentală faptul că marea majoritate a minorităţilor naţionale şi confesionale de la noi s-au alăturat proiectului de unitate al românilor, că nicio loialitate nu a fost respinsă şi nicio contribuţie ignorată. La fel, în timpul comunismului, au avut de suferit toate categoriile, în intensităţi şi cantităţi variabile, dându-ne astfel un paradoxal şi preţios patrimoniu al experienţei comune care, în post-comunism, ar fi trebuit să ne unească în efortul (re)descoperirii democraţiei.

Se accentuează starea de spirit că istoria este folosită unilateral, că a ajuns doar o justificare sau o acuză, că nu rimează cu libertatea, ci cu inducerea unor vinovăţii. Că acestea din urmă există, este un fapt incontestabil. Asumarea lor nu se poate însă produce fără conştiinţa meritelor şi, implicit, a şanselor pe care le vedem în viitor. Ne stă în faţă un şantier de proporţii. Motiv să regândim, în al doilea secol românesc, libertatea ca ingredient esenţial al înţelegerii istoriei, eliberaţi fiind aşadar de manipulări, insinuări şi alte grosolănii de care avem pentru moment parte.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Lucifer
21.02.2019, 15:31:55

Popilor, vă lepădaţi de Satana pesedistă?

-1 (1 vot)
vasile turcu
21.02.2019, 20:37:37

Vezi măi Luci! Doar o întrebare te autentifică. Nu știi ce curent ideologic reprezintă Creștinismul. Nu-l cunoști rolul BOR în istorie. Nu știi nimic despre ideologie. ”Și multe alte calități”

+1 (3 voturi)
Paun Al
23.02.2019, 09:39:22

..."în anul centenarului unităţii statale, nu am fost capabili de o retorică echilibrată, integratoare, menită să pună în evidenţă calităţile românilor preţuite acum un secol." Ba s-a pus in evidenta . S-au pus in oglinda personalitatile de atunci , cu cele de acum . Poate fi o involutie mai mare ca aceea de la Brateanu , Vaida Voievod , Hossu ...la Dragnea -Dancila ,Daniel... ? "Categoriile " nu pot suferi . Au suferit oameni "in carne si oase " indiferent de etnie , de religie , ocupatie .... pe criteriu cine nu este cu "noi "este dusmanul ,si dusmanul trebuie strivit , eliminat . Dupa 89 din aceeasi 'categorie ", a fostilor , a fostei nomenclaturi si discipolii lor trag sforile si conduc destinele romanilor . In fruntea BOR nu sunt cei ce au suferit pentru credinta lor in inchisorile comuniste ci cei ce au colaborat si slujit dictaturii ... Istoria a fost in general scrisa de castigatori . Istoria transmite in general punctul de vedere , mesajele invingatorilor .

Monarhist
25.02.2019, 07:19:46

Legat de libertatea istoriei - este foarte important de punctat si amintit si despre lipsa sau pierderea libertatzii de a ne cunoaste istoria. Aceasta liberate dispare incet incet, sub efectul si chingile unor legi abuzive, facute in mod intentionat proast, vagi, care lasa locul la tot felul de interpretari abuzive, cum ar fi legea 217 din 2015. In urma acestei legi se arunca sub preshul uitarii o generatie intreaga de scriitori romani din aniiinterbelici - cum ar fi Petre Tzutzea, C-tin Noica, Mircea Vulcanescu, Nae Ionescu, si chiar si Mircea Eliade.. Mare lucru ca Donald Tusk l-a amintit pe Mircea Eliade, atata timp cat numele acestui scriitor de statura mondiala, considerat cel mai mare istoric al religiilor, numele si opera lui continua sa fie data de-o parte si impinsa in uitare pe motiv ca , chipurile, s-ar intra in conflict cu legea 217. Strigator la cer, dar foarte ingijorator. Acum cand Romania are nevoie mai mult ca oricand de repere de valoare si de modele intelectuale, noi ne batem joc de personalitati ale moshtenirii noaster culturale si acceptam sesini ca opera lor sa fie trimisa la groapa de gunoi a memoriei . Ar trebui sa fie un semnal clar de deshteptare faptul ca este nevoie de un om cult si curajos, cum este Donald Tusk pentru ca numele unei personalitati romanesti de anvergura culturala mondiala, Mircea Eliade, sa fie din nou pronuntzat in spatiul public si in mass media.

Modifică Setările