Istorie

articolul anterior articolul urmator

Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live ora 12.00: Dacia împotriva Romei. Primul război al lui Decebal cu romanii

4
29 Nov 2019 08:15:47
Autor: Historia ro
Primul război al lui Decebal cu romanii
Primul război al lui Decebal cu romanii

Relaţiile dintre daci şi romani au alternat între perioade de pace şi de conflict. Cele două civilizaţii luaseră demult contact una cu cealaltă, contact înteţit de avansul romanilor în Peninsula Balcanică şi apropierea de Dunăre.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live
 
Pe de o parte, cele două tabere erau angrenate în comerţ, dacii participând şi ca mercenari în conflictele interne ale statului roman. Pe de altă parte, alături de celţi şi germanici, dacii reprezentau o mare putere militară care putea ameninţa Roma.
 
După cucerirea Galliei de către Cezar, dacii, conduşi de Burebista, erau arhi-duşmanul Romei: un stat întins, cu o armată mare şi puternică, spre deosebire de alte neamuri barbare europene, organizate în triburi şi uniuni tribale vremelnice. Planul lui Cezar de a ataca Dacia a fost zădărnicit de asasinarea acestuia, altfel Antichitatea ar fi văzut probabil un război teribil între cei doi comandanţi. Odată cu avansul Romei înspre Dunăre, dacii au efectuat sporadic atacuri peste fluviu, pentru a slăbi puterea marelui inamic.
 
Cum a debutat conflictul dintre Decebal şi Roma? Care era strategia dacilor, dar a romanilor? Cum s-a desfăşurat războiul şi care au fost urmările? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, va răspunde istoricul Andrei Pogăciaş, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ciprian Stoleru şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 12.00.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Camelian Propinatiu
29.11.2019, 10:38:52

Românii din Italia multe statui de daci au văzut, îndeosebi la Roma.

+1 (1 vot)
Stefan din Nord
29.11.2019, 12:45:08

Imparati pe care lumea nu putea sa-i mai incapa Au venit si-n tara noastra de-au cerut pamant si apa Eminescu a gresit intentionat Legiunile romane au cerut aur ,argint ,grane ,sare ,miere animale domestice ,etc etc

Markus Roman
29.11.2019, 14:14:30

Au cerut dar ne-au si dat: civilizatie, alfabet, protectie militara si pe inaintasii nostri daco-romani care erau de toate neamurile, ptr ca legiunile erau mixte chiar daca se numeau ,,macedonica", ,,siriana" etc. Tocmai aceasta componentza mixta a mentinut folosirea limbii latine ca limba universala intre legionari. Daca ar fi fost sirieni toti, ar fi vorbit numai in siriana. In acest fel oltenii au ramas ei mai negriciosi, dar vorbesc tot romana. A nu se uita ca romanii au cucerit doar 1/3 din Dacia. Pe munteni [ daci+roxolani] si moldovani [carpi] nu i-au cucerit.

Markus Roman
29.11.2019, 13:51:16

Nu stiu ce gene urla in mine, dar eu unul spun: Bine ca romanii au cucerit 1/3 din Dacia ! De remarcat insa niste amanunte care demonstreaza respectul romanilor pt daci: -Dacii sunt singurii invinsi carora romanii le-au ridicat statui in pozitii respectabile, nu infatisati ca invinsi in lanturi, sau rugandu-se sa fie lasati in viatza. Si acum se mai gasesc in lume si in special la Roma si Vatican cca 130 de statui superbe, unele chiar din porfir - o marmura roz superioara. -Dupa cucerirea Daciei si formarea familiilor mixte din legionarii lasati la vatra si femeile autohtone s-au gasit pietre cu nume dacice date copiilor, printre care Decebalus era cel mai frecvent. -Doi imparati romani se mandreau cu originea dacica: Galerius infatisat intre soldati daci pe arcul de triumf ridicat de el la Tesalonic si imparatul Regalian care intentiona sa refaca Dacia. Despre limba dacilor: - inainte de inceperea razboaielor cu dacii, Traian spunea: ,,Ma intorc in tara strabunilor mei", ceea ce denota ca stramosii lui Traian proveneau din Dacia, mai precis apartinusera neamului Turdetanilor, de la care deriva si numele orasului Turda. -In discutiile cu solii daci, Traian nu avea nevoie de translator. -referitor la limba dacilor, poetul latin Horatiu, casatorit cu o traca spunea: ,,Dacii ma cunosc, ei vorbesc o limba barbara de idioma latina". Doar asa se explica latinizarea atat de rapida pe intreg teritoriul Daciei, inclusiv in cele 2/3 necucerite de romani ca si declaratiile Vaticanului ca in Dacia a fost mama limbii latine.

Modifică Setările