Istorie

articolul anterior articolul urmator

LIVE, ora 12.00, dezbatere „Historia”: A fost perioada interbelică adevărata Epocă de Aur a României?

10
19 Jul 2019 08:40:01
Autor: Historia ro
Calea Victoriei în perioada interbelică
Calea Victoriei în perioada interbelică

Nostalgia după România interbelică e un sentiment întâlnit în rândul multora, existând tendinţa de a idealiza acea epocă, a României Mare, considerată adevărata Epocă de Aur din istoria naţională.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

 
Dintr-o anumită perspectivă, poate că aşa a fost: efervescenţa culturală din acei ani, cu marii oameni de cultură care s-au afirmat în vremea aceea, e cu siguranţă un element de luat în considerare. Din punct de vedere politic, România interbelică e idealizată deoarece e văzută ca o epocă a democraţiei. Însă democraţia interbelică a avut foarte multe lipsuri, şi ea poate fi privită cu nostalgie doar în comparaţie cu ceea ce a urmat după război. Din punct de vedere social, situaţia era cu totul deplorabilă, iar economia a cunoscut grave probleme. 
Cum se trăia în România interbelică? Care au fost marile probleme ce au afectat-o? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricul Florin Cristescu, şi Aurelian Giugăl, doctor în ştiinţe politice, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ciprian Stoleru, şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 12.00.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

din Laho Timisorean
19.07.2019, 09:20:10

Romania fiind situata intr-o zona strategica, cu resurse de petrol si agrare serioase a fost, in acea perioada pina in 1938, inclusiv, extrem de importanta pentru Germania...asta a fost motivul pentru care Anglia pentru a sabota interesul german in Romania a cumparat ABSOLUT intreaga productie romaneasca, industriala, agricola si minerala la dublul pret pe care putea Germania lui Hitler sa ofere...Asta a fost..."prosperitatea" romaneasca in perioada interbelica!!!!! Restul sint...BASME!!!

0 (2 voturi)
Serbanescu Serbanila
19.07.2019, 12:35:57

Uneori ma intreb cand ai sa atingi limita superioara capacitatii tale de a debita enormitatii insa, pe zi ce trece, tu vrei sa ne convingi ca aceasta limita nu exista. TOATE Rafinariile marile rafinarii romanesti aveau capital strain inca dinainte de primul razboi mondial. Astra Romana avea capital britanic ROYAL DUCH SHELL, inca de la infiintara. Ceea ce pe tine parintii si profesorii tai bolsevici nu te-au invatat este faptul ca, dupa primul razboi mondial TOATE companiile mixte au fost obligate sa detina actionariat romanesc intr-o proportia mai mare decat cel strain. Dinco de resurse, parintii si profesorii tai bolsevici nu te-au invatat ca Romania nu era exportatoare doar de materii prime. Automotoarele Malaxa sunt si acum in circulatie pe liniile secundare de cale ferata. Nu comunistii au produs primele automobile in Romania ci, acelasi Malaxa! 4 tipuri de avioane se fabricau la Brasov. Despre astea oricum nu aveai cum sa stii pentru ca TOATE au fost distruse la scoaterea din uz, comunistii nedorind sa lase nicio urma a vreaunei evolutii tehnice a guvernului burghezo-mosieresc! La Resita se produceau locomotive de cea mai inalta calitate. Si sa lasam partea neaparat economica si sa ne referim la cea culturala... Cand a fost scrisa marea literatura romana? Cand s-a manifestat deplinatatea talentului unui Rebreanu, al unui Sadoveanu, al unui Minulescu, al unui Toparceanu? Cand au trait si au creat marii ganditori ai Romaniei? Se compara cu acestia autorii de literatura proletculitsta de dupa '45?

-1 (1 vot)
Lucifer
19.07.2019, 10:05:11

Nu, cred că perioada 1880-1914 a fost mai bună (era belle epoque...). Economiştii spun că în acea perioadă nivelul de prosperitate era mai mare ca în perioada interbelică. Ca părere, "secolul de aur" al neamului românesc a fost de la 1848 până la 1948 (naţionalizarea mijloacelor de producţie făcută de comunişti), după care s-a intrat în zona comunismului din care n-am ieşit nici azi.

+1 (1 vot)
Serbanescu Serbanila
19.07.2019, 11:41:42

Nu stiu daca a fost o epoca de aur... De altfel nu poti denumi o perioada capitalista cu o sintagma comunista. A fost o perioada de transformare, cu bunele si cu rele ei. Cert este ca Romania facea pasi mari catre o dezvoltare normala, fireasca, necentralizata. Cert este ca libertatea cuvantul era respectata. Cert este ca Romania se industrializa responsabil si nu de dragul industrializarii. A fost o perioada plina de provocari, cu greutatile ei, dar acestea au fost pe deplin justificate. Romania participase la un razboi in care aproape ca era cat pe-aici sa-si piarda capacitatea de a se regenara. Tara suferise pierderi enorme. Cu toate acestea economia romaneasca se modernizase. Urmare a reformelor agrare tara devenise unul dintre cei mai mari producatori agricoli mondiali, iar, din punct de vedere al drepturilor cetatenesti, avea una dintre cele mai moderne constitutii din lume! Din pacate, din cauza acestor "drepturi", agitatorii bolsevici nu au fost starpiti la timp!

Lucifer
19.07.2019, 11:58:55

Da, dar nici agitatorii legionari nu au fost stârpiţi la timp.....

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)