Istorie

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Dezbatere „Historia”: Pactul Ribbentrop-Molotov şi pierderea României Mari

2
20 Sep 2019 11:28:47
Autor: Historia ro
Molotov semnează Pactul germano-sovietic de neagresiune. În spatele lui se află Ribbentrop şi Stalin.
Molotov semnează Pactul germano-sovietic de neagresiune. În spatele lui se află Ribbentrop şi Stalin.

Semnarea acordului de neagresiune sovieto-german din 23 august 1939 (Pactul Ribbentrop-Molotov) a deschis drumul către al Doilea Război Mondial.

Mai mult, în protocolul adiţional secret al pactului Ribbentrop-Molotov, la articolul 3, era stipulat: „În privinţa sud-estului Europei din partea sovietică este subliniat interesul pentru Basarabia. Partea germană declară totalul dezinteres politic pentru aceste regiuni”. La Bucureşti, Pactul Ribbentrop-Molotov a „căzut ca un trăsnet din senin”, mulţi oameni politici intuiau corect că cele două ţări s-au pus de acord şi asupra teritoriilor din România şi Polonia pe care şi le vor împărţi între ei.

Care a fost reacţia României la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov? Cum au interpretat Franţa şi Marea Britanie semnarea acordului de neagresiune sovieto-german din 23 august 1939? De ce s-a dezmembrat România Mare?  La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricul Marius Diaconescu, şi Cătălin Manea, istoric la Muzeul Naţional Cotroceni, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ion M. Ioniţă, redcator-şef al revistei „Historia” şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 12.00.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Camelian Propinatiu
20.09.2019, 13:26:45

Nu e clar dacă Occidentul chiar a înţeles consecinţele Pactului sau doar profită de încurcarea Rusiei în Crimeia.

Lucifer
20.09.2019, 14:34:07

Urmările Pactului Ribbentrop-Molotov au rămas şi azi, România pierzând teritorii în favoarea URSS/Rusiei de aprox. 20-25% din suprafaţa ţării (aprox. 55-60.000 de kmp) cu o populaţie actuală de aprox. 5 milioane de locuitori. Mă refer la Basarabia inclusiv Bugeacul şi la Bucovina de Nord, inclusiv la 2/3 din Maramureşul istoric. TOATE aceste teritorii se află azi la Ucraina. Ieri sau azi Parlamentul European a aprobat o Rezoluţie contra acestui pact, dar fără a sufla o vorbuliţă despre teritoriile anexate de URSS de la Finlanda, Polonia, România, Slovacia şi Hungaria.