Istorie

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Dezbatere „Historia”: Cine s-a opus recunoaşterii Marii Uniri la Conferinţa de Pace de la Paris?

5
31 Jan 2020 10:51:24
Autor: Historia ro
Deschiderea Conferinţei de Pace de la Paris
Deschiderea Conferinţei de Pace de la Paris

În memoria colectivă, Conferinţa de Pace de la Paris de la sfârşitul Primului Război Mondial este în primul rând cunoscută prin semnarea tratatului cu Germania de la Versailles, din iunie 1919, dar lucrările delegaţilor prezenţi în capitala franceză au însemnat mult mai mult. Şi celelalte state învinse, Bulgaria, Austria, Ungaria, Imperiul Otoman trebuiau să îşi semneze propriile tratate.

 
Pe de altă parte, Tratatul de alianţă dintre România şi Antanta, semnat la 4/17 august 1916, prevedea „recunoaşterea de către Antanta a drepturilor României asupra teritoriilor locuite de românii din Transilvania, Crişana, Maramureş, Bucovina şi Banat, precum şi de a fi tratată similar în cadrul conferinţelor de pace ca şi ceilalţi aliaţi”. La toate aceste doleanţe, România mai adaugă cererea de recunoştere internaţională a unirii Basarabiei cu Patria-mamă.
 
Intransigenţa cu care Brătianu a urmărit aceste scopuri avea să îl aducă destul de curând în conflict cu reprezentanţii Marilor Puteri şi, în special, cu Clemenceau. Prima confruntare dură a fost pentru Banat. La 31 ianuarie 1919, Brătianu a explicat la Paris, în faţa reprezentanţilor Marilor Puteri, de ce România trebuia să obţină tot Banatul. Au rmat confruntările diplomatice pentru Transilvania, Bucovina şi Basarabia.
 
Cine s-a opus recunoaşterii Marii Uniri la Conferinţa de Pace de la Paris? Care a fost strategia României? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, va răspunde istoricul Manuel Stănescu, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ciprian Stoleru şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 12.00.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Lucifer
31.01.2020, 13:03:59

După WW1 România a fost unul din marii câştigători. În mod miraculos a obţinut dublarea teritoriului şi a populaţiei. România a trebuit să renunţe la jumătate din Banat şi 2/3 din Maramureş pentru a i se recunoaşte formal şi incomplet alipirea Basarabiei( pe care SUA şi apoi Japonia nu a recunoscut-o, Rusia bolşevică nici nu a fost întrebată deşi fusese aliat al Antantei învingătoare). Mai bine luam Banatul şi Maramureşul şi renunţam la Basarabia, pe care ne-au luat-o înapoi URSS)

-2 (2 voturi)
pop adriana
31.01.2020, 21:10:58

Cel mai muet s-au opus multi romani din Transilvania,desi ei nu au ajuns la conferinta.Practic Trans si Banatul au fost obtinute contra intrarii Romaniei in razboi alaturi de Antanta!Transilvanenii adevarati doreau independenta,in nici un caz unirea cu Regatul ramas in urma,corupt...... Politicienii doreau unirea pt posturi si avantaje pe care altfel nu le-ar fi avut.Pacat de mortii romani care au murit pt politicieni

+1 (5 voturi)
zava
2.02.2020, 03:42:11

Nu, românii din Transillvania au dorit Unirea cu Regatul. Corupția nu putea fi mai mică în Transilvania decât în regat, din moment ce era reglementată prin lege în ambele state.

-4 (4 voturi)
Ghe Stoian
1.02.2020, 14:53:17

CUM ? NU APARE (dezbaterea) !

+1 (1 vot)
ion damian
7.02.2020, 15:45:39

trolilor ardelenii sunt cei mai patrioti dintre romani !

+1 (1 vot)