Istorie

articolul anterior articolul urmator

Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live: De ce vor secuii autonomie de la România, deşi Ungaria le-a anulat-o încă din 1876?

5
15 Mar 2019 08:49:30
Autor: Historia ro

În momentul unirii Transilvaniei cu România, 1 Decembrie 1918, secuii din Transilvania nu aveau nici urmă din autonomia medievală. În 1876, în urma reformei administrative din Regatul Ungariei, parte a Imperiului Austro-ungar, au fost anulate ultimele resturi ale autonomiei secuieşti.

 

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

 
În Evul Mediu, în cadrul Regatului Ungariei şi apoi în Principatul Transilvaniei, secuii aveau autonomie în schimbul slujbei militare necondiţionate, adică formau avangarda sau, după caz, ariergarda armatei. În plus, nu plăteau niciun impozit, cu excepţia unui bou, pe care trebuia să îl dea fiecare familie de secui cu ocazia înscăunării, a căsătoriei regelui şi a naşterii primului băiat. Secuii i-au dat boii şi lui Mihai Viteazul, deci l-au recunoscut pe domnitorul român pe tronul Transilvaniei. 
 
Treptat, după reorganizarea militară din timpul Mariei Tereza, prin înfiinţarea regimentelor de graniţă secuieşti în 1762-1764, când au fost create şi două regimente româneşti, autonomia secuiască a fost atenuată, pentru că nu mai era nevoie de ei la oaste după vechile înţelegeri din Evul Mediu. Adică treptat şi-au pierdut autonomia, în sensul că nu mai erau scutiţi de impozite, sistemul judiciar din principat s-a extins şi peste secui, iar instituţiile secuieşti au început să dispară. În 1876, în urma reformei administrative din Regatul Ungariei, parte a Imperiului Austro-ungar, au fost anulate ultimele resturi ale autonomiei secuieşti.
 
De ce vor secuii autonomie de la România, deşi Ungaria le-a anulat-o încă din 1876? La această întrebare, dar şi la multe altele, va răspunde istoricul Marius Diaconescu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ciprian Stoleru şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 12.00.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Pano
15.03.2019, 09:33:09

O intrebare mai imbe cila nu se putea gasi? Asa se intampla cand lumea nu gandeste si nu are o intelegere minima a istoriei, societatii sau politicii, dar se preface ca e jurnalist sau analist. Va doresc o dezbatere de tot rasul si jalea, cum desigur ca va fi.

-2 (2 voturi)
Alexandru George
15.03.2019, 12:29:35

Si daca tot comentezi ca nu e bine... poti sa ne zici si de ce ? sau ... doar zici ca nu e bine si atat... ca nu ai ce sa pui in loc :))) Ce stil aveti unii frate... "nu e bine" ... "pai de ce nu e bine?" ... "pai nu stiu dar sigur nu e bine.." :)))) Tu ce esti Pano ? jurnalist... istoric ? analist... ? ce meserie ai ca stii asa de bine cum se face istoria sau jurnalismul ? Esti habarnist deci stii :)))

Vasile Naftuli
15.03.2019, 11:39:14

Ître timp secuii au devenit unguri.

Stanila Ion
15.03.2019, 11:47:33

N-au devenit, au fost "facuti" de catre extremistii maghiari. Cat despre autonomie: Ungaria , "tara prietena", este cea care baga batul prin gard folosindu-se de UDMR.

+2 (2 voturi)
Mihai Popescu
15.03.2019, 12:08:15

Dar dece s-au trezit bozgorii sa ceara autonomie acum dupa 100 de ani sau mai mult si nu au cerut autonomie acum 100 de ani ? Ce li s-a ridicat la cap ? Palinca sau sunt manipulati de Ungaria si UDMR ?

Modifică Setările