Martiriul romilor români, omagiat în liceele bucureştene VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 27 ianuarie se marchează anual Ziua Holocaustului. Mai puţină lume este conştientă, însă urgiei naziste i-au căzut victime nu numai evreii, dar şi homosexualii, militanţii de stânga, precum şi concetăţenii noştri romi. Astfel, Asociaţia One World Romania organizează proiecţii în cinci licee bucureştene cu un film documentar dedicat genocidului romilor. Ultima dintre ele va avea loc azi, 28 ianuarie, la ora 17.30, la liceul „Matei Basarab“.

Pe 27 ianuarie se comemorează Ziua Internaţională a Victimelor Holocaustului, amintind de eliberarea celui mai mare lagăr nazist de exterminare, Auschwitz-Birkenau, la aceeaşi dată în 1945.

La iniţiativa elevilor care coordonează Cluburile de Film One World Romania la Şcoală, în cinci licee din Bucureşti se proiectează în aceste zile filmul documentar „Dureri ascunse“. Proiecţiile sunt însoţite de discuţii libere împreună cu un invitat.

Un spaţiu de discuţie liber

„Dureri ascunse: Persecuţia romilor români în timpul celui de-al doilea Război Mondial“ este un documentar despre deportarea romilor din România în Transnistria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Filmul realizat de Michelle Kelso adună mărturiile unora dintre supravieţuitori şi oferă o perspectivă nouă asupra unei istorii mai puţin cunoscute.

Roxana Caia, elevă a Colegiului Naţional „George Coşbuc“, spune despre iniţiativa de a organiza această proiecţie: „Mă simt responsabilă să organizez această proiecţie, alegând acest film, într-o zi cât se poate de nealeatorie. Sunt sigură că termeni precum «Holocaust», «opresiune», «teroare» sunt relativ vagi în minţile sclipitoare ale generaţiei mele şi tocmai de aceea simt că ar putea să fie de datoria mea să mă folosesc de sprijinul şi resursele de care dispun ca să fac puţină lumină şi să ofer o modalitate alternativă de a înţelege un simbol atât de putenic al secolului trecut.

Nu intenţionez să fie «o oră de istorie» şi nici «propagandă pentru drepturilor romilor» – clubul de film este un spaţiu unde participanţii îşi formează opinii, le dezbat, îşi pun probleme şi reflectează, ceea ce mi se pare extrem de important în dezvoltarea oricui“.

Proiecţiile au loc în cinci din liceele bucureştene unde există un club de film documentar: Colegiul German Goethe, Colegiul Naţional „Ion Creangă“, Colegiul Naţional „Sfântul Sava“, Colegiul Naţional „George Coşbuc“ (acestea au avut loc ieri, 27 ianuarie, chiar de Ziua Holocaustului) şi Colegiul Naţional „Matei Basarab“. Aceasta din urmă va avea loc astăzi, de la ora 17.30, în prezenţa unui invitat special: producătorul Alexandru Alexe, soţul realizatoarei Michelle Kelso.

O iniţiativă mai mult decât lăudabilă

Cluburile de film sunt activităţi extra-curriculare organizate de elevi pentru elevi. One World Romania la Şcoală propune o videotecă de filme documentare cu informaţii suplimentare pentru fiecare film şi acordă asistenţă în organizarea cluburilor de film, iar liceenii se ocupă de organizarea şi promovarea evenimentelor.

One World Romania la Şcoală este programul educaţional derulat de Asociaţia One World Romania, în parteneriat cu Romanian American Foundation, cu sprijinul CEZ Group. Toate activităţile sunt desfăşurate în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Citeşte şi:

Un mare film al Holocaustului, „Fiul lui Saul“, favorit la Oscar, va avea premiera în România

Deportarea etnicilor germani în URSS, readusă în atenţie de CNSAS

Trecutul „scabros“ al lui Cioran, scos pe tavă în Italia

Un excelent documentar despre evreii din România, proiectat la Londra

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite