Istorie

articolul anterior articolul urmator

Mărturii de la Stalingrad: „Haitele de şacali dădeau târcoale lagărului, dezgropau morţii şi-i mâncau“

3
4 Apr 2013 13:04:12
Autor: Historia ro
Soldaţi români căzuţi la Stalingrad
Soldaţi români căzuţi la Stalingrad

Stalingradul a fost pentru români un dezastru militar: din cei 253.957 de oameni angajaţi în lupte, 158.854 au ajuns pe o listă la capitolul „pierderi“. Pierderi, adică morţi, răniţi şi dispăruţi în imensitatea spaţiului sovietic, răspândiţi în lagăre aducătoare de moarte.

Între aceştia, Sandu V. Cernat, şef al Biroului Subzistenţă al Diviziei 20 Infanterie, a fost un învingător: a supravieţuit încercuirii de la Stalingrad şi, mai apoi, vieţii în prizonierat, trăind, până la urmă, ca să povestească. Căci din 1945, când s-a întors în ţară, şi până în 2003, când a trecut la cele veşnice, maiorul (r) Sandu V. Cernat s-a transformat într-o perpetuă povestire de istorie orală a vieţii în captivitate. Mai mult decât atât: veteranul a lăsat în urma sa un jurnal impresionant, care a văzut lumina tiparului în anul 2009, sub denumirea simplă, fără fasoane, Prizonier în lagărele sovietice. Ne întoarcem, aşadar, la încercuirea de la Stalingrad şi la momentul istoric al capitulării trupelor române; mărturiile lui Cernat sunt zguduitoare, înduioşătoare, inegalabile.

La 19 noiembrie 1942 a fost declanşată – ştim deja – contraofensiva forţelor sovietice în Cotul Donului, iar în ziua următoare, pe 20 noiembrie, şi în Stepa Calmucă. Câteva zile mai târziu, la 23 noiembrie, blindatele Frontului de Sud-Vest şi ale Frontului Stalingrad au făcut joncţiunea în zona localităţii Kalaci şi Sovietski, încercuind trupele Armatei 6 germane, în care erau incluse şi forţe militare româneşti: la aripa de nord erau cuprinşi ostaşi din Divizia 1 Cavalerie şi Detaşamentul „colonel Voicu” – din Armata 3, iar la aripa de sud ostaşi din Divizia 20 Infanterie – din Armata 4. Timp de două luni şi jumătate trupele încercuite au dus lupte grele printre ruinele Stalingradului, fiind atacate neîncetat de forţele sovietice, superioare atât ca număr, dar şi ca dotare. În cele din urmă, rămăşiţele trupelor române, după o rezistenţă eroică, au capitulat la 2 februarie 1943, împreună cu resturile Armatei 6 germane.

 

Click aici pentru a citi continuarea articolului!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

GETO-DAC
4.04.2013, 14:48:44

SAKALI LA STALINGRAD???..,PTIUU PROSTI AU MAI AJUNS ZIARISTII IN ZIUA DE AZI !!

+1 (1 vot)
Alex.T
4.04.2013, 19:02:05

@ roshu cocoshu: banuiesc ca nu ai habar ca sacali exista si in Romania...daca asta este tot ce ai avut de zis in legatura cu articolul, afirmatia ta ma face sa cred ca in afara de faptul ca ai 10-12 ani mai ai si IQ-ul subunitar si sensibilitatea unei bucati de lemn.

-1 (1 vot)
Magda Poeana
6.04.2013, 20:16:17

Sacali la Stalingrad??!!!Haite de caini,presupun.

+1 (1 vot)
Modifică Setările