Istorie

articolul anterior articolul urmator

Mărturisitorii

36
23 Nov 2017 12:43:40
Radu Preda

Consacrarea anului 2017 de către Patriarhia Română deopotrivă memoriei Patriarhului Justinian şi celor care L-au mărturisit pe Hristos în temniţele comuniste poate reprezenta – se va vedea pe termen lung – o schimbare de paradigmă.

Este vorba despre modul cum abordăm cunoaşterea, asumarea şi vindecarea memoriei unor decenii marcate de abuzuri, crime, compromisuri, dar şi de rezistenţă, adaptare inteligentă şi, în cazul unora, chiar de sfinţenie. Este un act terapeutic readucerea în conştiinţa comunităţii de credinţă a figurilor de clerici, monahi şi laici plasaţi de pedagogia lui Dumnezeu în mijlocul unei dictaturi care se mândrea cu ambiţia de a naşte un „om nou“, altul decât cel paulin. Or, toţi aceştia, cunoscuţi şi necunoscuţi, au produs dovada unei alte antropologii, îndumnezeite.

Evident, biografiile sunt foarte diferite: preferinţele ideologice, căile formaţiei teologice, temperamentele spirituale, ca să spunem astfel, sensibilităţile şi darurile. „Norul de martori“ este pestriţ, greu de încadrat într-o unică şi definitivă categorie. Mai ales dacă ţinem cont de faptul inefabil, insondabil, al convertirii multora de la statutul avut înainte de arestare la o calitate nouă, nebănuită şi nu mereu documentată suficient. Cu alte cuvinte, unii au intrat într-un fel pentru a ieşi complet schimbaţi, transformaţi.

Un asemenea proces de limpezire interioară trebuie să îl abordăm cu maximă delicateţe, cu onestitate şi mai ales cu deschiderea de a recunoaşte, dacă se poate, că Dumnezeu este mai puternic decât încadrările procesuale, etichetările otrăvite sau interesele meschine ale unora care, asemeni corbilor, vor să trăiască astăzi de pe urma cadavrelor istoriei. Nu este vorba despre justificarea exceselor sau exultarea unor pseudo-modele politice. Nu intră în discuţie! Teologic, nimic din ceea ce alimentează ura sau crima nu poate primi girul Evangheliei lui Hristos.

Una peste alta, nu cred că se putea prefaţa mai bine anul centenar următor. Mai departe, în 2019, ne confruntăm cu două situaţii importante. În prima parte a anului, România asigură preşedinţia semestrială a Consiliului European. În partea a doua începe al patrulea deceniu de tranziţie. Dacă luăm ca măsură de timp cei 40 de ani petrecuţi în pustie de poporul ales, atunci este limpede că ne apropiem de momentul în care nu mai putem da vina pe comunism pentru neputinţa actuală. Tot ceea ce urmează să construim sau să ratăm va fi o ispravă a generaţiei noastre istorice. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Radu Mircea
23.11.2017, 14:45:31

# Radu Preda '''Cristos este omul nou . Omul nou este sovietic . Prin urmare Cristos este sovietic . ''' ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ lustinian Marina --------- Ce mai e de spus despre Patriarhul Rosu ???

+4 (6 voturi)
Radu Mircea
23.11.2017, 14:56:24

# Radu Preda Dupa ce am incercat cu un citat celebru sa va lamuresc cum devine chestia cu '' omu' nou , ( desi cred ca stiati ) , pot sa va spun ca imensa majoritate a '' clericilor si monahilor '' ce au infundat puscaria erau membri activi sau simpatizanti ai miscari legionare si au fost tratati cu aceasi mila si cucernicie pe care o exprimati cu tentative de referendum impotriva unor semeni ai dvs. care sufera de '' pacatul '' iubirii aproapelui care nu convine BOR dar care este des intilnit chiar in cadrul slujitorilor lui dumnezeu .

+3 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
23.11.2017, 15:07:36

Comentariu considerat abuziv.

Chirita
23.11.2017, 16:36:58

"Consacrarea anului 2017 de către Patriarhia Română deopotrivă memoriei Patriarhului Justinian şi celor care L-au mărturisit pe Hristos în temniţele comuniste" Nu sunt un om prea umblat pe la biserică (însă, cred în Dumnezeu și Îl mărturisesc), dar sper ca, în viitor, să fim cât mai mulți care să ne păstrăm curajul să-L mărturisim pe Hristos. Sper ca România să rămână un stat creștin, iar BOR să nu facă niciun compromis de la principiile sale. Spun asta pt. că aici, în De, de ex., se face o propagandă, pe față, pro islam. Astfel, ieri, pe Das Erste de la 20:15 s-a difuzat prima parte a filmului BRÜDER, urmată de un documentar, iar pe SWR, de la 22:00, FREMDE TOCHTER. Ambele filme sunt făcute în 2017 în De și sunt pro convertirea creștinilor la islam, pt. că sharia este cea mai bună justiție la nivel global, respectiv muslimi sunt pro viață, adică nu fac avorturi. Nici eu nu sunt de acord cu tot ce face BOR, dar tind să cred că BOR va fi un bastion în fața islamului. BOR nu e perfect. Nimeni nu e perfect. Dar sper ca BOR să se debaraseze de scursuri și fastul ordinar și să existe mai departe în România.

0 (6 voturi)
piatidesiatidva
23.11.2017, 20:34:38

Chirita Chirita " Nici eu nu sunt de acord cu tot ce face BOR, dar tind să cred că BOR va fi un bastion în fața islamului. BOR nu e perfect. Nimeni nu e perfect. Dar sper ca BOR să se debaraseze de scursuri și fastul ordinar și să existe mai departe în România." Este nobil sa doriti mantuirea dezinteresata a unor semeni Eu de exemplu doresc din toata inima ca Rusia sa ramana ultima reduta crestina OK deci ca romania sa aibe sanse ar trebui ca la anul cand va veni Papa in romania sa repete ce ati zis dumneavoastra aici: Pastrati-va credinta, Nu faceti ca catolicii, etc Dar n-o sa faca asta, o sa vina Papa la romania si o sa se uite de sus din Papa mobil si o sa zica: Astia mai sunt ortodocsi s-au i-ati transformat in grecocatolici ?! - Sunt amestecati Inaltimea ta! - Aha! Bai romani, tineti minte: Musulmanul e fratele vostru, s-a inteles !Eu Papa, am cazat la apartament la Vatican 4 (patru) familii de musulmani Apropo credeti ca Papa s-o fi uitat cu musulmanii din apartament la filmele astea germane ?

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările