Istorie

articolul anterior articolul urmator

Marx: o fantomă

31
17 May 2018 12:36:17
Radu Preda

Am trăit să o vedem şi pe asta: şeful executivului european, de la altarul bisericii constantiniene din Trier (vechia colonie romană Augusta Treverorum), rostind cuvinte de omagiu şi de înţelegere pentru anvergura unuia precum Karl Marx.

Simplul fapt că a fost vorba despre marcarea celor două secole de la naşterea sociologului, filosofului şi autointitulatului economist (1818-1883) nu trebuie să ne inducă în eroare. Mai mult decât un act de memorie, în urmă cu doar câteva zile a avut loc un, până de foarte curând, inimaginabil act de relativizare a istoriei recente şi de marginalizare cinică a celor peste o sută de milioane de victime ale comunismului, adică ale unui regim, implementat în mai multe părţi ale lumii, care a avut drept temelie doctrina fiului celui mai vechi oraş din Germania.

Orice minte sănătoasă, dacă este şi corect informată, face distincţia generică şi obligatorie dintre teorie şi practică, dintre gând şi împlinire. Cel puţin clienţii unui magazin suedez de mobilă ştiu foarte bine despre ce este vorba. La fel, în istoria ideilor, nu poate, de pildă, să fie făcut Platon responsabil nemijlocit pentru proiectele totalitare din modernitate. La fel de puţin cum, în mediul teologic, un Evagrie Ponticul nu are cum răspunde pentru exagerările generaţiilor de după el. Acelaşi lucru este valabil pentru Origen şi nu numai.

În cazul lui Marx, autor al multor mii de pagini editate cu grijă, lucrurile stau esenţial diferit. Dincolo de faptul că omul este nevoit să ia calea exilului pentru ideile lui anarhiste şi împotriva ordinii de drept, în scrierile aşa-zise teoretice, precum Manifestul Partidului Comunist (Londra, 1848), el îndeamnă negru pe alb la război civil între burghezie şi proletariat şi legitimează crima ca instrument al luptei de clasă. Este orice altceva dar nu o simplă metaforă, ci expresia unui stări de spirit care va deveni curând una de fapt (şi de drept).

Omagierea şi chiar apărarea lui Marx sunt pe cât de scandaloase, oricât ar invoca unii măreţia ideii aflată în contrast cu realitatea, pe atât de relevante pentru ce înseamnă deruta profundă de azi a Europei. Nu ne mai miră că marile economii ale lumii produc în China, că drepturile omului sunt negociabile, că asistăm neputincioşi la reabilitarea dictaturii proletariatului, că nu avem instrumente juridice eficiente pentru restabilirea, fie şi tardivă, a dreptăţii. Pe scurt: cruzimea evidenţei ne face, stupefiaţi, să dăm crezare fantomei care ne spune, şi are dreptate, că nu există...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Radius
17.05.2018, 13:21:03

Nu este vorba despre deruta, pur si simplu si-a dat arama pe fata...

+2 (6 voturi)
Paun Al
17.05.2018, 13:47:43

Simplist si pe scurt , Marx a facut un diagnostic al capitalismului secolului XIX si a dat solutia ...proprietatea comuna , "a oamenilor muncii " , dictatura proletariatului , inlaturarea prin forta a burgheziei . Ori dictatura nu poate fi o solutie pentru nici o forma de organizare a statului , sau a proprietatii . O forma de comunism, de punere in comun a proprietatii , egalitatea ... au fost incercate practic in Biserica Primara , a Apostolilor , unde enoriasii isi vindeau bunurile , le aduceau la biserica si le foloseau in comun , iar sistemul pana si cu oamenii de religie , presupusi nematerialisti ... a dat faliment ... Nici macar apostolii , nu au putut sa construiasa si sa organizeze o biserica dupa principii comuniste -proprietate comuna , egalitate ... asa ca a devenit si ea , Biserica ....capitalista , corporatie .

0 (6 voturi)
Iulian Arion
17.05.2018, 17:07:45

Marxistii sunt finantati de altii. De regula ei nu muncesc. Nici cei care pretind ca actioneaza in numele proletariatului, nu presteaza in campul muncii. Socialismul multilateral dezvoltat avea 10 000 de revolutionari de profesie care nu munceau. Se ocupau cu organizarea sedintelor, UTC, PCR, Frondului Democratiei Socialiste. In spatele lor erau cele cateva zeci de mii de cadre ale securitatii.

-1 (7 voturi)
Radu Mircea
17.05.2018, 17:39:32

# lulian Arion Ia sa-mi zici matale Nene lulian cind a muncit cristos ??? Dupa cartea sfinta apare de nu stie nimeni de unde si le da lectii pescarilor care asta faceau de o viata , ba mai mult cu asta isi asigurau piinea zilnica . Adica face pe desteptu' . ln rest sa mor io daca l-am vazut sapind , semanind , plivind , udind , recoltind vreodata . Trebuie sa recunosc ca un tip ca isus pina acum 30 de ani era socotit un '' parazit al societatii '' si bagat la bulau . Asta daca nu cumva accepta sa vina la mine la munca unde erau niste conditii de nu apuca nimeni lichidarea salariului .

+2 (6 voturi)
cetirestasorocdeviat
17.05.2018, 18:22:58

Iulian Arion "Socialismul multilateral dezvoltat avea 10 000 de revolutionari de profesie care nu munceau." Socialismul avea avantajul ca era un singur partid Democratia are o multiplicare de astfel de partide cu structuri socialste

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările