Istorie

articolul anterior articolul urmator

Memoria abandonată

5
8 Nov 2018 09:24:42
Radu Preda

La prima vedere, opusul memoriei este uitarea. Ei bine, nu sunt foarte convins. Cred că, mai curând, opusul dureros este tipul de memorie abandonat, altoit pe indiferenţă, prost gust sau chiar sfidare.

Un exemplu lămuritor: starea în care se află marea majoritate a cimitirelor şi monumentelor celor căzuţi în războiul la capătul căruia s-a înfăptuit unitatea statală a românilor. Peste mai puţin de o lună cerul ţării va fi brăzdat de avioane, artificii, muzici şi discursuri despre importanţa acestui prim secol românesc. Se vor rosti cuvinte grave şi se vor dezveli statui dedicate centenarului. Nicio manifestare nu va fi în plus. Chiar niciuna. Merită să exprimăm bucuria, chiar dacă nu va fi împărtăşită de toţi, a împlinirii proiectului de ţară din a cărui sevă ne hrănim şi azi.

Toate acestea ar fi fost rotunjite, adică marcate de coerenţa a cărei lipsă ne macină de trei decenii, dacă ar fi fost vizibile semnele recunoştinţei. Dacă am fi văzut o grijă gospodărească, la firul ierbii, faţă de acele simboluri materiale menite să puncteze izbânzile unor înaintaşi pe care pretindem că îi onorăm. Or, acoperite de griul prafului şi de vegetaţia integratoare, topindu-se în peisaj şi cu inscripţiile aproape ilizibile, cimitirele şi monumentele eroilor primului război mondial ne oferă, în plină efervescenţă festivă, adevărata imagine a culturii noastre memoriale.

Din păcate, nu doar pe cei de acum o sută de ani nu ştim să îi cinstim cum se cuvine. Iată, monumentul dedicat celor din rezistenţa anticomunistă, amplasat pe locul unde, până în decembrie 1989, a dominat statuia lui Lenin intrarea în Bucureşti dinspre Ploieşti, este acum acoperit de graffiti şi oferă adolescenţilor o ideală locaţie de joacă. Nu doar că amplasarea acestui monument de for public a durat aproape două decenii, dar nici acum nu este parte a cărţii de vizită a oraşului. Nesemnalizată şi neluminată, sculptura în formă de aripi trimite un mesaj nerecepţionat.

Dincolo de orice discuţii despre calităţile estetice, despre arhitectura sau forţa de expresie, tentativa de a crea locuri ale memoriei se loveşte de limitele dureroase ale posibililor beneficiari. Cu riscul de a mă repeta: ne aflăm în plină insecuritate memorială. După excesul dirijismului naţional-comunist, iată că ne complacem într-o periculoasă ignoranţă pe fundalul căreia sunt posibile toate extremele: de la proiecţia mitologică la dezvrăjirea brutală. Cu alte cuvinte, povestea despre România se află, fără să ştie, în căutare de povestitor. Poate îl va găsi în următorul secol.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

marius cristian
8.11.2018, 12:59:03

ce treaba are generatia fulgilor de nea , progresisti adoratori ai corectitudinii politice , lgbtq-ismului si ideologiei de gen , cu memoria neamului romanesc ?!?

0 (4 voturi)
Pandele Elohim
8.11.2018, 14:52:14

marius cristian Da, generatiei fulgilor de nea nu le plac analfabeti, habotnicii si jogodiile.

-2 (2 voturi)
Paun Al
8.11.2018, 18:41:14

Nu este vorba de memorie ci de valorile cu care sunt educati copiii nostri , tanara generatie . Tanara generatie trebuia , trebuie educata sa aiba valori de pretuire a celor ce au luptat contra dictaturii , pentru apararea patriei , pentru reintregirea tarii ... Sa pretuiasca libertatea , democratia , sa fie recunoscatoare fata de cei ce au suferit , au murit pentru apararea patriei , a democratie , libertate . Daca actualii conducatori , daca majoritatea populatiei nu au cultivate aceste valori , nu are cultivata recunostinta pentru eroii tarii , inseamna ca nu a fost educata ,nu a fost formata sa o aiba . In afara de educatie , in afara de formare cu anumite valori tanara generatie ar trebui sa aiba , sa vada modele . Si apoi care-i sunt modelele tinerei generatii ? Ce vede tanara generarie ? Corupti , aranjori , tragatori de sfori ...in zilele de lucru si mari "patrioti "la zile festive .

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
9.11.2018, 00:09:21

Comentariu considerat abuziv.

Monarhist
8.11.2018, 21:54:34

Curaj D-le Preda, nu este loc de deznadejde acum. Este misiunea dvs si a IICCMER-ului de a va lupta ca acest monument si simbolul pe care il reprezinta sa devina cunoscut si respectat, si adaugat pe circuitele turistice. Asa cum luptatorii anticomunisti care s-au sacrificat prin munti sau prin inchisori si pe la Canal nu s-au lasat doborati de deznadejde, si dvs si institutia pe care o conduceti trebuie sa aveti puterea sa va luptatei pentru a plasa acest simbol pe orbita morala a Romaniei, acolo unde ii este locul. Sunteti IICCMER -ul, parte din institutia Guvernului, deci nu sunteti niste neica nimenea. Stiu si stim ca lupta este f grea, stim foarte bine cine se opune cu indarjire, nu este nevoie sa mentionam. Desi pare ridicol ca inca ne mai luptam cu acesti demoni care tot colcaiesc si-si schimba infatisarea dar nu si naravurile de peste 70 de ani. Dar lupta asta avem datoria sa o castigam, o datoram memoriei celor care s-au sacrificat pentru onoarea acestui neam. Cereti Ministerului Invatamantului sa se includa in programele scolare ample capitole despre ceea ce a reprezentat lupta de rezistenta anticomunista. Cereti Min Invatamantului ca Scolile si Liceele sa organizeze deplasari cu copii la acest monument cu ocazia zilelor comemorative si sarbatorilor nationale. Cereti Min Turismului sa includa acest monument pe listele turistice. Cereti Min Apararii sa organizeze perioduc Garzi de Onoare Cereti Primariei sa instaleze instalatiile de iluminat. Cereti si luptati-va cu Min Culturii sa reinstaleze placile originale cu numele eroilor care s-au sacrificat si care trebuiau sa fie parte din soclul monumentului, impreuna cu placa inscriptionata cu versurile poetului Rady Gyr; " Infrant nu esti atunci cand sangeri / Si nici cand ochii-n lacrimi ti-s / Adevaratele Infrangeri sunt Renuntarile la Vis Nu va lasati infrant d-le Preda, ne urmaresc si ne dau curaj de sus eroiii. Nu renuntati la Vis ! Cu stima,

Modifică Setările