Istorie

articolul anterior articolul urmator

Memoria ca proiect de ţară

7
22 Mar 2018 12:36:36
Radu Preda

Una dintre consecinţele schimbărilor rapide din ultimele decenii de după 1989 este impresia, bazată şi pe dovezi, că nu mai ştim ce şi cine suntem, că suferim, personal şi colectiv deopotrivă, de o îngrijorătoare şi cumplită amnezie.

Să începem cu ceea ce este evident: pentru deloc puţini dintre contemporanii noştri, indiferent de vârstă sau chiar nivel cultural, comunismul nu pare rău. Dimpotrivă. Afirmaţiile laudative – de la construcţia de blocuri la irigaţiile din agricultură şi de la siguranţa locului de muncă la relaţiile externe – fac din crimele aceluiaşi comunism accidente, cel mult note de subsol care nu au puterea de a strica frumuseţea naraţiunii din pagină. Nostalgia şi ignoranţa îşi dau întâlnire şi, asemeni unor îndrăgostiţi, nu se mai dezlipesc una de cealaltă.

Nu doar trecutul totalitar recent este copleşit de filoxera unei îngrijiri nesăbuite, dar şi alte capitole. Iată, de pildă, la moartea Reginei Ana şi apoi, câteva luni distanţă, la cea a Regelui Mihai, am văzut defilarea televizivă a unor specialişti în aproximaţii. Concret, aceştia nu încadrează cu onestitate interbelicul românesc, redus caricatural fie la chestiunea legionară, fie la poticnelile României Mari. O istorie a modernizării societăţii româneşti în context european, cu plusurile şi minusurile ei, cu dezbaterile în contradictoriu, cu dilemele şi nesiguranţele aferente – aşa ceva nu preocupă.

Cu cât mergem mai în urmă pe scara timpului, cu atât cunoaşterea cedează mândriei ţanţoşe pe care, iarăşi, nu puţini o confundă cu patriotismul. În materie academică, sunt pur şi simplu înspăimântat cât de neglijate au ajuns limbile principale ale izvoarelor istoriei noastre: latina, greaca, turca, slavona, maghiara, rusa modernă, poloneza, bulgara sau sârba. În plină criză a statului turc de azi, nu auzim opinia avizată a turcologilor. În seara victoriei electorale – ce oximoron! – a domnului Putin, nu ne convinge analiza unor reali cunoscători ai Rusiei. Şi aşa mai departe.

Într-un asemenea context, nu este deloc surprinzător că se operează cu decupaje istoriografice, punându-se accente ideologice în locul datelor ca atare, că se insinuează tot felul de culpabilităţi şi că, în general, suntem invitaţi cu brutalitate să stăm în banca noastră. Este motivul pentru care cred, în plin an centenar, că, fără nicio exagerare, memoria reprezintă adevăratul proiect de ţară. De care avem nevoie, oricât de banal sună, pentru a ne construi noi înşine viitorul, iar nu de a fi, vorba lui Noica, „gândiţi de gândul altora“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Paun_Al
22.03.2018, 15:07:17

Asta ar presupune sa devenim sinceri cu noi insine , indiferennt de functie ,de competanta si sa cautam realitatea istorica , in cazul de fata , indiferent ce ce ne va spune acea realitate . Sa fim suficient de maturi , in stare sa acceptam realitatea istorica . Cu date comparate , cu documente , cu marturii , izvoare si mai ales cu fapte . Ce a fost bun , ce nu a fost bun ... si mai ales ce s-a pastrat si ce perpetueaza nefolositor pentru noi in mentalul colectiv . Pentru ca citind si recitind pe Caragiale de x. , impresia este ca avem aceleasi defecte , aceleasi metehne ... pe care le-am perfectionat . Istoria ca lectie pentru prezent si viitor . Si nu ca mijloc de propaganda ..unde se pleaca de la concluzii si se cauta pseudo-argumente , se interpreteaza istoria ...care sa confirme acele concluizii .

+1 (1 vot)
Tagetes
22.03.2018, 17:27:36

Memoria inseamna istorie... desigur nu istoria scrisa de invingatori . Din pacate asta se intampla tot timpul, comunistii au scris istoria " lor", capitalistii nu-s mai breji. Adevarata istorie se manifesta in fapte si realizari. 40 de ani de comunism versus 29 de capitalism ....locuinte , locuri de munca, educatie versus cei multi cu putin, cei putini cu prea mult. Cautati adevarul in capitalism?...veti da peste o epidemie de lehamite.

-1 (1 vot)
dvestivosemitativosemi
22.03.2018, 18:21:44

Sunt de parere ca comunismul a fost bun pentru ca a educat moral elevii. Si devine pe zi ce trece mai bun cu cat noile societati proeuropene calca in picioare bunele moravuri. In comunism n-a fost nevoie de Coalitie pentru familie, nu exista Guta, Salam, Clanu Sportivilor, Andrei Gheorghe. Cum e posibil ca azi sa se discute de unul Andrei Gheorghe ? Care in comunism muncea ca orice on muncitor, si a venit proeuropenismul si l-a facut un monstru, apoi l-a abandonat in monstruozitatea lui Si vin diversi sa pretinda ca comunismul era rau !? Ce vorbesti !

+1 (3 voturi)
dvestivosemitativosemi
22.03.2018, 20:08:26

Petre Tutea a fost in miscarea socialista in tinerete. Apoi dupa Revolutia a zis aproximativ asa: Un om corect pana la 30 de ani trebuie sa aibe convingeri socialiste. Dupa 30 de ani trebuie sa devina liberal (sau ceva asemanator) Deci comunismul a crescut generatia de oameni pana la maturitate apoi a venit daramarea comunismului: Dam Slava lui Dumnezeu ca a fost asa ! Dar ne si ingrijoram cum va fi cu cei de azi ? A fost o fericire mare dupa vestea de la Colectiv. Dar asta a fost tot pentru noi cei constienti! Pentru tinerii de azi nu stiu cat a rezolvat !

-1 (1 vot)
g duscanu
27.03.2018, 01:28:12

Tot o dau ciumpalacii astia din BOR cu tara cu patriotismul ca pe an ce trece le mai dispare cate un colac si o sticla de vin de pe masa. Ardeti cartile, opriti televizoarele, inchideti granitele, taiati internetul ca sa nu poata romanul sa-si schimbe perspectivele si sa ramana la fel de batut in cap ca si pana acum si sa se adune colacii pe masa si burtile popesti sa revina la dimensiunile rotofeiesti ale iubirii de dumnezeu.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările