„Memoriile unui bătrân crocodil“, de Tennessee Williams, a apărut în româneşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul dezvăluie un personaj ieşit din comun: homosexual declarat, cu relaţii tumultoase, alcoolic, dependent de amfetamine şi de barbiturice, depresiv, paranoic, obsedat de opera lui a apărut la editura Art.


În „Memoriile unui bătrân crocodile", cititorul va descoperi un Tennessee Williams care nu are cum să nu îl cucerească: o personalitate puternică, dificilă şi autodistructivă care nu se menajează deloc, nu ascunde nimic sub covor şi nu are nici un moment tentaţia de a-şi cosmetiza viaţa spectaculoasă, scandaloasă şi plină de excese. Cu o sinceritate şi o relaxare pe alocuri aiuritoare, sunt livrate pe tavă toate slăbiciunile unui personaj ieşit din comun: homosexual declarat, cu relaţii tumultoase, alcoolic, dependent de amfetamine şi de barbiturice, depresiv, paranoic, obsedat de opera lui.

Nu lipsesc din povestea acestei vieţi nici momentele de maximă intensitate emoţională, cum ar fi, de pildă, relaţia specială pe care o are cu sora lui, Rose, bolnavă psihic, sau moartea partenerului său, Frankie, cu care a trăit 14 ani.

La fel cum nu lipsesc nici relatările savuroase despre prietenii lui, unul mai celebru ca altul: Gore Vidal, Truman Capote, Elia Kazan, Marlon Brando, Vivian Leigh, Anna Magnani sau Elizabeth Taylor, se arată în prezentarea cărţii.

Tennessee Williams (1911-1983) a fost unul dintre cei mai străluciţi dramaturgi americani. Personalitate puternică, dar autodistructivă, Williams a fost alcoolic, dependent de amfetamine şi de barbiturice, dar, în acelaşi timp, decorat cu Medalia pentru Libertate, cea mai înaltă distincţie civilă din SUA, de preşedintele Jimmy Carter în 1980. Orientarea sa sexuală a fost făcută publică de revista Time în anii '50.

Scriitor prolific, autor de piese de teatru, poezii, nuvele, memorii, romane, a marcat dramaturgia americană prin personajele sale memorabile. A primit Premiul Pulitzer pentru "Un tramvai numit dorinţă" (1948) şi pentru "Pisica pe acoperişul fierbinte" (1955), New York Drama Critics' Circle Award pentru "Noaptea iguanei" (1952) şi premiul Tony pentru cea mai bună piesă pentru "Trandafirul tatuat" (1952).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite