„Mi-a lipsit cântatul în limba maternă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruxandra Donose, stabilită la Viena, mărturiseşte că simte nevoia să se întoarcă la limba în care a crescut şi a iubit prima oară. Mezzosoprana în vârstă de 47 de ani va susţine pe scenele româneşti un concert şi un recital, la 21 ianuarie şi la 29 mai.

La Sala Radio, Ruxandra Donose va interpreta operele „Ora spaniolă" şi „Copilul şi vrăjile" de Maurice Ravel, iar la Ateneul Român va susţine un recital de lieduri, alături de pianistul Horia Mihail.

Aplaudată pe marile scene ale lumii, mezzosoprana spune că, prin forţa lucrurilor, cariera internaţională a privat-o de cântatul în limba maternă. Pentru artistă, concertele pe care le va susţine în România sunt deopotrivă o ocazie de a redescoperi repertoriul românesc vocal, dar şi o formă de dialog emoţional foarte special. „A cânta este un act de comunicare şi cum poţi să comunici ceva în mod spontan, direct şi sincer dacă nu vorbeşti limba în care comunici?", explică mezzosoprana.

„Sigur că poţi să înveţi... Am cântat şi în limba rusă, o limbă pe care, din păcate, nu o vorbesc, am studiat în cele mai mici amănunte pronunţia, traducerea fiecărui cuvânt, dar nu este acelaşi lucru. Rămâne o redare mecanică. Aşadar, limba pe care nu o vorbeşti se transformă într-un filtru în cel mai bun caz, iar în cel mai rău caz, într-un zid între tine şi public", adaugă Ruxandra Donose. Revenirea pe scenele româneşti echivalează şi cu reîntoarcerea la sine, mai spune Donose.

O linie directă între suflet şi exprimare

„Ceea ce vreau să demonstrez este această linie directă dintre suflet, gând şi modul de a te exprima, această linie directă care ajunge apoi la spectatorul din sală. Pentru asta, pentru a-mi oferi această bucurie, pentru a mă reîntoarce la mine, la cultura mea, la limba mea, am plănuit şi doresc ca în acest recital să abordez muzică românească, pe lângă capodoperele repertoriului de lied romantic internaţional."
Despre concertul de la 21 ianuarie, Ruxandra Donose spune că „este o desfăşurare de forţe impresionantă".

„Sunt două capodopere care trebuie cunoscute de publicul din România", precizează mezzo-soprana. Cel de la 29 mai este o revalorificare a repertoriului românesc vocal. Despre această alegere, Donose mărturiseşte: „Nu este neapărat un act altruist. E şi un act de împlinire a unei proprii dorinţe, a necesităţii de a cânta în limba română."

Programul evenimentelor

-21 ianuarie - Sala Radio  - Concert: „Ora spaniolă" şi „Copilul şi vrăjile" de Maurice Ravel
-29 mai - Ateneul Român - Recital: lieduri româneşti (pian: Horia Mihail)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite