Ministrul Culturii: Îmi doresc ca Centenarul să nu fie politizat în sensul rău al cuvântului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Romaşcanu   FOTO: Eduard Enea
Lucian Romaşcanu   FOTO: Eduard Enea

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, este de părere că pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri nu există o reţetă prestabilită şi spune că îşi doreşte ca întregul eveniment să nu fie politizat „în sensul rău al cuvântului”. El a anunţat marţi că peste 2.130 de proiecte pentru marcarea acestei sărbători au fost selectate şi trimise prim-ministrului şi că în cel mult două săptămâni lista lor va fi publicată.

Lucian Romaşcanu, prezent marţi la evenimentul de prezentare a proiectelor culturale pentru Centenarul 2018, a precizat că Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a primit 2.233 de proiecte, dintre care 2.139, în valoare totală de aproximativ 220 de milioane de lei, au fost selectate şi se află pe masa prim-ministrului pentru bugetare.

„Toate ating o anumită parte din ceea ce înseamnă sărbătoarea Centenarului”, a mai spus el despre proiectele primite.


Ministrul Culturii a vorbit despre patriotism, un termen despre care spune că nu trebuie să se ruşineze nimeni, dimpotrivă.

„Nu trebuie să ne fie frică, ruşine de cuvinte precum «patriotism» şi«mândrie naţională». Faptul că ne-au fost induse obligatoriu într-o perioadă de tristă amintire nu înseamnă că acum trebuie să le respingem. Este o ocazie istorică anul 2018 să fim iar împreună. Conceptul este acesta: să ne reunim ca popor şi să ieşim altfel în lume”.

El a adăugat: „Nu poţi fi într-o demnitate precum e cea de primar al Capitalei sau de ministru fără să fii patriot. Este o imposibilitate logică. Suntem patrioţi şi vrem să trezim acest sentiment în toţi cei din ţară pentru că numai aşa putem merge înainte. Cuvintele mele nu au caracter festivist. Este momentul în care sărbătorim 100 de ani de când nişte patrioţi adevăraţi au făcut România Mare din patru judeţe, cred că rămăseseră. Noi, cei dinăuntru, cu cei din afară, cu prijinul lui Dumnezeu, asta nu trebuie să neglijăm, am reuşit să facem România asta de care ne bucurăm şi azi”.

Ministerul Culturii, a anunţat Romaşcanu, va lucra pe mai multe paliere pentru acest Centenar. Primul este cel de intermediere - instituţiile statului au trimis 2.233 de proiecte şi, după sortare, au rămas 2.139 de proiecte.

„Acum, ele se află pe masa prim-ministrului, pentru a fi găsită calea legală - înţeleg că va fi o Hotărâre de Guvern la care va face referire Legea bugetului, astfel încât toate instituţiile care vor organiza aceste evenimente să aibă banii alocaţi”.

În plus, Romaşcanu a spus că ministerele au trimis 100 de proiecte, OAT-urile 1.721 de proiecte, instituţiile (care ţin de ministere) 257 de proiecte, primăriile din Bucureşti au transmis 61 de proiecte.

„Nu există o reţetă prestabilită a modului în care trebuie să sărbătorim”, a subliniat el. „Dacă o primărie crede că trebuie să dea sarmale pe muzică de fanfară, să o facă. Aşa se bucură ei. Dacă în altă parte vom avea concerte cu invitaţi străini, e un alt fel de a te bucura, la un alt nivel. Tot ce va fi la anul ar trebui să fie un sentiment de bucurie şi de apropiere. Să ne bucurăm”.

Lucian Romaşcanu a afirmat că îşi doreşte ca abordarea Centenarului în societate să fie una „calmă”. „Chiar dacă greşim, chiar dacă nu facem ce alţii ar fi crezut că ar trebui să facem, să ne spunem părerile pe un ton prietenesc, pentru că nu o facem cu rea voinţă”.

În plus, el îşi doreşte ca Centenarul să nu fie politizat „în sensul rău au cuvântului”. „Avem o uriaşă responsabilitate, dar o gestionăm pentru toţi românii. Rugămintea mea ar fi să nu avem o abordare politică. Avem o comisie dedicată Centenarului în Parlamentul României. Acolo discuţiile sunt total apolitice, dacă se poate aşa ceva în Parlament”.

Al doilea palier este cel de finanţator. Aici el a amintit de programul „Acces Centenar”, demarat anul acesta, de Administraţia Fondului Cultural Naţional, care va finanţa în sesiuni dedicate proiecte pentru Centenar, iar Centrul Naţional al Cinematografiei „prin modificarea legii, are voie să finanţeze acum şi proiecte cinematografice tematice”. Astfel, vor fi finanţate şi proiecte propuse din mediul privat.

În calitate de organizator, MCIN pregăteşte evenimentul de lansare a Centenarului dedicat diplomaţilor şi unor invitaţi speciali, pe 26 noiembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti, şi altele legate de acesta.

Lista celor peste 2.130 de evenimente va fi publică pe site-ul ministerului peste zece zile, a aproximat Romaşcanu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite