Istorie

articolul anterior articolul urmator

Misterele şi enigmele din jurul lui Tudor Vladimirescu. Motivul pentru care a fost ucis

8
25 Sep 2013 11:24:37
Autor: Historia ro
Imaginea lui Tudor Vladimirescu pe bacnota de 1000 de lei din 1948
Imaginea lui Tudor Vladimirescu pe bacnota de 1000 de lei din 1948

Cu maximă exactitate, nu se cunoaşte nici data, nici locul naşterii. Cel mai probabil a văzut lumina zilei în satul Vladimiri din Gorj, în jurul anului 1780, deşi s-a avansat şi ipoteza naşterii sale undeva pe Valea Desului.

De mic a rămas orfan de tată, Constantin, supranumit Ursu, rămânând în grija mamei, pe numele ei Ana Bondoc din Vladimiri. Familia sa era una de moşneni, deci de mici proprietari de pământ. De crescut, a crescut în casele boierului Glogoveanu din Craiova, împreună cu fiul acestuia.

Fire întreprinzătoare, Tudor reuşeşte până la vârsta de 30-35 de ani să strângă o însemnată avere, în special ca urmare a negoţului cu vite şi porci, dar şi cu cereale. Interesant că nu altfel şi-a dobândit averea şi întemeietorul uneia dintre cele două dinastii fondatoare ale Serbiei (Karagheorghevici şi Obrenovici), Petru Karagheorghevici, iniţiatorul luptei antiotomane dintre anii 1804-1812. 

Vladimirescu deţinea câteva moşii la Cerneţi, Cloşani, Purcari, Topolniţa, Baia de Aramă etc. Ridică biserica din Prejna şi începe construirea altui lăcaş la Cloşani. Avea o cârciumă şi câteva mori de apă. Oamenii lui sau el însuşi mergeau la Pesta, Viena sau la sud de Dunăre. Tudor ştia greaca, rusa şi germana. Ca înfăţişare era, după mărturia unui contemporan, „om de statură mai înalt decât de mijloc, talia bine proporţionată, faţa blondă, mustaţa galbenă, părul castaniu, obrazul mai mult rotund decât oval, nici prea durduliu, nici slab, cu o mică bărbie, om nu urât; sta drept, ţanţoş, vorba brevă (scurtă), răstită şi... destul de elocventă, aier de comandant... Netăgăduit este că era om de inimă. Cine ştie ce ar fi fost într-o altă sferă, într-o altă epocă, cu spiritul mai cultivat, un asemenea om! Avea stofă de om mare, dar timpul, locul şi mijloacele i-au lipsit”.

În timpul războiului ruso-turc (1806-1812), participă ca voluntar în armata ţaristă alături de pandurii săi din zona Olteniei, remarcându-se prin curaj şi pricepere. Va obţine gradul de locotenent, precum şi ordinul „Vladimir”, clasa a III-a. De aici, relaţiile bune pe care le va menţine cu autorităţile ruseşti, mai ales că, potrivit unui document din 1815, el era chiar „sudit” rus, adică locuitor al Ţării Româneşti, dar aflat sub protecţia unei puteri străine, în această calitate beneficiind de anumite facilităţi fiscale şi jurisdicţionale. Între 1814-1815, îl regăsim pe Tudor la Viena, chiar în timpul desfăşurării celebrului Congres menit să reconfigureze harta Europei, după înfrângerea lui Napoleon. Venise pentru a-i rezolva nişte afaceri protectorului său, N. Glogoveanu. Din păcate, tot din această perioadă datează şi răcirea relaţiilor cu acesta, vinovat în ochii lui Tudor de comiterea unei nedreptăţi în legătură cu arenda moşiei Cătunu. Indignat, Vladimirescu îi scrie: „Ce cauţi dumneata să iei de unde n-ai pus nimic... Eu niciun rău n-am făcut dumitale şi dumneata până într-atât cauţi să mă prăpădeşti”.

Continuarea pe historia.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Secan Ionel-viorel
25.09.2013, 15:53:39

Stramosul cominternistilor rusi, unchiul lui petru groza - alt bogatan ipocrit, care murea de dragul celor napastuiti chiar de el...

-7 (11 voturi)
radu bradeanu
26.09.2013, 02:24:45

@Secan Ionel-viorel ,ce nume predestinat de secatura comunista,cum poti compara un om care a facut istorie cu un curaj admirabil,cu comunistii tai din moscova?Incearca cand faci ceva ,mai intai sa gandesti(atat cat poti) si dupa aia sa ceri parerea altora mai inteligenti daca ai voie sa existi si sa te exprimi.

+6 (8 voturi)
Exilatul Gica
25.09.2013, 23:27:12

SECAN? MAI BINE TE NUMEAI" secatura", cu litere mici, pe cat de marunt esti, si in cuget si simtiri. Mai mult decat minusurile votantilor, cititori nu meriti, secatura ! El a incercat sa faca ceva impotriva nedreptatilor vremii, tu, secatura, latri ca un maidanez despre cominternism. Ia o pastila pentru idioti, si adormi. ! Pfui ! si "Ptiu"

+7 (9 voturi)
Costea Athina-Aurelia
26.09.2013, 01:19:23

Calca-te-ar NEVOIA, tu, ala, SECATURA !!! FOARTE BINE ti-a scris cititorul de mai jos !! Pune mana pe cartile de istorie si LASA FOCULUI manelismul care NU face altceva decat sa va INTUNECE mintile !! RUSINE sa-ti fie !! Tu CE ai facut BUN si FOLOSITOR pentru lumea asta ca sa iti iei asa TUPEU CRAS de a MURDARI memoria unui EROU ??!! La fel faceti voi, astia INDOBITOCITI de CIUMA tabloidista , si cu INGERII trimisi de D-ZEU sa schimbe lumea asta OTRAVITA, sa aduca ALINARE , sa o faca un loc mai bun ( make the world a better place ) ! VAI de ea, sarmana tara, ajunsa pe mana voastra - hoarde de manelizati-tabloidizati !!

+5 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
26.09.2013, 07:10:23

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările