Murta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipscani

Îmi plac cuvintele. Sunt ca nişte conserve în care se păstrează părţile cele mai interesante ale istoriei. Întotdeauna am citit Dicţionarul lui Şăineanu ca pe un roman şi-am devorat glosarele cărţilor vechi. Dar nu doar cuvintele din dicţionar mă pasionează, ci şi cele uitate, aruncate, deteriorate puţintel, cum ar fi Murta, un toponim rar, poate pe cale de dispariţie.

În multe dialecte sau limbi neolatine desemnează un loc cu mirt, arbustul veşnic verde, parfumat, atât de preţuit în Antichitatea mediteraneană, biblic, apoi. Murta - poiana de mirt.

Destul de răspândit, în cultura populară, cuvântul mirt nu apare la noi în legătură cu forma murta. Nu se vorbeşte pe undeva despre mărăcinişuri nesfârşite de mirt. Când zic că nu apare, înseamnă că nu l-a consemnat nimeni.

Mai mult, Dicţionarul onomastic se depărtează şi mai  mult de mirtul meu. Analizând denumirea Murtăşeşti, spune că vine din turcă, de la murtad - „renegat”.  Aceasta mă şi face să văd nişte fugari, disidenţi, insurgenţi, dezertori, revoltaţi ori progresişti care şi-au căutat un loc pe lume şi i-au zis Murta.

În tot cazul este un cuvânt vechi, cu o istorie imprecisă. El face parte din copilăria mea, petrecută nu departe de satul Murta, dincolo de păduri, într-o zonă cu numeroase situri de pe vremea romanilor. De la tanti Lionica, mătuşa mea cu o cameră de pantofi (descrişi în romanul Paturi oculte), treceam un pod şubred şi dincolo, în tărâmul necunoscut,   printre dune de nisip şi salcâmi, începea Murta. Un loc luminat, de câmpie, cu dracilă şi ciulini, cu floarea-pâinii, cu pruni sălbatici pitici şi ţepoşi. Iar undeva, la o răscruce de drumuri, pe pământ întărit, într-un pâlc de copaci, era plin de rodul-pământului (Arum maculatum). Nu pot să m-abţin să nu spun că în unele regiuni ale ţării, denumirea alternativă pentru rodul-pământului este murt (după Şincai). Când daţi de o denumire botanică, încep disputele, pentru că numele populare ale plantelor sunt fluctuante. Oricum, existenţa acestui cuvânt mi-a întărit legăturile cu Murta copilăriei. Tocmai de aceea aş opta pentru mărăcinişul de mirt al unor epoci străvechi.

Dar ca să nu mă afund într-o antichitate de fum, voi reaminti că acest Murta m-a inspirat să botez numele unei străzi dispărute. Suntem în anul 1798, iar în Bucureşti soseşte Mâţa Vinerii personajul meu cu nume pe care îl înţeleg numai filologii, nu semantic, ci compoziţional, prin genitivul nelipsit din denumirile secolului fanariot şi nu numai. Ei bine, strada aceasta e de negăsit, cu toate că orice bucureştean a auzit de ea. Ca şi inconsistenţa etimologiei, şi ea devine o apariţie fantomatică, într-un oraş care trece şi el prin metamorfoze. Undeva, pe lângă Şelari, se spune c-a existat strada Murta, ocolitoare, şerpească şi scurtă. Iar acolo,  printre ruinele altei lumi, s-ar fi ridicat o casă impozantă, pe care se înălţa falnic un turnuleţ, îmbrăţişat de-o pisică albă, imaculată.

Multă lume povestea despre casa asta, dar strada Murta nu era uşor de găsit. Poate că între timp căzuse casa, se demolaseră toate reperele, iar strada devenise o fundătură sau în maidan. Cert este că Mâţa Vinerii nu reuşeşte să dea de Murta. Localnicii sunt amabili, mulţi se oferă s-o ajute, dar strada a intrat în pământ.

Însă într-o zi, după ani mulţi, făcând o călătorie la Leipzig, găseşte o clădire identică, pe o stradă cu numele… - asta ar fi prea apăsat, coincidenţele nu fac bine la plămânul literaturii. Oricum, nu contează numele unei străzi zburătoare! Mai ales că şi cuvintele uneori pleacă în călătorie şi iau cu ele tot universul clădit în sute de ani.

Când o casă se demolează, strada îşi pierde identitatea, uneori transformându-se în fundătură, în stradelă, intrare, o mânecă, un appendix la strada adevărată. Loc viran, maidan. Mai ales când e o stradă şerpească, aşa cum e Murta.

Fiind stradă de ficţiune va rămâne acolo unde am pus-o, ca să ducă mai departe amintirile mele.

PS. Murte e forma veche a cuvântului moarte, aşa cum apare scris într-un mss din secolul 16 (Psaltirea Hurmuzaki).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite