Istorie

articolul anterior articolul urmator

Muzeul Crimelor Comunismului în România

23
28 Mar 2019 10:42:02
Radu Preda

Acesta este proiectul pe care, din păcate, nu am putut să îl realizez în timpul mandatului de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Ce m-a împiedicat?

La început, am crezut că Preşedintele României are un plan concret în domeniu pe care nu aş fi avut nicio rezervă să îl pun, cât puteam, în practică. Cel puţin aşa păreau să indice declaraţiile unuia dintre consilierii săi, care anunţa iminenţa unui proiect realizat, nu am înţeles de ce, cu Ministerul Afacerilor Externe. Timpul a arătat însă altceva: au fost vorbe, simple vorbe. Nimic consistent, nimic concret. În schimb, în câteva rânduri, atacuri la adresa IICCMER strecurate în discursurile prezidenţiale. Una peste alta, un exemplu de policianism fără miză, de joasă înălţime, decerebrat.

Ulterior, am căutat un spaţiu, vechi sau nou, după caz, care să ofere idealului un trup material. De la Casa Presei Libere la fosta reşedinţă a familiei Ceauşescu, de la Casa Poporului la sediul Securităţii – nicio locaţie nu s-a deschis conceptului. În plus, cererile adresate Regiei Autonome Administraţia Proprietăţii Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Primăriei Generale a Capitalei s-au lovit de acelaşi refuz. Pe scurt, pentru istoria dramatică a unei jumătăţi de secol nu s-a găsit niciun spaţiu adecvat, în vreme ce pentru alte teme s-au alocat mii de metri pătraţi.

Fără ziduri, proiectul Muzeului Crimelor Comunismului în România (MCCR) a continut pe două paliere „imateriale”. Primul: încurajarea, prin două ateliere pe an, primăvara şi toamna, a iniţiativelor publice şi private în domeniul memorializării trecutului recent. Al doilea: realizarea, împreună cu Fundaţia Konrad Adenauer, a unei expoziţii itinerante care să reprezinte miezul unei viitoare naraţiuni istoriografice a MCCR. Expoziţia Comunismul în România a fost până acum la Biblioteca Naţională a României, la Palatul Culturii din Iaşi, iar anul 2019 o găseşte în bastionul Maria Theresia din Timişoara.

La trei decenii de la căderea simbolică a comunismului în majoritatea ţărilor Europei Centrale şi de Est, nu cred că este o simplă ambiţie, personală sau instituţională, reclamarea necesităţii unui muzeu tematic. Dimpotrivă. Cred că este o obligaţie, mai ales dacă ţinem cont că numărul foştilor deţinuţi politici se micşorează de la o lună la alta. Or, acestora ar trebui să îi fie dedicat un viitor MCCR, aşa cum tot ei ar fi fost, în faţa tinerelor generaţii, cei mai potriviţi şi mai credibili povestitori despre o epocă a ororilor camuflate pervers în spatele „dezvoltării” şi al altor mitologii criminale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Dimijoarei 08
28.03.2019, 13:20:55

OPRITI chop-area Justitiei prin lovituri de OUG !!!!!!! Legile justitiei sa fie modificate numai de Parlament cu minim 2/3 !

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
28.03.2019, 13:26:30

Comentariu considerat abuziv.

Cristian saileanu
28.03.2019, 14:21:35

Petre Tutea: Nu incercati sa fceti procesul comunismului, pentru ca veti ajunge sa faceti procesul evreilor

+4 (4 voturi)
Popescu Stela
28.03.2019, 14:44:09

Mafia sekuristo comunista e pe pozitii. Atata timp cat ea traieste nu se va intampla asa ceva cum ar fi un muzeu al comunismului in bucuresti. Ca sa nu mai vorbim ca asta ar inseamna o recunoastere a crime or la care mentorii acestor sekuristi au participat in toate felurile. Fostii Detinuti Politici sunt in Romania de azi un subiect absolut TABU. Toata mascarada asta se joaca pe muzica dirijata de mafioti crescuti in gradina sekurista. Tocmai ei sa aprobe existenta unui muzeu al crimelor comuniste? Cand ei sunt primii care l-ar darama daca un astfel de muzeu ar exista ? Solutia : o initiativa privata, societatea civila, ONG-uri in constructia acestui muzeu. Si fortza multa pentru a lupta cu autoritatile care fireste isi vor proteja capetele mafiote care le conduc din umbra.

+3 (3 voturi)
Paun Al
28.03.2019, 14:45:31

Am inteles presedintele este de vina, ca nu aveti spatiu pentru un muzeu al crimelor comunismului . Cu toate ca de spatii se ocupa guvernul , sau o regie care depinde de guvern . Dar un plan si o conceptie cu ce ar trebui sa contina acest muzeu , exponate ... aveti ? Macar atat . Sau doar alti bani irositi din taxele si impozitele romanilor ...pentru posturi , pentru functii la stat . Pana la urma la ce foloseste statul acesta ?

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările