Istorie

articolul anterior articolul urmator

Nenegociabil

8
12 Jul 2018 12:54:59
Radu Preda

Cel puţin un adevăr ar trebui să ne (re)devină în an centenar evident: succesul proiectului de ţară este suma chestiunilor care nu se negociază, asupra cărora nu se revine, nu se lasă impresia că ar putea intra pe agendă, că sunt „deschise“.

Nu este negociabil faptul că românii sunt acea majoritate care şi-a pus amprenta pe un teritoriu cu graniţe frecvent schimbate şi pentru fixarea cărora, acum o sută de ani, s-au dus lupte militare, politice, culturale şi emoţionale de o anvergură aproape uitată azi. Afirmaţia de mai sus nu reprezintă crezul unei extreme, nu este o prelungire a patriotismului criminal al naţional-comunismului şi nici o declaraţie de adversitate faţă de minorităţile cu care împărţim şi binele şi răul. Este doar expresia unei constatări pe care nu avem cum să o negociem.

Cum nu putem negocia numărul orelor unei zile sau succesiunea anotimpurilor, tot aşa nu putem dezbate asupra limbii pe care majoritatea o vorbeşte, scrie şi visează. Înainte de oricare alt instrument, limba a fost liantul unităţii în profunzime a unor oameni trăind în jurisdicţii politice, supuşi regulilor şi imperativelor dintre cele mai diferite. De la Imperiul Austro-Ungar la cel ţarist şi de la controlul otoman la protectoratul marilor puteri occidentale, limba a fost cea care a hrănit, precum pânza freatică, un difuz şi permanent dor de patrie comună.

Cultura construită prin această limbă şi pe fundamentul experienţelor istorice este, la rândul ei, un bun care nu stă la dispoziţie, nu se plebiscitează. Cunoaşterea ei este nu doar o simplă obligaţie prin satisfacerea căreia ne deosebit de alţii, cu alte culturi, ci reperul care ne ajută să aflăm cine suntem cu adevărat. În consecinţă, educaţia care transportă cultura noastră nu este nici ea tranzacţionabilă, oricât de mari sunt onorariile specialiştilor de tot felul care propun strategii şi programe al căror scop este tocmai ieşirea din matcă, emanciparea sinucigaşă de noi înşine.

În fine, dacă pământul este un dat, cu atât mai mult cerul spre care aspirăm. Dimensiunea religioasă a unei societăţi nu poate fi pe masa negocierilor de niciun fel. Faptul că nu mereu aşa au stat lucrurile reprezintă un argument de a nu repeta tentativele de inginerie sufletească la care generaţiile anterioare au fost din păcate supuse. Nu trebuie să fii ortodox (şi nici român) pentru a avea respect faţă de alcătuirea spirituală a altcuiva. Identitatea nenegociabilă a celuilalt nu exclude însă dialogul, împrumuturile şi inspiraţiile din alte părţi. Dimpotrivă. Dovada? Noi!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

piatisotdvatatideviat
12.07.2018, 15:58:46

"Dimpotrivă. Dovada? Noi!" Stai asa si te intrebi: oare unde incape atata naivitate intr-un roman ? romania este Anexata la Bruxel. Presedintele romanii este un domn din Germania. romanii sunt 5 milioane refugiati in Europa. etc Deci romanii au ceva nenegociabil ?! Trista gluma

-1 (3 voturi)
piatisotdvatatideviat
12.07.2018, 16:08:30

Cateodata o mai auzim pe doamna Birchall, simpatica de altfel, dand-o pe aia cu romania e Gradima Maicii Domnului ! Doamna ! Nu aveti ce face ? De dati astfel de potlogarii ? Singura chestie la care exceleaza romanii este tradarea ! Neam de tradatoti deja din tata in fiu . Da cu cat e mai mare josnicia cu atat se crede mai mare buric al pamantului !

-1 (3 voturi)
piatisotdvatatideviat
12.07.2018, 16:23:35

Ca sa intelegem ce ar insemna Gradina Maicii Domnului : La Catolici la Fatima a avut loc o Revelatie la inceputul secolului trecut. Au fost Transmise 4 mesaje. Pe care Papa evident le-a tinut secret, asta ca sa ne facem o idee cam cata inteligenta sta in Papa de la Roma. Intr-un final au fost dezvaluite toate cele 4 mesaje. Al patrulea mesaj (sper sa nu le incurc) se refera la un loc de pe pamant, la o tara din aceasta lume, despre care mesajul spune ca dupa ce va scapa de Comunism va deveni Ocrotita de Fecioara Maria. Aceasta tara este: RUSIA ! Deci daca exista conceptul de Gradina a Maicii Domnului, in plus fata de Muntele Athos, aceasra este declarata "oficial" RUSIA. Si daca nu este Rusia este aparatoarea noastra a Ortodoxiei, in fata invadatorilor occidentali si tradatorilor nemernici de la granite

-2 (2 voturi)
aleator
12.07.2018, 16:54:53

in 20 ani cultul ce venereaza un evreu capsat p-un bat se va intoarce unde ii este locul. in desert.

-1 (1 vot)
piatisotdvatatideviat
12.07.2018, 17:05:46

Trebuie sa va pregatiti pentru Uragane foarte mari.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările