Istorie

articolul anterior articolul urmator

Noaptea în care s-a auzit legendarul ordin: „Ostaşi, treceţi Prutul!“

47
22 Jun 2021 09:54:26
Autor: Mariana Iancu
Al Doilea Război Mondial Colecţie Historia
Al Doilea Război Mondial Colecţie Historia

În noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, Armata Română primeşte de la generalul Ion Antonescu legendarul ordin: „Ostaşi, treceţi Prutul!“

România a intrat „de facto” în cel de-al Doilea Război Mondial o dată cu ultimatumurile Uniunii Sovietice din 26 şi 28 iunie 1940, care au dus la pierderea Basarabiei, nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa, prima parte a unei drame în trei acte, jucată în vara aceluiaşi an. Cedarea fără luptă, în pofida asigurărilor repetate ale înaltelor oficialităţi de la Bucureşti că graniţele vor fi apărate cu orice sacrificii, a pus armata Română într-o situaţie umilitoare, cu consecinţe în timp poate mai tragice decât orice înfrângere militară, scrie Historia. 
 
După  preluarea puterii în septembrie 1940, generalul Ion Antonescu a declarat fără echivoc:„Noi ne-am aşezat pe Axa Roma-Berlin. Mergem sută în sută şi cu cea mai mare cinste în această direcţie. Am pornit aşa, nu ne mai uităm la dreapta sau la stânga”.Nu şi-a ascuns intenţiile de a lupta chiar şi cu arma în mână pentru eliberarea acestor teritorii în cazul unui conflict (previzibil) dintre Germania şi Uniunea Sovietică.
 
Evenimentele s-au precipitat după aderarea României la Pactul Tripartit (23 noiembrie 1940). Istoricii sunt în general de acord că Antonescu a avut cunoştinţă de intenţiile germane în ceea ce priveşte Uniunea Sovietică încă din decembrie 1940, cu alte cuvinte, la scurt timp după ce Adolf Hitler semnase, la 18 decembrie,   Directiva nr. 21 (ipoteza „Barbarossa”, planul de invazie a Rusiei în primăvara anului 1941), prin intermediul şefului Misiunii Militare Germane, generalul Erik Hansen. Până în primăvara anului 1941, factorii de decizie de la Berlin au fost convinşi de imposibilitatea folosirii armatei române pentru acţiuni ofensive de amploare, bazându-se în principal pe un raport amplu al generalului Arthur Hauffe, şeful statului major al Misiunii Militare Germane în România, transmis Înaltului Comandament al Armatei de uscat în februarie 1941, care considera că doar diviziile instruite de germani pot fi folosite în acţiuni ofensive de mică amploare.
 
În luna mai a anului 1941 a fost transferat în România comandamentul Armatei 11 germane (general Eugen von Schobert). La insistenţele generalului Antonescu de a fi înştiinţat de data declanşării operaţiunilor cu cel puţin două săptămâni înainte pentru a avea timpul necesar mobilizării, la 9 iunie, la Predeal, ministrul Germaniei la Bucureşti, Manfred von Killinger, i-a înmânat un petic de hârtie pe care scrisese:22 iunie.
 
Detaliile colaborării militare româno-germane au fost pe deplin aduse la cunoştinţa generalului Antonescu la 12 iunie, în cadrul întrevederii cu Hitler de la München şi la 18 iunie, prin scrisoarea trimisă de cancelarul german Conducătorului statului român. Două armate române (3 şi 4, având în compunere 23 de mari unităţi) împreună cu Armata 11 germană formau un grup de armate a cărui comandă era atribuită, din raţiuni politice evidente dar în mod formal, generalului Antonescu. Cunoscută sub denumirea de „Grupul de armate general Antonescu”, această structură se subordona Grupului de Armate „Sud”, comandate de feldmareşalul Gerd von Rundstedt.
Angajarea României în război, la 22 iunie 1941, a vizat refacerea integrităţii teritoriale pe frontiera de est, iar motivele participării româneşti la război nu au coincis de fel cu cele germane.
 
 
Citiţi aici despre operaţiunile militare de pe Frontul de Est.
 
 
Vă mai recomandăm:
 

Istoria miilor de români care au luptat voluntar pentru Armata Germană în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial

Povestea ultimului supravieţuitor român al Primului Război Mondial. A murit uitat de stat, în cel mai crunt anonimat

Eroul de pe frontul de Est decorat de mareşalul Ion Antonescu. „De trei ori am pus pistolul la tâmplă şi am vrut să mă împuşc“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

47 Comentarii

Popa .Basca
22.06.2021, 10:25:13

Stalin e erou pentru rusi iar Antonescu este criminal de razboi pentru noi!Ca altii,din ipocrizie,vor sa-l considere asa,pot suporta,dar de ce sa-l consideram noi,romanii,criminal?A fost vreun conducator din tarile implicate in razboi sfant si nu am auzit eu de el?Razboiul in sine,e o monstruozitate.L-a declansat Antonescu?El a incercat sa recupereze,pentrru Romania,teritoriile furate de catre talharii rusi,cu complicitatea celor care azi ne dau lectii si care atunci au considerat ca dezmembrarea Romaniei,a Cehoslovaciei,a Poloniei si a tarilor din zona Baltica este un pret nesemnificativ,daca le ofera lor linistea pe care si-o doresc.Evreii,care urla ca din gura de sarpe atunci cand aud de Antonescu,considera foarte normale masacrele facute de conducatorii lor,de-a lungul anilor,in numele sigurantei si intereselor Israelului.Pentru mine,ca roman,Antonescu este un erou al Romaniei!

-5 (29 voturi)
John McClane
22.06.2021, 10:36:52

Am avut oameni mari: Decebal, Mihai, Tudor, Ion, Nicolae. Pe toti i-am omorat, iar acum o ducem dupa merite. Noroc cu trupele de propaganda care ne explica ca o ducem bine, doar ca nu avem noi organul sa o simtim.

-1 (5 voturi)
escu
22.06.2021, 11:01:20

,,...De-asa vremi se-nvrednicira cronicarii si rapsozii; Veacul nostru ni-l umplura saltimbancii si irozii...In izvoadele batrane pe EROI mai pot sa caut;..... Poti sa-ntampini patriotii ce-au venit de-atunci in colo? Inaintea acestora tu ascunde-te, Apollo! O,eroi! care-n trecutul de mariri va adumbriseti, Ati ajuns acum la moda de va scot din letopiset Si cu voi drapandu-si nula, va citeaza toti nerozii,...."

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
22.06.2021, 11:34:52

Comentariu considerat abuziv.

asasinul asasinat
22.06.2021, 11:56:35

ION ANTONESCU EROU NATIONAL! NICIO LACRIMA!

-3 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (47)

Modifică Setările