Norman Manea: „Nu sunt un om religios“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul, în vârstă de 74 de ani, se declară agnostic şi îşi exprimă dorinţa de a fi îngropat aproape de Philip Roth într-un cimitir nonconfesional din SUA. Cel mai tradus autor român în străinătate, care a continuat să scrie în limba română şi după exilul în SUA din 1986, va fi în România, între 15 şi 24 noiembrie.

Autor a peste douăzeci de volume de ficţiune şi eseuri, distins cu prestigioasele Premii MacArthur (supranumit „Nobelul American") şi Médicis Étranger pentru „Întoarcerea huliganului", scriitorul Norman Manea, în vârstă de 74 de ani, are programată între 15 şi 24 noiembrie o vizită în România, cu multe evenimente.

„Programul este extrem de încărcat cu diverse întâlniri culturale în Bucureşti. Este, deci, mai ales, un contact cu cititori, jurnalişti, scriitori", afirmă scriitorul, în interviul care va fi publicat miercuri în „Adevărul literar şi artistic".   

Despre Faulkner, cu un securist

Norman Manea povesteşte, în interviu, despre cum este să fii scriitor în exil, despre tema Holocaustului, frecventă în literatura lui, despre România, despre cazul Oskar Pastior şi poziţia Hertei Müller faţă de intelectualii români.

Programul vizitei în România include şi un popas în nordul ţării,  acolo unde s-a născut, dar scriitorul se declară agnostic şi nu-şi manifestă dorinţa de a fi îngropat lângă mama sa, în Bucovina natală:

„Nu sunt religios. Voi închide ochii, probabil, acolo unde trăiesc acum. Am deja, de altfel, un loc în cimitirul non-confesional de la Bard, unde este înmormântată şi Hannah Arendt şi unde catolici, protestanţi, musulmani, evrei, budişti, atei, agnostici îşi suportă calm vecinii. Voi fi vecin cu prietenul meu Philip Roth, deci vom putea discuta, din când în când, cum o facem şi acum, situaţia noastră şi a lumii". 

De altfel, este cunoscută legătura strânsă dintre Norman Manea şi mulţi alţi autori mari ai lumii. În aprilie 2008, scriitorul  a fost însoţit în România de Orhan Pamuk şi Antonio Tabucchi.

„I-am invitat la cursul meu «Maeştri contemporani», de la Bard College, unde au mai participat, printre alţii, şi Bellow, şi Roth, şi Vargas Llosa, şi Edna O'Brien, şi Kadare, şi alţii", rememorează scriitorul. Norman Manea, născut în 1936 la Burdujeni, Suceava, şi stabilit din 1986 în Statele Unite, rămâne cel mai tradus scriitor român din străinătate.

„Eul locuieşte în limba română"

Autorul a descris traumele comunismului românesc în volumele „Despre Clovni: Dictatorul şi Artistul" şi „Anii de ucenicie ai lui August Prostul", editate de Polirom, în seria Norman Manea. În interviu, scriitorul îşi aminteşte că discuta şi despre Faulkner cu securiştii interesaţi de literatură, în timpul anchetelor. Deşi stabilit în străinătate, Norman Manea a continuat să scrie în limba română, efortul de adaptare în SUA, inclusiv lingvistică, fiind turbulent, copleşitor.

„Trăiesc astăzi, desigur, şi în engleză. Sunt profesor universitar, lucrez tot timpul în engleză. Nu pot risca însă literatura într-o limbă învăţată târziu. Eul profund locuieşte în limba română, acolo îşi caută expresia", ne-a spus scriitorul. În programul vizitei, miercuri, 17 noiembrie, de la 18.00, la Librăria Cărtureşti de la Institutul Francez din Bucureşti, va avea loc lansarea celor mai noi volume apărute în seria de autor de la Editura Polirom şi a volumului „Laptele negru".

"Prin talentul şi creativitatea sa, Norman Manea este unul dintre marii români."
Orhan Pamuk
scriitor

Programul vizitei

-Duminică, 15 noiembrie - sosirea la Bucureşti
-Miercuri, 17 noiembrie - ora 18.00 - întâlnire cu cititorii la Librăria Cărtureşti din cadrul Institutului Francez şi lansarea celor mai noi volume apărute în seria de autor de la Editura Polirom („Vizuina", „Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian (foto), „Variante la un autoportret", „Anii de ucenicie ai lui August Prostul"  şi „Plicul negru") şi a volumului „Laptele negru", publicat recent de Editura Hasefer
-Joi, 18 noiembrie - ora 16.00 - Gaudeamus, la standul Institutului Francez                                                                              
-ora 18.00 - Conferinţă în cadrul Facultăţii de Litere: „Celan-Fondane: exil şi eternitate" - dialog între Norman Manea şi Edward Kanterian
-Vineri, 19 noiembrie - ora 18.30-20.00: Masă rotundă cu tema „Norman Manea: obsesia incertitudinii", Romexpo, Târgul de Carte Gaudeamus, Bursa de contacte 3.20
-Participă: Norman Manea, Edward Kanterian, Paul Cornea, Carmen Muşat, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat, Claudiu Turcuş. Moderator: Ovidiu Şimonca
-Sâmbătă, 20 noiembrie - plecarea spre Suceava
-Marţi, 23 noiembrie - ora 18.30 - eveniment în cadrul „Cafenelei critice" (Ion Bogdan Lefter)
-Miercuri, 24 noiembrie - plecarea din România.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite