Istorie

articolul anterior articolul urmator

Nostradamus şi misterele umanităţii

6
3 Jul 2015 15:05:29
Carmen Zamfirescu
Numele real al lui Nostradamus era Michel de Nostredame
Numele real al lui Nostradamus era Michel de Nostredame

De foarte multe ori, s-a întâmplat ca un eveniment petrecut în lume să  fie pus în legătură cu „profeţiile lui Nostradamus”. Acest om, cu un destin aparte, a părăsit această lume acum 449 de ani, într-o zi de 2 iulie 1566.


Nostradamus (Michel de Nostredame) văzuse lumina zilei în Provence, în localitatea Saint Rémy, la 21 decembrie 1503, într-o familie, care după tată, avea origini în grupul evreilor de rit sefard, iar după mamă, origini franceze. Tânărul Michel, cum a fost botezat, mai avea cel puţin opt fraţi. Se cuvine să precizăm că bunicul lui Michel se creştinase prin 1455, purtând prenumele creştin Pierre şi supranumele „de Nostredame”, după ziua în care s-ar fi petrecut botezul.

În vremuri tulburi, în care ciuma făcea ravagii, Michel de Nostredame, începând de la vârsta de 15 ani, a frecventat cursurile Universităţii din Avignon, pe care le-a întrerupt după un an (prin 1519), din cauza închiderii cursurilor (izbucnise o nouă epidemie de ciumă bubonică). În perioada 1521-1529, viitorul farmacist, medic şi prezicător s-a dedicat studiului remediilor din plante, dovedindu-se un autodidact. A devenit practicant al ştiinţelor farmaceutice, încercând să-şi reia studiile, în 1529, la Montpellier. De aici a fost exmatriculat, fiind acuzat că practica ilegal profesia de farmacist, un lucru incompatibil la acea dată cu alegerea carierei de viitor medic.

În 1531, după ce se consideră că ar fi descoperit un posibil remediu la cumplitul flagel al ciumei, a avut şansa de a-i fi recunoscută valoarea de către un spirit renascentist, Iulius Cesar Scaliger, care l-a invitat să vină la Agen. Michel de Nostredame s-a căsătorit şi a avut doi copii, dar ciuma l-a lovit şi de această dată, omorându-i soţia şi pe cei doi copii, în 1534.

A decis din nou să călătorească prin Franţa şi Italia, unde a intrat în contact cu tradiţii populare de tălmăcire şi prevestire, de care s-a simţit atras. În 1545, îl regăsim ajutându-l pe cunoscutul medic Louis Serre să combată ciuma, izbucnită la Marsilia. Doi ani mai târziu, se recăsătoreşte cu o văduvă bogată, care îi va dărui şase copii (trei fete şi trei băieţi), stabilindu-se la Salon de Provence.

Nu se ştie în ce context, Michel de Nostredame s-a implicat în studiul astrologiei. Se presupune că ar fi ales acest domeniu, mai puţin cunoscut, după ce ar fi vizitat din nou Italia, cu importantele sale centre renascentiste, revenind la elementele populare întâlnite şi în călătoriile anterioare. Cert este că în 1550, a publicat, cu numele latinizat Nostradamus, un ”Almanah”, care a cunoscut un succes răsunător, în care a scris diverse preziceri.  Succesul l-a determinat să se implice în investiţiile din domeniul construcţiilor hidrotehnice, cumpărând o treime dintr-un proiect de canal de irigaţii al zonei secetoase Salon de Provence (după 1556), împreună cu soţia sa.

Nostradamus, în paralel, a continuat să scrie cel puţin un „Almanah” pe an.  A publicat, de asemenea, calendare lunare, foarte apreciate de nobilime, deoarece conţineau recomandări privind potenţialele pericole ale fiecărei zile. Însăşi Regina Franţei, Caterina de Medici, citind lucrările sale, a înţeles că existau referiri la posibile pericole pentru regalitatea franceză. S-a decis, în 1555, să-l aducă la Curte pe Nostradamus, pentru ca acesta să-şi susţină ceea ce prevăzuse. Convinsă de adevărul celor spuse de Nostradamus, Regina Caterina de Medici a devenit principala sa susţinătoare, însărcinându-l pe Nostradamus cu portofoliul de medic regal şi de clarvăzător care să creeze horoscopul copiilor săi.

Profeţiile lui Nostradamus au fost publicate în trei ediţii: 1555 (353 catrene), 1557 (289), 1558 (300 catrene). Practic, până azi există 941 de catrene rimate, unul nerimat, împărţite în ”Centurii” de câte 100 de catrene, ultima ”Centurie” având 42 de catrene.

Nostradamus şi-a prezis moartea, survenită la 2 iulie 1566, după ce s-a luptat, timp de mai mulţi ani cu teribila boală numită gută, care provoca distrugerea articulaţiilor şi cangrenarea membrelor.

Nostradamus este cotat astăzi ca omul misterios care a prevăzut soarta umanităţii. Nu sunt puţini aceia care, după petrecerea unui eveniment major, de multe ori, negativ au ales să apropie acel eveniment de un catren din ”Profeţiile” lui Nostradamus. Căderea monarhiei franceze prin Revoluţia din 1789, ascensiunea lui Hitler, atrocităţile nazismului, atentatele de la 11 septembrie 2001 sunt numai câteva din evenimentele ale căror similitudini au fost descoperite în ”Profeţii”.

La fel de important este şi faptul că mulţi încearcă să găsească asocieri între catrenele sale şi evenimente viitoare, dorind să avertizeze lumea în privinţa unor pericole majore, ca de exemplu, un nou război mondial.

Misterul planează asupra vieţii acestui om, care s-a luptat cu îngrozitorul flagel al ciumei. A călătorit foarte mult, a studiat natura.  Este clar că în peregrinările sale, a intrat în contact cu moştenirea populară, cu elemente de magie şi de previziune care astăzi ne scapă. Probabil că pierderea propriei sale familii l-a determinat să se aplece spre mecanismele nevăzute ale vieţii, trecând de la astrologie, la arta prezicerii. A ajuns în anturajul celebrei Caterina de Medici, căreia i-a prezis soarta nefericită a soţului său, rănit într-un turnir (întrecere cavalerească) şi mort din cauza complicaţiilor, precum şi a copiilor săi.

Nostradamus rămâne, de departe, cel mai important prezicător din istorie. Tot mai des, canalele de ştiri, cele care transmit documentare, ziarele îi dedică spaţii tot mai largi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Eugen DELCEA
3.07.2015, 18:25:28

De ce nu scrieţi că a fost căsătorit cu o nepoată a lui Pierre Ronsard, fiul Banului Mărăcine, şi primul mare poet al Franţei ? Nu ştiţi sau nu trebuie să se ştie ? A fost şi "amantul de suflet" al reginei Margot (soţia lui Henri IV), o relaţie pe termen lung, transformată apoi în prietenie. Banu Mărăcine a fost un "prinţ" oltean care, în fruntea a 50 de luptători apropiaţi, a răspuns cererii regelui Franţei şi l-a ajutat să-şi păstreze tronul. Acesta l-a înnobilat şi i-a dat un domeniu. Despre Banu Mărăcine, Vasile Alecsandri a scris o poezie, deloc mediatizată, chiar ascunsă cu obstinaţie de decenii ! Banu Mărăcine este o mică localitate de lângă Craiova, cunoscută mai mult prin Staţiunea viticolă. "Selon Ronsard, sa famille serait originaire d'Europe de l'Est près du Danube" se scrie şi pe Wikipedia...

+4 (4 voturi)
Sorin Barbul
3.07.2015, 20:06:46

Interesantă informație, domnule Delcea. Stiam despre banul Mărăcine (am și scris despre asta și le-am vorbit studenților francezi la niște cursuri pe care le-am ținut pe acolo), dar habar n-am avut că Nostradamus a fost căsătorit cu o nepoată a lui Ronsard. P.S. Apropo: Ronsard el însuși scrie la un moment dat că e originar dintr-o familie nobiliară „de la rive gauche du Danube, plus bas que la Hongrie” (așa că e destul de clar - Să nu uităm că ungurii îl revendică și ei.)

+1 (3 voturi)
Eugen DELCEA
3.07.2015, 20:42:40

Sorin Barbul : Am scris asta cu peste 10 ani în urmă, într-un cuvânt de editor. Am descoperit informaţia Pierre Ronsard - Banu Mărăcine într-o carte, fără amănunte iar experienţa de ziarist de anchetă m-a făcut s-o anunţ imediat şi să aştept reacţiile. Apoi, am primit diverse păreri, informaţii şi chiar cartea (scanată) cu poeziile lui Alecsandri, editată de Scrisul Românesc (din Craiova) în anii '80, cu poezia despre Banu Mărăcine...Ştiţi de ce n-am râs de această informaţie, dincolo de faptul că nu resping nici o variantă a priori ? Pentru că prin clasa a II-a, într-o tabără la Baia de Aramă, am citit o cărticică despre banu Mărăcine şi cei 50 care au mers să salveze Franţa...Chestia era şocantă pe atunci şi mi-a rămas în memorie. Era o colecţie frumoasă şi ieftină de cărţi, format A5 sau B5 îndoit, cu coperţi color, cu picturi excepţionale (reţin pe Albescu) şi vreo 50 pagini. Era un fel de Colecţia Aventura în format mai mic. nu ştiu dacă nu se numea Clubul temerarilor. Că Nostradamus a fost căsătorit cu nepoata lui Ronsard scriu biografii lui. Dacă ar ş fi ştiut că era fiul lui Banu Mărăcine poate n-ar mai fi scris...Cât despre unguri, mergeţi pe YouTube şi veţi vedea că nu-i întrec nici măcar albanezii în revendicarea unor origini cât mai nobile şi mai exagerate ! Ungurii ar fi ridicat piramidele, ar fi sumerieni şi, cea mai tare, ar proveni...de pe steaua Sirius !!! Ei, săracii nici nu ştiu ce sunt, huni sau unguri (Hungaria) sau khazari...

+1 (3 voturi)
Ionel Marcu
3.07.2015, 18:48:08

Cum se face că niciun eveniment n-a fost anunțat dinainte, toate au fost potrivite pe un catren după ce au avut loc? Există catrene pe care s-au potrivit și câte două evenimente și chiar trei și probabil că în următorul mileniu pe fiecare catren se va potrivi câte o listă de evenimente! Fiecare prost să-și aleagă ce vrea!

+4 (6 voturi)
miron miron
4.07.2015, 19:12:34

Asa este domnule Marcu, a scris o mie de catrene, normal ca pana la urma unul se va potrivi in orisice moment la evenimentele care care are loc. De fapt e o mare pacaleala, facuta cu multa pricepere...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările