Istorie

articolul anterior articolul urmator

Numărătoare. La centenar

5
14 Jun 2018 12:56:50
Radu Preda

S-a făcut caz, pe drept, de numărul în creştere al românilor care aleg să îşi construiască viitorul în străinătate. Ca de obicei, s-a exagerat însă şi acum: suntem, după sirienii aflaţi în plin război civil, a doua naţiune de emigranţi!

Au corectat cei din domeniul statisticilor. Nu suntem imediat după sirieni, ci avem o tendinţă care, citită miop, pare să facă fenomenul mai mare decât este în realitate. Şi totuşi, sunt motive de îngrijorare. Lista este cunoscută: nu mai avem forţă de muncă suficientă calificată, tinerii părăsesc mediul rural şi natalitatea este în scădere constantă. Pe scurt, nu ne prezentăm deloc bine, chiar dacă, prin comparaţie cu alţii, începând cu vecinii bulgari, confirmăm o tendinţă europeană mai largă. Dar a fi european din acest punct de vedere nu este un plus.

Faptul că nu se nasc destui copii reprezintă un indiciu de slăbiciune pe termen mediu şi lung, o neputinţă care se traduce în imposibilitatea de a ne apăra, la propriu, ţara. Cine mai merge la oaste în vremuri tulburi? Sigur, războaiele sunt cu mult schimbate faţă de cele din prima conflagraţie mondială, dar inteligenţa artificială şi noile tehnologii de distrugere nu ţin loc de numărul minim care poate garanta eficienţa trupelor. Militarii ştiu prea bine: un teritoriu precum al nostru reclamă în chip fizic oameni, nu doar aparatură.

Apoi, cum ne arată cele petrecute acum un secol, determinarea din tranşee corespunde unei reţele sociale în stare să funcţioneze în spatele frontului. Numărul foarte mare de copii orfani şi de invalizi lăsaţi în urmă de primul război ar fi fost o problemă de nedepăşit fără solidaritatea nemijlocită a anonimilor, a celor mulţi. Oricât am studia tactica, politicile asistenţiale, aportul tehnic sau complexitatea strategiilor, ajungem tot la resursa umană. Cu alte cuvinte, de la ce număr în jos devenim vulnerabili? De câţi români are nevoie România pentru a „funcţiona“?

Aceste constatări, doar aparent banale, îmi întemeiază convingerea că miza în an centenar este supravieţuirea ca societate în mijlocul căreia pulsează identităţi naţionale diferite, dar având cam toate acelaşi ethos. Iată de ce, ar fi cazul să numărăm, să vedem pe cine ne bazăm, cui şi cum ne încredinţăm nu doar viitorul nostru, dar şi pe al copiilor noştri din ce în ce mai puţini. În jurul acestor chestiuni va trebui să graviteze discuţia despre proiectul de ţară, despre pastoraţia unei comunităţi capabile să transmită mai departe succesul de acum un secol.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

cetirestavosemidesiat
14.06.2018, 13:09:38

Intr-adevar romanii sunt cei mai odiosi tradatori care au existat vreodata pe pamant. Nu numai faptul ca sunt 5 milioane de refugiati romani in UE trebuie analizat Acestia de bine de rau am reusit sa scapam de ei. Dar mai sunt lasati in romania grupuri care gandesc si actioneaza exact ca cei care s-au refugiat din romania

-1 (5 voturi)
cetirestavosemidesiat
14.06.2018, 14:32:54

Nu doar ca romanii sunt cei mai multi refugiati din lume. Dar cei care raman acasa credeti ca sunt romani ? Nici vorba, il aduc pe Printul Angliei sa le cumpere satele, si nu numai localnicii sunt fericiti sa slujeasca Englezilor dar si oficialitatrile se lauda cat de mult il slujesc. Oribila natie

-1 (3 voturi)
g duscanu
14.06.2018, 16:09:33

Nu este nici o tendinta prezentata in mod miop, este o statistica. O statistica care nu a fost corectata pentru ca este corecta. Aceasta statistica este alb pe negru o rata a emigrarii calculata pe baza modelelor statistice existente. Cu un singur lucru sunt de acord, trebuie sa stim pe cine ne bazam. Iar o biserica plina de demagogi imbracati in tricouri albe nu este o institutie cu destula credibilitate pentru a se baza cineva in ea. Si cu siguranta nici nu merita acest lucru. Doua clase de oameni trebuie reformate: demagogii din guvern si demagogii din biserica.

+2 (4 voturi)
cetirestavosemidesiat
14.06.2018, 16:38:52

g duscanu "Iar o biserica plina de demagogi imbracati in tricouri albe nu este o institutie cu destula credibilitate pentru a se baza cineva in ea. Si cu siguranta nici nu merita acest lucru" Da cum ati ajuns la concluzia ca Biserica va avea de suferit si nu anticrestinii ? Asta e ca si cum ar veni Ceausescu sa zica Bisericii : O sa vedeti voi !

-1 (3 voturi)
Paun Al
14.06.2018, 21:41:16

"Faptul că nu se nasc destui copii reprezintă un indiciu de slăbiciune pe termen mediu şi lung, o neputinţă care se traduce în imposibilitatea de a ne apăra, la propriu, ţara. Cine mai merge la oaste în vremuri tulburi?" Ce sa mai apere romanul de rand "in vremuri tulburi "? Averile lui Dragnea ,Tariceanu , Voiculescu , Udrea, Mazare , Videanu , Fenechiu ...? Lista imbogatitilor si jefuitorilor de tara este prea lunga ... Terenurile , padurile , resursele solului si subsolului ...date strainilor , sau baronilor autohtoni , sa le valorifice ei , in interesul lor ? Statistica nu are nici o relevanta . Realitatea este ca intre 4 si 5 milioane de romani , activi , tineri , sau maturi ... adica spre jumatate din populatia activa ( numarul total al salariatilor din Romania este in jur de 5 milioane ) si-au luat lumea in cap si si-au gasit un rost in lumea larga ... Iar dv , clerul ...cantati-le "vrednic este " coruptilor si hotilor de la putere . Vor ramane tot mai putini cei pe care sa-i mulgeti ... De fapt asta este problema .

+2 (2 voturi)
Modifică Setările