Istorie

articolul anterior articolul urmator

O nouă descoperire în Egipt: vestigii ale unor aşezări creştine din secolul al V-lea, cu desene şi simboluri încă vizibile

1
13 Mar 2021 21:21:07
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO: Facebook/ Ministry of Tourism and Antiquities
FOTO: Facebook/ Ministry of Tourism and Antiquities

Vestigii ale unor clădiri creştine din antichitatea târzie au fost descoperite în Deşertul de Vest din Egipt, într-o misiune arheologică franco-norvegiană. Vestigiile stau drept mărturie a unei vieţi monahale în regiune în secolul al V-lea, după cum anunţat sâmbătă ministerul egiptean al Antichităţilor, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Misiunea franco-norvegiană a descoperit în timpul celei de-a treia campanii de săpături în situl Tell Ganoub Kasr al-Agouz, în oaza al-Bahariya, mai multe clădiri construite în bazalt, sculptate în piatră şi cărămidă", potrivit unui comunicat al ministerului, citat de Agerpres şi preluat de Digi24.

Clădirile corespund „celor şase sectoare care adăpostesc rămăşiţele a trei biserici, chilii de călugări", ale căror „ziduri poartă desene şi simboluri cu conotaţii copte", a declarat responsabilul pentru antichităţi islamice, copte şi evreieşti, Oussama Talaat, citat în acelaşi comunicat.

Victor Ghica, profesor la MF Norwegian School of Theology, Religion and Society din Oslo, şi şeful misiunii, a adăugat că în 2020 au fost descoperite „19 clădiri şi o biserică sculptată în piatră". Pe pereţi, biserica avea inscripţii religioase în limba greacă care indică prezenţa călugărilor în secolul al V-lea în regiune.

În ultimele luni, Cairo a anunţat descoperiri arheologice majore, autorităţile sperând că acestea vor contribui la relansarea turismului, unul dintre pilonii pe care se sprijină Egiptul, grav afectat de pandemie. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

OmTacut2 มวยโบราณ
16.03.2021, 21:51:48

In Egipt, stat de religie musulmana, a fost posibil sa se descopere așezări crestine din secolul V. Întrebarea mea este de ce pe teritoriul fostei Dacii nu s-au descoperit asemenea așezări crestine, măcar din secolul VIII - IX?

Modifică Setările