O zi din viaţa unui director CIA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu mai amplu, în pregătire pentru „Historia“, despre relaţia dintre Presa americană şi CIA, m-a îmboldit să citesc memoriile lui William Colby, director al CIA între septembrie 1973 şi ianuarie 1976, tipărit la Simon&Schuster, în 1978, sub titlul „Honorable Men: My life in the CIA“, şi în franceză, la Press de la Renaissance, în 1978, sub titlul „30 ans de  CIA“.

După cum am mai scris, redactarea şi publicarea memoriilor e o boală contagioasă a directorilor CIA. Nu cred că e director al CIA care să nu-şi fi publicat amintirile, dar mai ales părerile după plecarea din fruntea Agenţiei.

 O lege americană cere oricărui fost agent să supună conducerii CIA, spre cenzurare, orice manuscris despre activitatea sa în agenţie. Cu toate acestea, cărţile scrise de foştii agenţi, de foştii directori conţin amănunte interesante nu numai despre istoria în care a fost implicată agenţia, dar şi despre viaţa cotidiană a instituţiei.

Din memoriile lui William Colby mi-a reţinut atenţia, printre altele, paginile despre cum arată o zi din viaţa sa în fruntea CIA.

— La 6.30 dimineaţa, îl trezea deşteptătorul. Potrivit lui William Colby, nu mergea la baie, ci la uşa casei, pe sub care i se strecurase, în timpul nopţii, „Washington Post“:

„Îl parcurgeam rapid, pentru a vedea ştirile din străinătate care fac marile titluri, chestiunile care ocupau atenţia Congresului, ceea ce editorialiştii au de spus despre situaţia politică de la Washington, ceea ce Jack Anderson a mai descoperit ca istorie zemoasă despre  CIA“.

Urmează un pic de gimnastică, un duş, o brioşă.

— La ora 8, directorul se urcă în maşina blindată, condusă de şofer şi apărată de un agent de la oficiul de Securitate al CIA.

Aceştia i-au adus „New York Times“ şi „National Intelligence Daily“ (Buletinul zilnic al CIA)

Directorul citeşte mai întâi Buletinul Agenţiei, apoi „New York Times“. În cazul „New York Times“ trece peste ştiri (le-a citit în Washington Post) şi se opreşte asupra editorialelor.

— La 8.25, maşina ajunge la Langley. Directorul traversează holul şi se urcă în ascensorul special rezervat directorului, unde îl aşteaptă un alt agent de la Oficiul de Securitate, pentru a urca la etajul şapte, unde are biroul.

Pe masa de lucru  îl aşteaptă documentele ultrasecrete scoase dintr-un seif de una dintre secretare, astfel aranjate încât primele să fie documentele lăsate de el,  ieri,  pentru a fi citite. O altă secretară îi aduce telegramele şi cablogramele primite în dimineaţa respectivă de la staţiile CIA din întreaga lume.

— Ora 9 fix. Începe, în sala de conferinţe, reuniunea cu principalii responsabili ai Agenţiei, în număr de 20.

Conferinţa se deschide cu prezentarea  informaţiilor ivite după ora 6 dimineaţa, când a fost tipărit Buletinul. Se discută apoi probleme curente ale CIA. Nu lipsesc Inspectorul general şi Consilierul juridic al Agenţiei.

— Ora 10. Reuniune a tuturor Serviciilor secrete americane, care fac parte din U.S. Intelligence Board, pentru a discuta probleme importante ale întregii Comunităţi.

— Ora 12. Prezidează ceremonia de decorare a unui agent.

— Ora 12.30. Coboară la restaurant, unde ia prânzul împreună cu diferiţi angajaţi, cu care discută probleme.

— Întoarcere la Birou pentru a citi documente în vederea reuniunii NSC de la Casa Albă.

Participă la reuniunea NSC, deschisă cu o Comunicare făcută de directorul CIA.

— Revenire la Agenţie, prin ambuteiajul orei de vârf.

Profită de asta pentru a studia în maşină mai multe dosare special luate pentru asta.

— La sediu, scurte întrevederi operative, inclusiv primirea unui ambasador SUA care pleacă la post şi vrea să afle unele lucruri de la directorul CIA.

— La ora 19, se urcă în ascensor pentru a pleca spre casă.

— Ajuns acasă, după cină, studiază un dosar voluminos, în loc să socializeze la Washington cu alţii.

Ce remarc eu din acest program? Că omul cel mai bine informat din lume, directorul CIA,  citeşte un ziar – „Washington Post“ – de cum se trezeşte, înainte de a merge la baie. Să mai spună cineva că presa nu concurează Serviciile secrete!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite