Istorie

articolul anterior articolul urmator

Oameni fără loc şi istorii fără oameni

7
14 Jul 2016 13:41:39
Radu Preda

În urmă cu şase decenii şi jumătate, pe 18/19 iunie 1951, în noaptea de Rusalii, la comanda sovieticilor, peste 40.000 de oameni au fost deportaţi din Banat în câteva locuri din Bărăgan, devenite abia ulterior sate.

Anterior, la 6 iulie 1949, în Basarabia, avea loc cel mai mare val de deportări din toată istoria ocupaţiei sovietice. Peste 35.000 de foşti moşieri, funcţionari, profesori, dar şi simpli ţărani mai înstăriţi aveau să fie, peste noapte, duşi în locuri necunoscute şi ostile, la 5.000 de kilometri distanţă. În faţa gării din Chişinău, pe un maidan fără iarbă, erau formate grupuri masive de femei şi copii şi, separat, de bărbaţi, care erau „îmbarcate“ în vagoane de vite închise apoi cu lacătul, până la destinaţie. Ajungeau doar supravieţuitorii. La propriu.

Este aproape imposibil să ne imaginăm ce dizlocare de destine s-a consumat în acele zile, la noi sau peste Prut, dar şi în alte locuri ale imperiului proletariatului. Să nu uităm de soarta ingrată a ucrainienilor, supuşi nu doar deportărilor, asemeni altora, ci inclusiv unui program sistematic de înfometare. Holodomorul sau marea foamete (1932-1933) a costat vieţile a peste 3 milioane de etnici ucrainieni, o catastrofă fără precedent încadrată pe bună dreptate în categoria genocidului. Îngenuncherea unui naţiuni din motive ideologice.

În România, deportaţii erau categoria de duşmani ai poporului care nu merita nici măcar condiţiile mizere ale puşcăriilor şi lagărelor de muncă, viaţa lor fiind însă prin nimic mai bună sau mai comodă. Concret, în prima iarnă, 1951/1952, aproximativ 200 de copii, sugari şi adolescenţi, îşi vor găsi sfârşitul în bordeiele de lut, fără asistenţă medicală, subnutriţi şi cu buzele vineţii. Printre maturi, valurile de epidemii vor lăsa în urmă noi şiruri de morminte în cimitire care, astăzi, sunt greu de identificat. Vieţi irosite.

La trei decenii de la căderea simbolică a comunismului politic, cum se mai poate îndrepta ceva din imensa injustiţie? Ce facem cu aceşti oameni fără loc şi istorii fără oameni, locurile suferinţei fiind, cum am sugerat, golite de memorie? Direct spus, cred că Federaţia Rusă, moştenitoarea de drept a URSS-ului, nu va putea reveni la un curs normal al istoriei fără asumarea acestor biografii pe care le-a sfărâmat fără milă. Nu este vorba despre răzbunare, ci despre ceva mai profund: fără asumarea trecutului criminal, căruia îi este captivă, Rusia nu va avea un viitor liber.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Tagetes
14.07.2016, 19:26:52

Ca de obicei puneti accentul numai si numai pe abuzurile comunismului... Fluturati puternic si permanent "Stafia comunista" prin care romanii trebuie sa fie speriati si sa se indrepte cu bratele deschise catre “prietenii din NATO” sa se cuibareasca la pieptul lor . Acesta este programul pentru urmatorii ani si acesta este "planul cincinal" al formatorilor de opinii . Ca tot e ziua Frantei azi, va reamintesc ca Napoleon odata venit la putere din 60 de ziare a mai lasat 6 , i-a ghilotinat pe iacobini , i-a inchis pe regalisti, a produs cateva milioane de victime in Europa dar a scos in acelasi timp Europa din feudalism.Azi este erou national. Zice un proverb: ca sa castigi timp citeste istoria unui singur popor; toate popoarele sunt aidoma.

-3 (3 voturi)
Bănăţanu v.2
14.07.2016, 20:36:22

Tagetes, nu cred că ai înțeles prea bine rândurile domnului Preda. Ca să pricepem cine suntem trebuie să știm ce-am fost. Iar autorul acestui articol ne ajută în acest demers. Nu putem ignora trecutul. Trebuie doar să-l înțelegem și să ne asumăm greșelile lui, pentru a evita în viitor repetarea acelorași greșeli. Și nu, nu toate popoarele sunt aidoma, la fel cum nici toți oamenii nu sunt la fel. Gândește-te la asta, Tagetes...

+4 (4 voturi)
Tagetes
15.07.2016, 10:20:49

@Banateanu Absolut de acord cu tine, trebuie sa ne conoastem trecutul, "intreg trecutul"...astept ziua cand alaturi de abuzurile comunismului domnu Preda va scrie in acelasi ritm, cam o data pe saptamana despre mizeriile si nedreptatile indurate de poporul roman in capitalism.Oamenii nu sunt aidoma, nici popoarele , dar problemele mondiale sunt aceleasi de cand lumea, razboaie , saracie, imperialism.

Taunul 77
15.07.2016, 01:06:45

Rusia cu Putin la conducere sa-si asume crimele URSS-ului? Exclus asa ceva!

+1 (1 vot)
ghita
15.07.2016, 12:45:34

"În urma cu sase decenii si jumatate, pe 18/19 iunie 1951, în noaptea de Rusalii, la comanda sovieticilor, peste 40.000 de oameni au fost deportati din Banat în câteva locuri din Baragan..." In urma cu 20 si ceva de ani nu conteaza data exacta la comanda nu conteza "" vre-o 4 milioane de romani au fost obligati sa se deporteze singuri pe toata intinderea europei si nu numai (vai de mii de fapt de zeci sau sute de mii de copii ramasi fara parinti),dar cu astia ce facem?

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările