Onor la Generalul admirat ca fiind cel mai bun Ministru postdecembrist al Apărării Naţionale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul inginer Niculae Spiroiu: 6 iulie 1936 - 31 martie 2022.
Generalul inginer Niculae Spiroiu: 6 iulie 1936 - 31 martie 2022.

În seara zilei de 31.03.2022, dr. Liviu Mureşan, un prestigios geopolitician,  îmi semnala mesajul primit pe WhatsApp: "Cu regret vă anunţăm că astăzi s-a stins tata,  generalul Niculae Spiroiu. Va fi depus de mâine după-amiază la capela cimitirului Ghencea Militar. Ceremonia de înmormântare va avea loc duminică, la ora 11. Cristina şi Marius Spiroiu."

Niculae Spiroiu a fost un inginer militar devenit apoi general de armată român, care a îndeplinit funcţia de ministru al apărării naţionale (1991-1994).

Enunţul de mai sus a constituit cartea de vizită a celui care a intrat în istoria postdecembristă ca ultimul ministru al apărării naţionale, de sorginte militară, după schimbarea la faţă a României, în decembrie 1989. 

Iată ce a reţinut memoria publică despre cel considerat de militarii vremii sale că a fost cel mai bun Ministru al Apărării Naţionale - un militar demn printre demnitarii civili şi un civil elegant, manierat, optimist, printre înstelaţii Armatei României:

"Niculae Spiroiu s-a născut la data de 6 iulie 1936, în municipiul Bucureşti, tatăl său, Constantin Spiroiu, fiind originar din satul Glodu, comuna Budişteni (judeţul Argeş). 

A urmat studiile primare la Şcoala Primară din Budişteni (1943-1947), cele secundare la Liceul „Mihai Viteazul“ din Bucureşti (1947-1954) şi apoi Şcoala de Ofiţeri de Tancuri şi Auto din Piteşti, pe care a absolvit-o în anul 1960, cu gradul de locotenent tehnic. 

După absolvirea Şcolii de ofiţeri, a îndeplinit funcţia de comandant de pluton şi lector la Şcoala de Subofiţeri de Tancuri şi Auto din Piteşti (1960-1965). 

A urmat apoi cursurile Academiei Tehnice Militare din Bucureşti (1965-1971), devenind căpitan inginer de tancuri şi auto. 

În 1984 a absolvit Colegiul Superior de Stat Major obţinând licenţa în Strategie, Artă Operativă şi Doctrină. 

Având absolvită şi Academia Tehnică cu diploma de inginer, Spiroiu a lucrat ca cercetător ştiinţific, coordonator al programelor de dezvoltare a tehnicii blindate şi autovehiculelor militare (1970-1981), iar apoi a devenit şef al Secţiei Dezvoltare (1981-1986), adjunct al şefului (1986-1990) şi şef (1990) în Direcţia Tehnică Tancuri şi Auto a Comandamentului Infanteriei şi Tancurilor. 

În perioada Revoluţiei din decembrie 1989, avea gradul de colonel inginer. 

El a condus unitatea motorizată care a mutat arhiva CC al PCR, din sediul Comitetului Central în depozitele armatei. 

Abia în anul 1995 Armata a început să predea dosare ale PCR către Arhivele Naţionale, procesul acestei preluări prelungindu-se până în anul 2000. 

Niculae Spiroiu a fost înaintat în gradul de general-maior (cu 1 stea) prin Decretul preşedintelui Consiliului Frontului Salvării Naţionale, Ion Iliescu, din 28 decembrie 1989. 

La data de 8 noiembrie 1990, generalul-maior Niculae Spiroiu a fost numit în funcţia de secretar de stat şi şef al Departamentului înzestrării armatei din Ministerul Apărării Naţionale. 

În perioada 30 aprilie 1991 - 6 martie 1994, generalul-locotenent Niculae Spiroiu a îndeplinit funcţia de ministru al apărării naţionale, în guvernele conduse de Petre Roman, Teodor Stolojan şi Nicolae Văcăroiu. 

La data preluării funcţiei de ministru al apărării, "starea de spirit a armatei era caracterizată de: nemulţumirea cadrelor, generată de cele peste 7.000 de avansări la excepţional, în cea mai mare parte nemeritate, făcute fără discernământ, de către fostul ministru Militaru, în doar câteva săptămâni; îngrijorarea faţă de noile surse de insecuritate care ameninţau ţara, în condiţiile vulnerabilităţii politice, economice şi sociale create de tranziţie şi al contextului international nefavorabil din zona noastră geografică."

În calitate de ministru al apărării, el a iniţiat apropierea României de NATO, a sprijinit lucrările Comisiei senatoriale de anchetă asupra evenimentelor din decembrie 1989, punându-i la dispoziţie toate documentele, mărturiile, probele şi facilităţile solicitate. 

De asemenea, a susţinut colectivul însărcinat să elaboreze o Carte Albă a participării armatei la evenimente. 

Generalul Spiroiu a fost eliberat din funcţia de ministru al apărării naţionale la 6 martie 1994. 

Între anii 1995 şi 2000, generalul Spiroiu a fost ministru-consilier, Consilier Militar la Misiunea României la ONU din New York.

El a fost trecut în rezervă, începând cu data de 30 noiembrie 1997, cu gradul de general de divizie (general cu două stele) prin Decretul nr. 620 din 28 noiembrie 1997, al Preşedintelui României, Emil Constantinescu. 

Ulterior, generalul în retragere Constantin Niculae Spiroiu a fost înaintat la gradul de general de corp de armată (general cu trei stele) prin Decretul nr. 398 din 29 noiembrie 1999 şi apoi la gradul de general de armată (general cu patru stele) prin Decretul nr. 506 din 30 noiembrie 2000, ambele decrete fiind semnate de Preşedintele României, Emil Constantinescu.

Aflat în retragere, Niculae Spiroiu a devenit consultant pe probleme militare, fiind numit ca Director de Proiect pentru combaterea traficului de arme uşoare “SALW”, la Fundaţia “EURISC” (din iulie 2000), apoi Consilier Principal al ministrului apelor şi protecţiei mediului, organizator al „Gărzii Naţionale de Mediu” (iunie 2001 - aprilie 2002).

În perioada aprilie 2002 - iunie 2004, generalul (r) Niculae Spiroiu a îndeplinit funcţia de Înalt Comisar în cadrul Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO).

Din mai 2005, a fost Director Executiv la Consiliul Euro-Atlantic România, Casa NATO.

Generalul Spiroiu a fost membru fondator şi membru al următoarelor organizaţii neguvernamentale: Eurodefence-România, Eurisc, Casa NATO, Dacia Revival International Society - New York (prim consilier), Propatria, Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare etc.

De asemenea, a îndeplinit pentru o perioadă şi funcţia de preşedinte al Secţiei de Ciclism şi Motociclism al Clubului Armatei „Steaua” (1986-1990).

Generalul Spiroiu este autor a numeroase articole, referate şi comunicări ştiinţifice din domeniul dezvoltării tehnicii militare, teoriei militare, reformei sistemelor militare, protecţiei mediului, drepturilor personalului militar şi civil din armată etc. El a publicat tomurile "Autovehiculele în Armata Română" (Ed. Militară, 1991)şi "Revoluţiile industriale şi potenţialul militar al statelor" (Ed. Militară, 1995) - coautor."

***

Pe ministrul nostru - cum îi spuneau toţi militarii profesionişti, cu simpatie - l-am văzut prima oară, după ce discutase cu o delegaţie militară străină. Purta un costum sobru, dar care îi evidenţia capacitatea de a rămâne egal cu cei din preajmă, fiind relaxat chiar şi când un terţ îl informa cu o situaţie mai aparte. 

A doua oară l-am întâlnit când era  ministru-consilier, Consilier Militar la Misiunea României la ONU din New York şi ne-a primit pe cei care eram acolo, ca ofiţeri români la studii de securitate internaţională urmate în Germania, popasul în SUA fiind unul de documentare la Casa Albă, Departamentul de Stat şi Pentagon. 

Ne-a copleşit cu felul său de a fi. Pur şi simplu îl percepeam, cu toţii, ca un frate mai mare. El ni l-a prezentat pe omologul său, din Republica Moldova, care a ţinut să ne salute, cu acel prilej. 

Nicio urmă de aroganţă. Niciun semn că doar bifa o întâlnire protocolară. Nicio oboseală mimată sau reală, pe chipul său de român dintr-o bucată, care se bucura, pur şi simplu că era faţă în faţă, acolo, nu departe de sediul Naţiunilor Unite, cu câţiva conaţionali simpli, după vorbă, după port...

O seară aparte a fost - după ani buni -, când în poarta casei sale am poposit alături de generalii Constantin Degeratu şi Mihaiu Mărgărit, la fel de încântaţi de a fi în preajma ex-ministrului, dar în dialog cu Omul Niculae Spiroiu.

Ultima convorbire telefonică am avut-o când m-a sunat Domnul Ministru Spiroiu, taman înainte de a intra la o emisiune de televiziune ce urma să fie difuzată din Casa Presei Libere. Şi era atâta poftă de viaţă luminoasă în vocea Generalului devenit acum o pioasă amintire!

A plecat dintre noi o Pildă de Demnitate Militară. 

Dar imaginea sa rămâne în minţile tuturor celor care l-au preţuit, pentru că a ştiut să fie înţelept la trecerea armatei peste puntea pornită din trecutul unei epoci apuse spre anii unei deveniri complexe a României. 

Nici funcţia, nici gradul i-au definit puterea de convingere, doar privirile care confirmau că apele liniştite sunt adânci.

Duminică, la ora 11.00, cei care l-au cunoscut, oriunde s-ar afla, vor duce mâna la inimă. 

Semn de ultim onor pentru Generalul care a fost cel mai bun Ministru postdecembrist al Apărării Naţionale.

Românul Niculae Spiroiu şi-a servit până la capăt Patria. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite