Dezbatere Historia la Adevărul Live, ora 12.00: Cum s-a făcut Marea Unire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea Adunare a românilor de la Alba Iulia
Marea Adunare a românilor de la Alba Iulia

Cu doar şapte luni înainte de Marea Unire, România se găsea în cel mai greu moment din istoria sa. Cu cea mai mare parte a ţării ocupată, cu o revoluţie bolşevică ce a condus la prăbuşirea uriaşului Imperiu Rus, România era obligată să accepte condiţiile umilitoare impuse de Puterile Centrale şi să semneze un tratat de pace care oficializa pierderea independenţei.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Visul eliberării românilor de peste Carpaţi se transformase în cel mai negru coşmar. În toamna anului 1918, evenimentele de pe front dau românilor o nouă şansă. La 10 noiembrie, România reintra în război cu mai puţin de 24 de ore înaintea semnării armistiţiului de pe Frontul de Vest. Timpul nu mai are răbdare, iar evenimentele din provinciile locuite de românii din Imperiul Austro-Ungar încep să se succeadă cu repeziciune.

Istoricul Florin Constantiniu a rezumat cel mai bine momentul Marii Uniri: „Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit”.

Cum s-a făcut Unirea? Cine a făcut Unirea? La aceaste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricul Marius Diaconescu, şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ciprian Stoleru, şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 12.00.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite