Istorie

articolul anterior articolul urmator

Oravitzan la Berlin

2
7 Mar 2019 10:39:43
Radu Preda

Împreună cu Ambasada din capitala germană, ICR Berlin şi Universitatea de Vest din Timişoara, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) susţine un proiect aparte de diplomaţie culturală.

Expoziţia maestrului Silviu Oravitzan, deschisă de curând în saloanele generoase ale Ambasadei noastre din centrul istoric al Berlinului, la doar câţiva paşi de Reichstag şi de Brandenburger Tor, se constituie într-un „decor“ special pe durata preşedinţiei româneşti a Consiliului Uniunii Europene. Cu un efort inteligent de convertire a sălilor în adevărate simeze, lucrările au luat practic în posesie spaţiul, transformându-l într-un cuib de lumină. Deja la vernisaj, reacţiile prietenilor germani şi nu numai au fost pe măsura provocării: uluire şi încântare.

Inutil să reamintesc că Oravitzan este deja o referinţă în arta contemporană. Îmbinând limbajul simbolic al formelor cu cel al culorilor, utilizând o paletă largă de materiale – pânză, hârtie, lemn, dar traductibil şi în compoziţii vitrate sau gravuri metalice –, preocupat constant de ceea ce el numeşte „memoria paradisiacă“ de la temelia marilor culturi, aflat în posesia unui oscilometru valoric în funcţie de care poate măsura gradul de înstrăinare a modernităţii de rădăcinile umanităţii, artistul nostru nu este un simplu ambasador al frumuseţii, ci mai curând al Adevărului.

Miza unei asemenea expoziţii, într-un timp şi un spaţiu aflate deloc la întâmplare, nu poate fi aşadar doar de natură estetică. Dimpotrivă. Însuşi titlul reprezintă o invitaţie la reflecţie: Lumină şi jertfă. Demersul artistic atrage atenţia asupra ambivalenţei constitutive a oricărei reuşite, inclusiv politice, în Europa. La aproape trei sferturi de veac de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial şi la trei decenii de la căderea simbolică a comunismului în majoritatea ţărilor Europei de Est, continentul nu îşi poate menţine compasul decât dacă ia în seamă preţul real al libertăţii prezente.

Înaintea liberei circulaţii a persoanelor şi mărfurilor, dincolo de distribuirea treptată a prosperităţii, fie şi de manieră inegală, în răspăr cu cei care se declară eurosceptici şi care, în compensaţie, trezesc demonii intereselor naţionale meschine – Europa este un continent unificat mai cu seamă de suma traumelor prin care a trecut. Că au fost războaie între vecini sau alianţe, conflicte patrimoniale sau ideologice – câmpurile de luptă, cimitirele, închisorile şi lagărele continentului sunt acele spaţii ale jertfelor cunoscute şi necunoscute care, iată, fac posibilă lumina de care ne bucurăm azi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Monarhist
7.03.2019, 19:01:41

D-le Preda, sunt foarte de acord cu una din liniile dvs de text de mai sus: Continentul nu îşi poate menţine compasul decât dacă ia în seamă preţul real al libertăţii prezente. La fel trebuie spus si despre Romania: pentru a-si mentine compasul trebuie sa intaleaga si respecte pretul platit pentru Libertate. Americanii au o vorba f buna: Freedom is NOT free. In acest context, de cunoastere a luptei pentru libertate, este foarte importanta prezentarea luptei eroice si tragice pentru libertate care a avut loc in anii sumbrii 1945-1965 in toata Romania, si rolul si misunea IICCMER de a implementa aceste forme de cunoastere - prin muzee, cursuri, manual scolare, etc Revin cu o intrebare legata de soarta Muzeului Rezistentei Armate din Munti de la Fagaras. Va intreb pe dvs, in calitate de presedinte al IICCMER: De ce se tot intarzie si taraganeaza organizarea acestui Muzeu ? In Romania, Ministerului Culturii şi Cultelor, prin Comisia Natională a Muzeelor şi Colecţiilor in sedinţa din 27 noiembrie 2003, a analizat documentaţia de specialitate prezentata de IICCMER şi a aprobat înfiinţarea Muzeului Rezistenţei Anticomuniste la Făgăraş, în Cetatea Făgăraşului (nr. 5412 din 5.01.2004). Nu intreb cine va pune bete in roate, fiindca este usor de ghicit.. Dar dvs si IICCMER aveti datoria sa va luptati pentru el, sa-l puneti pe agenda IICCMER de lucru si sa spuneti raspicat in acest blog care sunt problemele si cine vi le pun in cale. Daca e problema de buget, spuneti asta si sunt convins ca se vor strange fondurile necesare. Dati dovada de putere, curaj, d-le Preda, si infiintati Muzeul Rezistentei Armate din Munti, in Cetatea Fagarasului - sau, mai bine, in fiecare zona unde au existat aceste grupari eroice, care au pastrat vie o urma de demnitate intr-o perioada neagra a istoriei romanesti. Cu spearanta,

deviatsottritatideviat
8.03.2019, 01:14:00

Monarhist "Americanii au o vorba f buna: Freedom is NOT free." Si cand credeti ca se va elibera romania de Americani si slujile lor likele ?

Modifică Setările