Istorie

articolul anterior articolul urmator

Organizatorii memoriei

4
28 Nov 2019 17:59:17
Radu Preda

Se repetă situaţia de anul trecut. Nu ştiu cine a bricolat programul central al evenimentelor dedicate marcării Centenarului, dar a nu invita la colaborare instituţii fundamental memoriale mi se pare o prostie, nu doar o scăpare.

Altfel decât protocolul de stat sau alte asemenea autoînscenări politice probate şi aplicate de ani, marcarea unor soroace istorice, a unor cifre rotunde, depăşeşte competenţa administrativă, oricât de rutinată. De ce? Pentru că este avut în vedere un tip de abordare din interiorul memoriei însăşi. Or, actorii, depozitarii şi exegeţii memoriali, alături de alţi factori şi de autorităţi în general, sunt cei mai în măsură să propună accente, conţinuturi, să creioneze naraţiunea care va fi prezentată public.

Concret, cât mai pe înţeles, în cazul Centenarului din 2018, cum poate fi marcat consistent şi simbolic deopotrivă faptul că jumătate din primul secol românesc a stat sub semnul dictaturii proletariatului fără a invita, fie şi din politeţe, dacă nu din recunoştinţă, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) sau, din raţiuni de competenţă ştiinţifică şi legală, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER)?

Nu este vorba despre ranchiuni personale sau/şi instituţionale, despre ambiţie, dorinţă de profilare sau alte motive subterane, josnice la propriu.

În joc se află ceva grav: conştiinţa istorică de sine a statului şi, în sens lărgit, a societăţii. 

Iar aici se impune tocmai consultarea celor care, prin munca de cercetare, investigare şi explorare pot stabili, dincolo de divergenţele oneste, necesare, un consens interpretativ care să fie vehiculat ca atare de mesajele celor care, vremelnic, întruchipează statul.

Abordarea politicianistă, doar în interes de imagine, a sensurilor istoriei adânceşte ceea ce am numit insecuritatea memorială. Dacă mai adăugăm şi ispita de a schimba totul şi pe toţi, de la o guvernare la alta, atunci devine şi mai limpede cum, la trei decenii, precum şi la o sută de ani, nu suntem în stare să înţelegem şi să comunicăm propria noastră istorie. O lăsăm să fie scrisă şi prezentată de alţii prin manipulări, decupaje, simplificări şi acte de injustiţie faţă de victime, dublate de indulgenţa largă faţă de călăi. O ruşine!

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

protector
28.11.2019, 18:57:41

"o prostie O ruşine!" Recunosc ca uneori mai studiez psihid diversi oameni de Media . Da fortuit ca asa apar la TV. Si Ilie Serbanescu odata a remarcat o chestie : ca democratii consolidati isi bat joc de romani ! OK, dar apoi a urmat o cestie: Au aparut unii care ziceau: Nu se poate asa ceva , ca valorile democratiei sunt superbe etc Si efectiv psihicse ducea o lupta in psihicul lor intre valorile teoriei democratiei consolidate beton si practica din viata reala. Ca spectator nu se poate sa nu remarci modelul standard de fraierism . O chestie mai tragicomica e cu nationalismul statal !: Pai Romania e o chestie intr-o uniune europeana ! Nu e clar ce presupune asta ?!

protector
28.11.2019, 20:43:48

Recent am urmarit cum s-a format Imperiul bulgaro valah . Adica Bulgar ca atunci bulgarii erau fratii mai mari . Cei care au initiat imperiul au fost niste vlahi: Asan . De la o rascoala impotriva imparatilor bizantini. Si imperiul se batea cu Bizantul pentru teritorii, incat erau numiti ucigasi de Romei sau romani cum e termenul modern. In lupta asta normal ca a intervenit Papa de la Roma occidentala. Ca Asanestii voiau recunoastere internationala ca Imparati . Adica un fel de Kosovo . Si Papa normal ca i-a inmanat titulatura cu conditia ca noul imperiu sa se inchine la Roma occidentala. Doar ca dupa numirea Asanestilor ca Imparat il numea Vasal. Si ii trimitea porunci adica cunoscuta Lista cu puncte de executat . Si acum apare chestia cu analiza psihica . Valahii bulgari au zis lui Papa si catolicilor lui : Pa, la revedere ! Interesant de facut o analiza psihica ! Dar evident impartiala si corecta ! Si asta e adevarat ca atunci oamenii erau mult mai inteligenti pentru ca erau generatiile care treceau la crestinism, spre deosebire de azi cand procesul e invers. De exemplu traditia spune ca Tarul Rusiei a studiat toate religiile , a facut concurs cum ar veni, si din toate castigatoare a ales religia de la Constantinopol

G M
29.11.2019, 09:34:10

Dle Preda, cât de ”competent științific” te consideri ? Și cât de moral să ocupi 3 (trei) joburi odată, la distanță considerabilă între ele (București-Cluj-Munchen)?

Paun Al
30.11.2019, 18:49:31

"ispita de a schimba totul şi pe toţi, de la o guvernare la alta "... Tinand cont ca profitati , ca va folositi de functie in interes personal , asa cum apare prin media , cred ca ar fi cazul sa fiti schimbat . De ce majoriatea celor ce ajung in functii le transforma in mosii personale ?

Modifică Setările