Istorie

articolul anterior articolul urmator

Patetismul periculos. Despre nişte filme

9
18 Apr 2022 12:47:37
Péter Demény

Un om simpatic care face nişte filme desuete, protocronice, patetice. Şi poate că nici nu ştie ce face în afara acestui lucru.

Alaltăieri, îl văzusem pe Nicolae Mărgineanu vorbind despre pregătirile filmului Un bulgăre de humă. Un film despre prietenia dintre Ion Creangă şi Mihai Eminescu, o lucrare care fusese datată încă dinainte de a fi prezentată marelui public şi care se încadrează fără probleme în tradiţia filmelor de dinainte de 1989.

Filmul Cardinalul, de Nicolae Mărgineanu, rulează în prezenţa echipei -  Cinema Iaşi

Ieri, văzusem trailerul filmului Cardinalul şi cîteva declaraţii. Acestea sunt de-a dreptul înspăimîntătoare în romantismul lor decrepit. Românii şi-au păstrat identitatea timp de milenii, aceasta nu poate fi întinată oricine ar vrea asta, deşi ar vrea mulţi — Dumnezeule! 

Dar de fapt n-ar trebui să fiu uimit. Se născuse AUR, filozofii crescuţi la nişte şcoli de naţionalism mistic vorbesc despre „românism” şi „ţară” cu o faţă şi cu un accent de martirii Domnului. În Franţa, Macron se teme de Marine Le Pen, conducătoarea extremei drepte. Prin Europa, fanii lui Putin vorbesc despre războiul de denazificare şi despre apărarea ţării care se cerea ocrotită, iar pupilii lui distribuie propaganda rusească. Neamul Facebook-ului se prăpădeşte de rîs auzind de masacrul de la Bucea sau femeile violate de ruşi. 

Să nu ne amăgim: nici filmele lui Sergiu Nicolaescu, nici cele ale Nicolae Mărgineanu nu sunt „inocente” din acest punct de vedere, chit că creatorii lor ştiu asta sau nu. Chiar dacă se numesc, vezi Doamne, nişte lucrări de identitate românească, ele pornesc de la sau ajung la teorii conspiraţioniste care vorbesc despre „pierderea identităţii” şi despre nu ştiu ce primejdii care pîndesc la colţ. Naţionalismul scăpase bine mersi în şi din comunism, şi-acum îşi trăieşte veacul prin epoca pe care-o trăim. Nu-i niciun dubiu că aceste fenomene care au depăşit de mult faza în care ele s-ar fi putut numi „îngrijorătoare” îşi au motivele şi în cinismul politicianist, şi în decepţia multor perdanţi ai perioadei de tranziţie. Cu toate acestea, filmele sunt făcute de oameni inteligenţi care ar trebui să înţeleagă riscurile unor opere care urcă la asemenea grade ale patetismului. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Radu Udrea
18.04.2022, 12:56:29

Un text facut pe genunchi, probabil la metrou intre Crangasi si Unirii. Dezlanat, vraiste chiar. Niste consideratii fugitive, cu termeni improprii. La noi la tara se spune mai bine teorii ale conspiratiei, dar deh... Pana la urma autorul lasa in urma o singura intrebare: el pe cine cauta de fapt?

+6 (6 voturi)
Radu Mircea
18.04.2022, 13:36:10

# Peter Demeny Nu-i bine sa vorbiti de funie in casa spinzuratului domnu' Demeny . Au nu cititi discursurile patriotarde si extrem de nationaliste , revansarde chiar ale lui Orban ??? Orban Fuhrerul de la Budapesta , nu Orbanu' nostru fugit sau alungat din PNL .

+6 (6 voturi)
Mircea Nistor
18.04.2022, 13:19:23

Bănuiesc că este vorba despre prelatul greco-catolic român Iuliu Hossu . Care a fost întemnițat de comuniști și pe care a militat întradevăr pentru unirea Transilvaniei cu România .A avut relații cordiale cu prelați maghiari,printre care și episcopul romano-catolic Aron Marton .Dacă filmul ar arăta și astea,n-ar fi nici o problemă .Spre lauda sa, episcopul Marton, singurul lider religios maghiar care s-a ridicat prin grai împotriva deportărilor evreilor din Ardealul de Nord și a fost onorat postbelic ca "Drept între popoare ", a refuzat în 1980 numirea sa drept cardinal, când a aflat că nici un prelat român romano- sau greco-catolic nu va putea fi ridicat la aceeași onoare .Ceea ce nu știa însă episcopul Aron era că românul Iuliu Hossu fusese ridicat în secret la această poziție .Hossu a murit până la urmă în domiciliu forțat impus din comuniști, chiar dacă teoretic fusese scos din închisoare...Frumoasă dovadă de prețuire a unui maghiar pentru suferințele, sacrificiile și neclintirea unor români în fața unor persecuții teribile .Mai rar vezi așa ceva în ziua de azi...

+5 (5 voturi)
Paun Al
18.04.2022, 18:16:36

Trailerul Cardinalu incepe cu cateva secunde in care se citeste Proclamatiei Unirii de catre Cardinalul Hosu, iar dl Demeny a vazut negru-verde in fata ochilor.. Restul de 1 minut si jumatate din trailerul, de 1 minut si 42 de sec.. este despre umilirea, chinurile, torturile la care a fost supus cardinalul Hosu, clerul greoc catolic in inchsorile comuniste.. si presiunea ca preotii greco catolici sa devina ortodocsi.. Din ce tot scrie dl Demeny se vede dispretul ura viscerala fata de ce inseamna romani si romanesc. Subiectele alese sunt doar pretextul pentru aceasta ura. Pacat.

+7 (7 voturi)
mythbuster two
19.04.2022, 06:59:57

Demeny bacsi ce-ar fi sa ne lasati pe noi sa decidem ce vrem sau nu sa acceptam in filmele istorice romanesti?Nu cred ca va ridicati la nivelul unui critic calificat de film iar sovinismul mascat sub fatada unui intelectual aparent rafinat va tradeaza lipsa de impartialitate si falsul obiectivism.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările