Istorie

articolul anterior articolul urmator

Peste alte opt decenii

15
26 Sep 2019 16:59:52
Radu Preda

Recenta rezoluţie a Parlamentului European referitoare la importanţa memoriei trecutului istoric pentru viitorul continentului este foarte bine venită, dar reprezintă nu mai puţin un semnal de alarmă. De ce?

Înainte de toate, documentul din 12 septembrie invocă temeiurile: de la cuvântări politice la alte rezoluţii şi de la carta drepturilor omului a Uniunii Europene la alte tratate internaţionale. O primă constatare: în ciuda numărului înspăimântător de victime făcute de regimurile comuniste, tema nu a reprezentat cu adevărat o preocupare şi nici o obligaţie în toţi aceşti ultimi treizeci de ani. Condamnarea comunismului nu a depăşit, inclusiv prin rezoluţia de faţă, nivelul pur declarativ.

Sigur, este de preferat retorica politică, oricât de neputincioasă, indiferenţei care frizează cinismul, bătaia de joc. În plus, trebuie să conştientizăm cât de dificil se ajunge, mai ales în organisme multinaţionale precum PE, la un minim consens. Iarăşi, în trei decenii trecute de la căderea comunismului, nu suntem încă în posesia unui narativ transpartinic şi metaideologic privind natura criminală a unui experiment social fără precedent, aşa cum bine este, totuşi, descris de textul rezoluţiei.

Plecând de la marcarea celor optzeci de ani de la semnarea tratatului de neagresiune Hitler-Stalin (23 august 1939), documentul vine într-un moment în care, în Europa şi în restul lumii, fronturile ideologice par mai vehemente decât oricând. 

În Europa şi aiurea, comunismul este văzut cu îngăduinţă sau, nedeclarat, drept premiza sângeroasă a unei noi tentative de dictatură a gândirii. 

Nu întâmplător neomarxismul atât de virulent, la noi sau la alţii, are probleme majore atunci când este chestionat asupra comunismului.

Câştigul unei asemenea rezoluţii rezidă, cum îi spune şi titlul, în chestionarea viitorului Europei. Or, în plină cruciadă pseudo-umanitară, când cei care se întreabă cu glas tare de ce trebuie să vină în Europa populaţii întregi care nu prea au legătură cu noi, dacă nu direct ostile, sunt ştampilaţi drept fascişti, a pune problema viitorului din perspectiva istoriei poate reprezenta un punct de plecare. Cum vor marca oare chipul Europei crimele totalitarismului şi valurile imigraţioniste, la un loc, în alte opt decenii de acum înainte?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

protector
26.09.2019, 18:16:26

Comunismul a fost corect. A dat case, loc de munca la toata lumea. A dat o educatie morala la scoala. A dezvoltat credinta Ortodoxa pana la nivelul de Biserica Nationala. A fost singura perioada dupa Stefan cel Mare in care tara a avut demnitate in lume.

-9 (9 voturi)
NAMALAS
26.09.2019, 20:53:49

hăhăhăhăhăhăhăhă...esti mai prost decat noaptea..

+9 (9 voturi)
protector
26.09.2019, 18:31:04

Radu Preda ”Recenta rezoluţie a Parlamentului European referitoare la importanţa memoriei trecutului istoric pentru viitorul continentului este foarte bine venită, dar reprezintă nu mai puţin un semnal de alarmă. De ce? Or, în plină cruciadă pseudo-umanitară, când cei care se întreabă cu glas tare de ce trebuie să vină în Europa populaţii întregi care nu prea au legătură cu noi, dacă nu direct ostile, sunt ştampilaţi drept fascişti, a pune problema viitorului din perspectiva istoriei poate reprezenta un punct de plecare.” Cred ca frazele astea doua se contrazic intre ele. In fine n-am citit revolutia Parlamentului UE dar banuiesc ce scrie: Ca Rusia e rea pentru ca a castigat al doilea razboi mondial si a umilit Europa. Nu mai vorbesc ca pe unii i-a facut sa intoarca armele invers/ Asta mi se pare cea mai mare umilinta: sa fii obligat in razboi sa tii pusca cu teava inspre tine. Normal ca dupa ce au scapat nefericitii sa fiarba de ura si venin.

-8 (8 voturi)
NAMALAS
26.09.2019, 20:54:28

hăhăhăhăhăhăhăhă...pe fundul tau scrie...jilava...

+8 (8 voturi)
protector
26.09.2019, 18:46:29

Radu Preda ”O primă constatare: în ciuda numărului înspăimântător de victime făcute de regimurile comuniste, tema nu a reprezentat cu adevărat o preocupare şi nici o obligaţie în toţi aceşti ultimi treizeci de ani.” Cred ca e o mica dezinformare: In perioada Comunista in Romania de exemplu populatia a crescut pana la 22-24 milioane. Cea mai mare din istoria multimilenara. Din contra Comunismul a fost invinuit ca a salvat copiii de la avort. Copii numiti batjocoritor de anticomunisti: Decretei

-8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările