Istorie

articolul anterior articolul urmator

Postcomunismul

15
23 May 2019 15:23:43
Radu Preda

Ediţia din anul acesta a Simpozionului Internaţional „Dumitru Stăniloae“ de la Iaşi a avut tema „Creştinismul în postcomunism (1989-2019). Tranziţie, terapie, tendinţe“. Tripticul circumscrie un proces mult mai amplu decât suntem pregătiţi să acceptăm.

Folosit, într-adevăr, inflaţionar, acoperind o plajă largă de sensuri – de la justificare la speranţă şi de la haos la construcţie – tranziţia ca termen nu are alternativă. Îi putem spune epocii dintre dictatură şi libertate, eventual, trecere sau chiar transformare, dar tot în sfera tranzitoriului ne aflăm, adică a acelui ceva care leagă două momente, urmând ca odată îndeplinită menirea să se dizolve în noua realitate creată. Religios vorbind, tranziţia este o stare permanentă, ce altceva fiind Biserica dacă nu instituţia divino-umană a mijlocirii dintre lume şi Împărăţia lui Dumnezeu?

Este o evidenţă frecvent ignorată, dacă nu combătută cu înverşunare: unei perioade traumatizante trebuie să îi urmeze o terapie pe măsură. Din multe puncte de vedere, omul postcomunist este la fel de bolnav ca cel comunist, adică din epoca dictaturii proletariatului. Vedem acest lucru pe stradă, îl citim în statistici, preferinţe politice sau de consum. Iată de ce, dimensiunea religioasă în postcomunism trebuie să aibă şi un rol, nu mereu conştientizat ca atare, terapeutic. Rănile de pe urma atentatului la sufletul omului, prin ateism şi abrutizare, tot spiritual pot fi tratate, vindecate.

Cât priveşte tendinţele, numărul speranţelor este concurat, până la sufocare, de cel al temerilor. Păstrând calea de mijloc între nădejde şi realism, sunt cel puţin două teme care se vor accentua în vremea ce va să vină. Prima: cearta cu Dumnezeu. La trei decenii de la căderea dictaturii atee, nu mai credeam că ateismul ca atare va reveni în forţă. Fără constrângeri fizice, dar cu atât mai eficient, prin paragrafe de lege, corectitudini politice şi alte mijloace, cetăţeanul este rupt de credincios, reconfirmând astfel antropologia pocită de care speram să fi scăpat.

A doua temă, care o agravează pe prima: raportarea la noile tehnologii, la progresele omului care se făleşte şi care vrea să demonstreze că poate fi (aproape) ca Dumnezeu: stăpân (absolut) al vieţii. Nu este, în acest context, deloc surprinzător că a fost resuscitat discursul progresului inevitabil şi obligatoriu, al emancipării totale, al egoismului ca unic reper, al drepturilor omului nesecondate de obligaţiile şi responsabilităţile aceluiaşi. Se reconfirmă, pentru a câta oară?, că mai puţină religie nu duce la mai multă umanitate, ci dimpotrivă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

A(n)
23.05.2019, 15:43:31

Radu Preda "La trei decenii de la căderea dictaturii atee, nu mai credeam că ateismul ca atare va reveni în forţă. Fără constrângeri fizice, dar cu atât mai eficient, prin paragrafe de lege, corectitudini politice şi alte mijloace, cetăţeanul este rupt de credincios, reconfirmând astfel antropologia pocită de care speram să fi scăpat." Trebuie totusi recunoscut ca comunismul nu a avut tehnologia superioara, dar nici nu si-a propus-o. Comunismul presupunea crearea omului nou prin proprie vointa. Dar lasand la o parte astfel de chestii, nu poti sa nu te gandesti la atatea cazuri de tranzitii petrecute dea lungu vremii: La revolutia franceza din 1789, in primele randuri din fata ale revolutionarilor erau grupuri grupuri de preoti catolici. Si dupa victoria revolutiei, revolutionarii au interzis Biserica. Adica nici nu stii ce sa faci: sa te razi de sa te prapadesti, ar fi cea mai fireasca stare. Dar nu se poate pentru ca e interzis!

-2 (2 voturi)
A(n)
23.05.2019, 15:47:43

Oricum trebuie sa fim multumiti ca cel putin la asa simpozioane s-a identificat cat de cat starea de fapt a realitatii inconjuratoare. E un mare pas: constientizarea realitatii. Ca putea fi mai rau. Solutii de rezolvare nu cred ca vom vedea inainte de Sfarsitul Lumii. Dar nici nu trebuie asteptate. Sfarsitul Lumii e cea mai buna solutie.

marius cristian
23.05.2019, 16:23:19

dar cu atât mai eficient, prin paragrafe de lege, corectitudini politice şi alte mijloace, mai pe romaneste prin teroarea legislatiei corect politice de sorginte neo-sexo-marxista globalista , la care politicienii autohtoni achieseaza mai ceva ca mustele la miere .

Paun Al
23.05.2019, 17:34:42

După 1989, nu s-a schimat mai nimic in ierarhia BOR Arhivele sale ca si ale securitatii , in ceea ce priveste pe multi membri ai clerului , sunt tinute la secret ... Vor fi scoase la iveala la "Judecata de Apoi " Preafericitul , o multime de Inalti Prea Sfintiti si de Presfintiti... fosti ofiteri acoperiti , fosti colaboratori si informatori ai securitatii comuniste ... au avut o "tranzitie "usoara , fireasca de la comunism ... la postcomunismul romanesc ... Nu au practicat de nici o "terapie " , vreo pocaire , macar un an doi ...pe la vreo manastire , ceva ...:)) Cat despre tendinte ...a fost doar usor modificata porunca lui Iisus ... .. "Adunati-va comori si influenta ... aici pe pamant " ... si le canta "Vrednic este "...noilor conducatori poscomunisti .. Liturghia a ramas la fel : "Pentru conducatorii patriei noastre( inainte de 89 ) ... pentru mai marii oraselor si satelor( dupa 89 ) ...Domnului sa ne rugam ..." s-a rostit in toate regimurile care au fost pe la noi ... democratie interbelica , legionar, comunist ...post comunism ... Iar Biserica a fost intr-o permaneta "simfonie "cu toate regimurile . Au respectat porunca transmisa de Sf. Ap Pavel ": "1. Tot sufletul să se supună înaltelor stăpâniri, căci nu este stăpânire decât de la Dumnezeu; iar cele ce sunt, de Dumnezeu sunt rânduite. 2. Pentru aceea, cel ce se împotriveşte stăpânirii se împotriveşte rânduielii lui Dumnezeu. Iar cel ce se împotrivesc îşi vor lua osândă. "Romani 13-1,2

+3 (3 voturi)
produs
23.05.2019, 17:41:32

Paun Al "Au respectat porunca transmisa de Sf. Ap Pavel ": Nu doar asta, dar Biblia spune: Iubiti si vrajmasii si rugati-va pentru ei. Asta inseamna esenta crestnismului interuman. Iar Biblia mai spune: Cum deosebim crestinii adevarati?: Dupa roade!

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările