Istorie

articolul anterior articolul urmator

Povestea imaginii în care Hitler îmbrăţişează o fetiţă evreică. Cine este copila din fotografia scoasă la licitaţie

5
10 Nov 2018 10:40:15
Autor: Raluca Stepanov
Hitler şi Rosa Nienau în 1933 (FOTO: Alexander Historical Auctions/ Raymond Press
Hitler şi Rosa Nienau în 1933 (FOTO: Alexander Historical Auctions/ Raymond Press

O fotografie cu Adolf Hitler zâmbind în timp ce îmbrăţişează o fată evreică ar putea fi vândută cu un preţ de până la 12.000 de dolari după ce a fost scoasă la licitaţie în SUA. Liderul nazist a spus iniţial că a refuzat să încheie prietenia pe care a avut-o cu fata care l-a numit „unchiul Hitler“.

Prietenia dintre dictatorul nazist şi tânăra Bernile "Rosa" Nienau, care l-a numit „Unchiul Hitler“, a durat între 1932 şi 1938 şi a continuat chiar şi după ce Hitler i-a descoperit orginile evreieşti, scrie thetimes.co.uk.

Fotografia a făcută în iunie 1933, la puţin timp după ce Hitler a devenit cancelar german, şi îl arată pe dictator împreună cu fata de şapte ani. Imaginea a fost semnată de Hitler cu mesajul „Draga şi delicata Rosa 16 iunie 1933."

Rosa Nienau l-a întâlnit pe Hitler pentru prima dată în 1932. Fetiţa era alături de mama ei şi făcea parte dintr-un grup care l-a vizitat liderul nazist cu ocazia zilei sale de naştere în 1933, în oraşul bavarez Obersalzberg.

Când Hitler a aflat că Rosa e născută în aceeaşi zi cu el, a invitat-o la reşedinţa de munte, Berghof, pentru căpşuni şi frişcă.

Bunica maternă a lui Rosa era de origine evreiască, iar sub legea nazistă un bunic iudaic era suficient pentru a considera că Rosa era suspectă (sub legea evreiască, matrilineală, Rosa era considerată evreică).

 

Cu toate acestea, în ciuda faptului că a fost responsabil pentru asasinarea a şase milioane de evrei în următorii ani, Hitler a refuzat să rupă relaţia cu Rosa.

Aşa cum a descris în memoriul lui Hoffman, "Hitler, aşa cum l-am văzut", dictatorul a ignorat încercările iniţiale ale secretarului său personal, Martin Bormann, de a întrerupe relaţia cu Rosa.

Dictatorul a spus: „Sunt oameni care au un adevărat talent pentru a-mi răsfaţa toată bucuria“.

Cu toate acestea, până în 1938, lui Rosa i-a fost interzis să ia legătura cu Hitler. A murit de poliomielita spinală cinci ani mai târziu.

Fotografia va fi vândută de Alexander Historical Auctions în Chesapeake, Maryland, pe 13 noiembrie. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Guenther Mann
10.11.2018, 11:22:12

aerticol prost copiat si prost tradus din engleza. Un oras obersalzberg nu exista. Fata se numea Bernile si nu Rosa. Fata nu avea cum sa fie evreica. Evreu este o persona cu mama evreica. Mama lui Bernile era crestina. Bunica fetei era catolica de origine evreiasca. Da racolo se intrerupe legatura cu poporul israelit.

+3 (3 voturi)
t mihai
10.11.2018, 12:10:11

Asa este când "scriitorii" de la Adevarul acorda încrede oarba lui Goagal transleit. Noroc ca cititorii corecteaza. https://en.wikipedia.org/wiki/Bernile_Nienau

+4 (4 voturi)
t mihai
10.11.2018, 12:15:06

E usor s afaci un oras dintr-un district :))) https://en.wikipedia.org/wiki/Obersalzberg

+1 (1 vot)
gmbplay
10.11.2018, 13:20:31

Una dintre multele povesti ticluite ale holocash-ului , pacat pentru cei care au suferit , iar astazi unii speculeaza ca sa cistige de pe urma lor .

+1 (1 vot)
Guenther Mann
10.11.2018, 19:21:00

ce are povestea asta cu HOLOCAUSTUL ?????? Cred ca ai simiti nevoia de a pozitiona verbul ticluit intr-o propozitie cu substantivul holocaust?

+1 (1 vot)
Modifică Setările