Istorie

articolul anterior articolul urmator

Misterul „navei fantomă“ la bordul căreia tot echipajul a fost găsit mort: legendă sau enigmă?

3
20 May 2019 05:10:12
Autor: Madalina Spulber
FOTO Epoch Times
FOTO Epoch Times

Continuă să fascineze misterul întreţinut de povestea navei  "Ourang Medan", care a fost descoperită în anul 1947, după ce mai multe nave care traversau rutele comerciale din strâmtoarea Malacca ar fi interceptat semnale SOS bizare transmise de pe enigmaticul vapor fantomă.

Explicaţii şi enigme circulă din belşug în privinţa a ceea ce a determinat ca echipajul cargou-lui să-şi afle sfârşitul în condiţii atât de misterioase, unii considerând că nava nici măcar nu existase, şi este vorba numai de o legendă maritimă ce nu merită decât să fie frumos istorisită în lungile ore petrecute de marinari în largul mării, la lumina lunii.  
 
Potrivit relatărilor, nava olandeză Ourang Medan îşi urma ruta prin Strâmtoarea Malacca, situată între Malaezia şi Sumatra, în vara anului 1947.  Semnale de alarmă sunt interceptate de navele ce navigau prin preajmă, iar cargo-ul american Silver Star decide să se abată de la traseul iniţial şi să vină în ajutor echipajului ce transmitea primejdia iminentă.
 
"Toţi membrii echipajului, inclusiv căpitanul, sunt morţi, iar trupurile lor se află în camera hărţilor şi în cabina timonierului,", a fost mesajul transmis în codul Morse interpretat de pasagerii navei Silver Star. O lungă serie de semnale indescifrabile şi haotice urmează să ţâşnească, totul fiind brusc curmat: „Mor”. Acesta a fost ultimul cuvânt descifrat, iar liniştea pe nesimţite ce s-a lăsat ar fi răspândit groază în rândul interpreţilor, scenariile cele mai înfricoşătoare prefigurându-se  în faţa unei tăceri radio mai mult decât suspicioase. 
 
FOTO Horror Romania
 
Astfel, marinarii americani vor descoperi o adevărată scenă de groază la bordul navei olandeze unde trupurile neînsufleţite ale echipajului zăceau în posturi groteşti, cu ochii căscaţi, care păreau a fi fost puternic îngroziţi înainte de o moartea survenită violent, iar mâinile încordate într-o poziţie defensivă vor da curs celor mai macabre speculaţii. Chiar şi trupul ofiţerului de comunicare fusese descoperit, cu degetele încă pe telegraf. Inspectând încăperile misteriosului vapor, temperaturi extrem de mici resimţite de marinarii americani sunt raportate, atmosfera glacială fiind de neelucidat.
 
Mai mult, echipajul Silver Star decide să tracteze nava, însă aceştia constată cu stupoare fumul negru ce se înalţă de pe puntea inferioară. După cele câteva momente timp în care marinarii americani privesc neîncrezători acest spectacol inexplicabil, o explozie aruncă nava în aer, ce va pieri ulterior, înghiţită de valurile oceanului. Ce se întâmplase? Şi cum poate fi explicată această explozie, admiţând că nu ar fi fost nicio posibilitate ca un incendiu să izbucnească? Întrebări de acest tip vor bântui pentru multe decenii împătimiţii poveştilor de groază.

Ceea ce face cu atât mai dificilă o cercetare temeinică în acest caz este faptul că nu există nicio menţiune cu privire la această navă în arhive sau în volumele stufoase ale istoriei nautice a lumii, ceea ce o încadrează la categoria de "vapoare fantomă", iar din acest punct, iţele unui complot transnaţional sunt lesne de trasat de gândirile cele mai imaginative. O fărâmă de plauzibilitate ar putea fi exploatată totuşi în acest sens, luând în calcul contextul epocii de atunci. Astfel,  lipsa oricăror urme tangibile ale evenimentului ar fi fost de fapt intenţionată, deoarece nava ar fi transportat arme chimice ilegale contribuind  unor eforturi de război întreprinse de mai multe ţări, inclusiv Ţările de Jos, Statele Unite, Japonia, şi China. 

Navă olandeză ar fi oferit cea mai discretă modalitate de a transporta mărfurile ilicite în străinătate, însă cei ce au planificat operaţiunea nu ar fi luat în calcul că chiar şi o mică scurgere a acestor substanţe ar fi putut ucide subit toate persoanele aflate la bord, ceea ce s-ar fi şi întâmplat. Iar în ceea ce priveşte explozia, nitroglicerina din încărcătura navei, venită în contact cu apa sărată ar fi provocat reacţia chimică catastrofală.

Totuşi, un dubiu persită: Cum explicăm faptul că pasagerii navei Silver Star care au urcat la bordul navei blestemate nu au fost afectaţi în niciun fel de substanţele chimice mortale? Iar pornind de la această întrebare de bun simţ, nu puţini au fost cei ce s-au aventurat pe terenul fertil al explicaţiilor fantasmagorice şi paranormale. Fantome sau extratereştri, fiecare alege după gust, pentru a încropi o istorioară terifiantă din „răcirea extremă”, a morţii probabil, resimţită pe coridoarele navei olandeze, precum şi din expresiile înfricoşate de pe feţele decedaţilor.

Deşi evenimentele din jurul  SS Ourang Medan nu pot fi niciodată pe deplin înţelese, povestea are toate ingredientele unui mister de calitate: decese inexplicabile, conspiraţii guvernamentale, arme mortale, fantome, extratereştri, chiar şi piraţi. Ce s-a întâmplat de fapt cu Ourang Medan şi echipajul său?
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Galeriu Crestinu
20.05.2019, 18:32:29

...cum de a scapat din ghiara lui Basescu o prada mare ca asta cand a dat la casare intreaga FLOTA numai dintr-o lovitura de pix...?....doar era cel mai mare Comandant securist aproape "olendez" de atatia ani petrecuti la Cimitirul Vapoarelor din portul Anvers inainte de 1989...! ...acolo a invatat el toate hotiile cu vapoare....

+2 (2 voturi)
Sorin Barbu
21.05.2019, 03:38:27

Corect galeriu dar dosarul flota care a disparut apartinand chiorului nenorocit alcoolic de basescu cand era ,,comandant,, la constanta cu alti golani ,ciordind ani de zile in Romania

+1 (1 vot)
GRIGORIU Grieg
21.05.2019, 00:42:47

Inca un articol bazat pe o traducere inepta. Oameni buni, mai bine renuntati... "Toţi membrii echipajului, inclusiv căpitanul, sunt morţi, iar trupurile lor se află în camera hărţilor şi pe pod," In articolul de unde ati incercat fara succes sa traduceti (probabil articolul Wikipedia in limba engleza despre Ourang Medan scrie intradevar "bridge". Dar in limbaj nautic a ships's bridge se traduce prin "cabina de comanda" sau "cabina timonierului" si nicidecum prin "pod".

+2 (2 voturi)
Modifică Setările