Istorie

articolul anterior articolul urmator

Prostul gust istoric

9
18 Jul 2019 16:50:45
Radu Preda

Cât de anevoios se învaţă din istorie, mai ales din cea recentă, ne arată modul cum amestecăm criteriile, cum admirăm detaliile crimei, ignorând victima şi lăudând călăul.

Un exemplu de acum câteva zile. O cântăreaţă a filmat pentru noul ei videoclip în fosta reşedinţă oficială a cuplului dictatorial ceauşist, „Palatul Primăverii”. Comentariul artistei: „locul arată impresionant şi toată echipa a fost încântată că suntem în celebra casă a lui Nicolae Ceauşescu.” Las la o parte faptul că toată filmarea din casă se reduce la piscină, obiect uşor de găsit în multe alte locuri, unele chiar mai spectaculoase decât adaosul făcut pe gustul relativ al locatarilor din epocă. Ceea ce te pune pe gânduri este altceva.

Întâi de toate, cum este cu putinţă să filmezi oriunde? Să ne aşteptăm la videoclipuri filmate în Sala Tronului a Palatului Regal sau la Peleş, pe holurile Guvernului sau al altor instituţii, pe terasa Arcului de Triumf sau la Bellu, în sala de consiliu a Băncii Naţionale sau în aula Academiei Române? Ştiu că am dat câteva idei, dar rămâne întrebarea, deloc retorică, dacă putem relativiza spaţiile la fel cum o facem şi cu ideile sau istoriile legate de acestea. La urma urmelor, despre asta este vorba: despre vulgaritatea unor oameni fără memorie, fără jenă, euforici în lipsa lor de cultură.

Dincolo de filmarea recentă, observ cum creşte, pe fundalul nostalgiei unora şi a indolenţei altora, tocmai tendinţa bagatelizării. Casa lui Ceauşescu este impresionantă, iar cealaltă, a poporului (sic!), cu atât mai mult. Faptul că şi una şi alta reprezintă simboluri ale unui regim ilegitim şi criminal nu mai are nicio relevanţă. Dacă mai ţinem cont şi de tendinţa unor ghizi de a prezenta asemenea locaţii ca fiind motive de mândrie naţională, atunci avem tabloul complet al modului cum ne raportăm la noi şi cum ne prezentăm străinilor.

Aceştia, cum e cazul unui jurnaliste din Germania care a fost tot de curând să viziteze casa ceuşeştilor, nu mai înţeleg nimic: cum de putem omite natura criminală a regimului care a patronat construcţia? Este ca şi cum nemţii ar fi mai puţin critici faţă de Hitler pentru că a construit autostrăzi, palate administrative şi altele asemenea. La fel, în cazul italienilor, referitor la Mussolini şi a sa moştenire edilitară. Cu alte cuvinte, nu putem exorciza duhurile rele din trecut dacă nu avem discernământ şi dacă producem dovada prostului gust istoric. În rest, muzica poate fi bună.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

antipozi
18.07.2019, 19:09:39

”Dacă mai ţinem cont şi de tendinţa unor ghizi de a prezenta asemenea locaţii ca fiind motive de mândrie naţională, atunci avem tabloul complet al modului cum ne raportăm la noi şi cum ne prezentăm străinilor.” Bine da si sa ii prezinti pe straini ca niste idoli e mult mai grav.

-1 (3 voturi)
Radu Mircea
19.07.2019, 09:51:45

# # Radu Preda Hai sa va zic o noutate , ca vad ca o evitati : Sala Tronului din Palatul Regal a si fost folosita ca sala de mese la un chef guvernamental in 2018 . lnutil sa va amintesc ca in aceasi sala cu doar un an in urma romanii treceau prin fata catafalcului Regelui Mihai l . Totul este de vinzare domnule Preda si totul are un pret . Chiar si ISTORIA .....

-2 (2 voturi)
un motan intransigent
19.07.2019, 13:59:36

#Radu Mircea, Tot cinic, tot cinic? Nu mai avem spatii sacre! Cine sa le-ngrijeasca? Preotii pe care-i acuzati de-a valma de fel de fel? Daca vindem si spatiile sacre, ca totul e de vanzare, Dle. Radu Mircea, cu ce mai ramanem? Unde ne mai tinem sufletele? Ca mahalaua a cucerit Palatul? Vindem si Palatul? Oare Dvs. sunteti intreg la caracter?

+1 (1 vot)
Radu Mircea
19.07.2019, 16:25:20

# un motan intransigent Cinic Motane ??? Eu cred ca spun adevarul gol-golutz , ca nu-i prea placut ce sa fac ??? Sa mint ??? Nu stiu de ce amesteci popimea in afacerea PSD , masa tovaraseasca , Palatul Regal ??? Spatii sacre avem kklau Motane , la fiecare colt de strada prin rivna , vanitatea si lacomia unui Preafericit , mult Prea fericit pe banii publici pe care-i suge de la niste politicieni la fel de Prea fericiti ca si Danielu' si probabil cu aceasi ochi albastri la origine . Asta ma face sa constat ca Spatiile Sacre au fost deja vindute lui Mamona pentru argintii blestemati ai lui luda , dar tare folositori cind iti plimbi hoitul pamintea in Maybach . Sufletul draga Motane se pastreaza acasa , in familie si daca esti sociabil intr-un grup restrins de prieteni adevarati . Daca il lasi in '' locuri sacre '' risti sa ti-l fure careva sau mai rau , sa-ti ceara sacrul popa , chirie . La ultima intrebare prefer sa nu-ti raspund si s-o consider retorica

-1 (1 vot)
un motan intransigent
19.07.2019, 20:47:38

#Radu Mircea, Retrag ultima intrebare. Intr-adevar, era retorica. Era o mahnire... Ma gandesc, totusi, ca Savonarola a fost prea aspru, perfectiunea e de dorit, e greu de gasit si ingaduinta are si ea intelepciunea ei. Critica prea aspra distruge si e mai bine cu biserica decat fara. Daca stam intre oglinzi paralele e posibil sa ne lamurim ca familia corenspunde ierarhiei eclesiastice, monarhice si a celei divine. Minutia e buna numai daca nu strica intregului. Cred ca e benefic sa vedem maretia alcatuirilor pomenite. Maretia e perena, micimea e trecatoare. Savonarola, in acreala lui, a fost mic.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările