Istorie

articolul anterior articolul urmator

Publicul a ales „Zero“ la „Anonimul“

0
15 Aug 2010 17:07:58
Autor: Ana-Maria Onisei

Lungmetrajul polonez, o poveste cu peste 30 de personaje despre „noua ordine capitalistă“, a câştigat trofeul festivalului.„Zero“ a surclasat cu 15 voturi filmul mexican „La mare“, cronica unei relaţii tată-fiu, şi producţia autohtonă „Caravana cinematografică“, în regia lui Titus Muntean.

La categoria scurtmetraj de ficţiune, „Muzica în sânge" al regizorului Alexandru Mavrodineanu a pierdut cu doar două voturi în faţa lui „I'll be Zorro Someday ", scurtmetrajul francezului Joel Olivier, care şi-a adjudecat premiul în valoare de 1.000 de euro. Premiul „Ovidiu Bose Paştina" a mers la filmul „Tixeon" (Scoţia), în regia lui Felipe Bustos Sierra, al căruit titlu vine de la semnul de circulaţie „fără ieşire" („no exit") şi este inspirat de o călătorie. Publicul a desemnat drept cel mai bun scurtmetraj de animaţie filmul „Amazonia" (SUA), regizat de Sam Chen. Cel care a ridicat distincţia a fost colegul său, americanul Matthew Cooke, producătorul filmului „Teenage paparazzo" şi invitatul special al acestei ediţii a Festivalului.

Marea bătălie s-a dat însă la categoria lungmetraj de ficţiune. În competiţia pentru trofeul „Anonimul" şi pentru premiul în valoare de 3.000 de euro au fost producţii din Slovacia, Polonia, Mexic, Canada, Bosnia Herţegovina, Austria şi România. Lupta nu a fost la fel de strânsă ca la ediţia de anul trecut a Festivalului, lungmetrajul „Zero", în regia polonezului Pawel Borowski, câştigând detaşat, cu 101 voturi. Pentru cele şapte lungmetraje aflate în competiţie au votat 349 de spectatori.

„Filmul e al vostru!"

Borowski, prezent la Festival, a fost luat prin surprindere de premiu, mai ales că un vox pop realizat în campingul de la Sfântu Gheorghe în după-amiaza de dinaintea decernării îl dădea câştigător pe mexicanul Pedro Gonzáles-Rubio cu al său „La mare", povestea unei relaţii dintre un tată aventurier şi fiul lui.

„Filmul e al vostru!", au fost primele cuvinte cu care Pawel Borowski s-a adresat publicului, mulţumind pentru premiu. „Zero" este debutul său în lungmetraj, unul „ambiţios", cum l-a numit selecţionerul Ludmila Cvikova. Filmul, care aduce destul de bine cu stilul regizorului Alejandro González Iñárritu, are 40 de personaje ale căror vieţi se intersectează în momente-cheie. Vorbeşte despre ură, dar şi despre iubire, despre sex şi despre violenţă, despre capitalism şi bolile lui.

„Am făcut nişte scurtmetraje până acum, dar nu au fost cu actori profesionişti. De fapt, majoritatea erau animaţii. Şi la un moment dat m-am hotărât că e timpul să lucrez cu perso-naje şi actori reali", a declarat regizorul pentru „Adevărul". Cea mai mare provocare pentru Borowski a fost să realizeze istoria tuturor personajelor, să reuşească să le creeze un trecut, mai ales că „filmul îl introduce pe spectator foarte rapid într-o secvenţă de viaţă şi trebuie să aibă impresia că personajul pe care-l priveşte e real".

Prima zi din restul vieţii tale

Pentru „Zero", Pawel Borowski a filmat 34 de zile, în 15 locaţii diferite, în două oraşe din Polonia. „Am făcut repetiţii înainte de filmare, ceea ce a fost foarte important, fiindcă atunci când lucrezi cu atâtea personaje nu mai ai timp pentru improvizaţii", a povestit acesta. Despre subiectul-limită al filmului, regizorul spune că personajele sale nu trec neapărat printr-o criză, ci sunt într-un moment special al vieţii lor. „Cred că poveştile arătate de mine sunt situaţii obişnuite, dacă ne uităm în jur putem vedea multe astfel de cazuri. Multe dintre situaţii vin din viaţa reală, doar unele au fost din imaginaţia mea, însă, cumva, şi acestea au avut legătură cu realitatea".

Mesajul pe care Borowski a vrut să-l transmită spectatorilor cu acest film poate părea, la prima vedere, după cum spune el însuşi, „destul de banal": „Aceasta e prima zi din restul vieţii tale". Polonezul şi-a propus să deschidă un cont şi să investească cei 3.000 de euro pe care i-a câştigat într-un viitor film. Trofeul „Anonimul" este primul premiu mare pe care Borowski îl primeşte, lungmetrajul său având o nominalizare la Premiul Juriului Internaţional în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la São Paolo (2009).

Premiile „Anonimul"

- Premiul „Ovidiu Bose Paştina": „Tixeon", în regia lui Felipe Bustos Sierra (Scoţia)
- Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj animaţie: „Amazonia ", în regia lui Sam Chen (SUA)
- Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj ficţiune: „I'll be Zorro someday", în regia lui Joel Olivier (Franţa)
- Marele Premiu „Anonimul" 2010: „Zero", în regia lui Pawel Borowski (Polonia)


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările