Purcărete, elogiat în presa britanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţiile acreditate la Festivalul de la Edinburgh elogiază spectacolul „Călătoriile lui Gulliver“, regizat de Silviu Purcărete.

Producţia Teatrului Naţional „Radu Stanca" din Sibiu este în plin turneu la Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Scoţia). După primele două reprezentaţii, din 17 şi 18 august, presa de specialitate a scris că montarea lui Silviu Purcărete este o operă viscerală şi curajoasă, ce nu va ieşi, pentru mult timp, din mintea spectatorilor.

Şi publicul a reacţionat pozitiv. „Mulţimea a dat, pur şi simplu, năvală", a declarat pentru „Adevărul" Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca" din Sibiu. Acesta a mai spus că reacţia spectatorilor a fost extraordinară. „Foarte rar mi-a fost dat să văd ovaţii, aplauze, tropăituri, fluierături, după un spectacol care este profund tulburător şi care nu se duce în zona teatrului popular".

Spectacol „sold-out"

Sala de la King's Theatre, cu o capacitate de 1.200 de locuri, a fost plină. Datorită interesului publicului, într-o singură zi, ieri, spectacolul s-a jucat de două ori, cu toate biletele vândute. Constantin Chiriac a mai declarat că şi interesul producătorilor de festivaluri este în creştere.

„Doi directori au tratat cu noi ca să aibă producţia la Stuttgart şi în Israel şi sunt şi alţi producători care doresc acest lucru", a punctat Chiriac. Managerul teatrului sibian a amintit că niciodată un teatru românesc nu a fost solicitat să producă un spectacol special pentru Edinburgh. „După succesul cu «Faust» de la turneul din 2009, am fost comisionaţi să producem «Călătoriile lui Gulliver», un text care este un fel de Biblie pentru irlandezi şi pentru tot spaţiul anglo-saxon". Spectacolul este un proiect cultural iniţiat în urmă cu trei ani, în parteneriat cu Festivalul de la Edinburgh.

Şocant şi memorabil

Publicaţia edinburghspotlight.com, citată de Mediafax, a scris că spectacolul „Călătoriile lui Gulliver" nu are ca miză respectarea firului narativ al textului original, ci este o producţie „foarte vizuală, o lume a visului".

Printre întâmplările groteşti ce sunt ilustrate în spectacol se numără tortura unei prostituate sau maniera în care este gătit un bebeluş. „Imaginile sunt deseori şocante şi mereu memorabile", mai scrie aceeaşi publicaţie, care notează că această lume stranie nu este lipsită de umor. „Deşi au rădăcini adânci în absurd, câteva scene, care prezintă diferenţa dintre uriaşul Gulliver şi liliputani, sunt pline de umor şi excelent realizate, cu ajutorul jocului de umbre sau al mimei", mai notează autorul cronicii.

„«Călătoriile lui Gulliver» nu este o producţie pentru cei care se aşteaptă la o ilustrare fidelă a textului lui Jonathan Swift (...) Cu interpretarea unică şi viscerală a câtorva teme morbide din carte, Teatrul «Radu Stanca» din Sibiu a creat o operă curajoasă care rămâne în mintea spectatorilor. Şi, cu virajele de la scenele ce ilustrează nihilismul gol de sens şi sentiment la cele de nebunie ludică (spectacolul) pare a fi genul de operă de care Swift însuşi s-ar fi bucurat", mai scrie edinburghspot­light.com. Publicaţia „The Sco­tsman" a dat patru stele spectacolului, în timp ce „The Herald" a scris că montarea îndrăzneaţă, dinamizată de muzica minimalistă a lui Shaun Davey, e, în egală măsură, vibrantă şi melancolică.

Publicaţia „Irish Examiner" îl citează pe acelaşi compozitor, care îi sugerează publicului să fie atent la podea şi la lucrurile care ies de acolo. Scenograful Dragoş Buhagiar şi regizorul Silviu Purcărete au ales ca imagine puternică, pentru a deschide spectacolul, o scenă acoperită de paie, pe care apare un cal în carne şi oase.

„Călătoriile lui Gulliver" va avea o reprezentaţie şi în seara aceasta, la Festivalul de la Edinburgh, la The King's Theatre. Din distribuţie fac parte, printre alţii, Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Tomohiko Kogi, Adrian Matioc, Ofelia Popii, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca.

"Foarte rar mi-a fost dat să văd ovaţii, aplauze, tropăituri, fluierături, după un spectacol care este profund tulburător.''
Constantin Chiriac directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca" din Sibiu

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite