Purcărete revine în Scoţia cu o superproducţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După succesul mondial cu „Faust“, din 2009, regizorul Silviu Purcărete îşi prezintă la Festivalul de la Edinburgh noua producţie – „Călătoriile lui Gulliver“.

Regizorul Silviu Purcărete (62 de ani) se întoarce în Scoţia, unde a fost aclamat în 2009, cu un spectacol care a avut premiera pe 26 mai, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, o producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca" din acelaşi oraş. „Călătoriile lui Gulliver" este un proiect cultural demarat acum trei ani în parteneriat cu Festivalul de la Edinburgh şi va avea premiera vineri, 17 august, la Kings Theatre din Edinburgh.

În 2009, Silviu Purcărete, supranumit acum „regizor vizionar" pe site-ul evenimentului, l-a determinat pe un ziarist britanic să spună că
şi-ar vinde sufletul să mai vadă o dată „Faust", după ce spectacolul avusese câteva reprezentaţii în cadrul festivalului.

Festivalul Internaţional de Artele Spectacolului de la Edinburgh, cel mai mare eveniment de acest gen din lume, va începe mâine şi se va încheia pe 2 septembrie. Au fost programate cinci reprezentaţii ale spectacolului „Călătoriile lui Gulliver", în zilele de 17 şi 18 august (fiecare de la ora 20.00, ora locală), duminică, 19 august (de la ora 14.30 şi de la ora 20.00) şi luni, 20 august, de la ora 20.00. Un spectator trebuie să plătească între 12 şi 30 de lire sterline pentru un loc (între 69 de lei şi 172 de lei).

La sediul din Sibiu, un bilet costă 10 sau 20 de lei. „Călătoriile lui Gulliver", al optulea spectacol montat de Silviu Purcărete pe scena teatrului sibian, este descris pe site-ul Festivalului de la Edinburgh ca o călătorie muzicală condusă de compozitorul irlandez Shaun Davey şi un mix cultural ce explorează teme precum exilul, călătoria, înstrăinarea, singurătatea, comunitatea. Spectacolul este gândit ca o serie de exerciţii scenice care propun o abordare inedită a romanului lui Jonathan Swift.

Lumea minunată a lui Purcărete

La puţin timp după premiera românească, criticul de teatru Monica Andronescu, câştigătoarea premiului Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru critică teatrală, de anul acesta, scria pentru „Adevărul literar şi artistic" că povestea lui Gulliver e una din acele cărţi care cresc odată cu vârstele şi care, pentru „oamenii mari", devine o acidă satiră la adresa lumii întregi. „Regizorul s-a oprit doar la acest al treilea plan, pe care însă, în mare parte, l-a secat de doza lui intrinsecă de sarcasm, încărcându-l, în schimb, cu un fel de «greaţă» existenţialo-balcanică, împinsă adesea prea departe".

Criticul de teatru mai arată că noua producţie a lui Purcărete utilizează imagini recurente în spectacolele lui: bastonul, iepele cu chip de femei şi cozi stranii, calul, o corăbioară în miniatură trasă de fire nevăzute pe o mare de abur alb, grupuri stranii de oameni care poartă în mâini geamantane negre, o scenă plină de fân, „cu parfum de măgar", topite toate în acelaşi creuzet magic în care s-a turnat nu de mult şi „Undeva la Palilula", debutul său în regia de film.

Spectacolul se deschide şi se bazează pe scene cu puternic impact vizual, potenţate de scenografia lui Dragoş Buhagiar. În distribuţia spectacolului apar nume precum Ofelia Popii, Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Cristian Stanca ş.a. Festivalul din Edinburgh are o participare internaţională masivă. Trupe de pe întreg globul vor prezenta, între 9 august şi 2 septembrie, ultimele producţii de teatru, dans şi Operă. Edinburgh va deveni capitala artelor spectacolului, cu reprezentaţii în săli, pe străzi, în baruri sau în parcuri. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite