Războiul Civil American, primul război total?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din timpul Războiului Civil American (1861 -1865) FOTO wikimedia.org
Imagine din timpul Războiului Civil American (1861 -1865) FOTO wikimedia.org

Din multe puncte de vedere, Războiul Civil American (1861-1865) a reprezentat un precursor al Primului Război Mondial. Conflictul a fost unul dintre primele războaie industriale, căile ferate, telegraful şi armele produse în serie fiind folosite pe scară largă. Deşi Nordul a beneficiat de la început de o covârşitoare superioritate economică şi industrială, victoria a fost obţinută după patru ani de lupte sângeroase.

Denumit şi „Războiul de secesiune” (în engleză „War of Secession”) sau „Războiul dintre state” („War Between the States”), conflictul armat provocat de secesiunea statelor din Sud (Mississippi, Carolina de Sud, Florida, Alabama, Georgia, Louisiana, Texas, Virginia, Arkansas, Tennessee şi Carolina de Nord) a reprezentat punctul culminant al fricţiunilor cu privire la tema sclaviei, care au divizat societatea americană în prima jumătatea a secolului al XIX-lea.

În această perioadă, economia statelor din Nord s-a modernizat rapid. Deşi agricultura (bazată în special pe fermele mici în care munceau oameni liberi) rămânea principala ramură economică, industria a început să joace un rol tot mai semnificativ. Mai mult, în statele din Nord s-a investit masiv în dezvoltarea transporturilor (canale navigabile, drumuri şi căi ferate), serviciilor financiare (bănci şi asigurări), presei şi telegrafului. Prin contrast, economia Sudului era dominată de marile plantaţii, care se bazau pe munca sclavilor negri pentru a cultiva, în special, bumbac şi tutun.

Divergenţele dintre susţinătorii mişcării aboliţioniste, care a prins rădăcini în Nord, şi cei ai sclaviei din Sud au explodat în 1860, când alegerile prezidenţiale au fost câştigate de Abraham Lincoln, candidatul Partidului Republican, care se opunea făţiş sclaviei. În urma victoriei lui Lincoln, şapte state din Sud – Mississippi, Carolina de Sud, Florida, Alabama, Georgia, Louisiana şi Texas – au pus în aplicare planul de secesiune şi au format o uniune federală denumită „Statele Confederate ale Americii” (în engleză „Confederate States of America”).

În dimineaţa zilei de 12 aprilie 1861, rebeliiau deschis focul asupra fortului Sumter, de la intrarea în portul Charleston, din Carolina de Sud. Paradoxal, prima luptă din cel mai sângeros conflict din istoria Statelor Unite s-a încheiat fără victime. După 34 de ore de bombardament, mica garnizoană din fortul Sumter s-a predat. În următoarele săptămâni, încă 4 state din Sud (Virginia, Arkansas, Tennessee şi Carolina de Nord) au părăsit Uniunea. Însă nu toate statele care susţineau sclavia s-au alăturat Confederaţiei. Kentucky, Missouri, Delaware şi Maryland (stat aflat la nord de capitala federală, Washington D.C) nu au rămas în Uniune.

Citeşte continuarea pe historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite